Katarakta je zamagljenje očnog sočiva koje dovodi do slabljenja vida. Ono što je značajno za ovu bolest jeste da poprilično sporo napreduje i može uticati na jedno ili oba oka.

Ima nekoliko ključnih simptoma kada je katarakta u pitanju. Na primer, mešanje boja, zamućen vid, dupli vid i drugi su česti simptomi koji utiču i na obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Vožnja, čitanje, pa čak i prosečne aktivnosti tokom dana mogu biti neizdržive usled problema sa kataraktom. Iz tog razloga, najbolje je srediti to što je pre moguće. Dovoljno je potražiti ,,operacija katarakte’’ na internetu i saznati nešto više o tome i videćete kako se kreću cene ove operacije u različitim očnim klinikama. Naravno, ovo je dovoljno samo za osnovne informacije o bolesti i cenama, ali za sve dodatne informacije i lečenje potrebno je da se na vreme javite lekarima.

Zašto dolazi do katarakte?

Katarakte nastaju usled starenja, ali mogu nastati i usled traumatičnog događaja ili fizičke povrede oka. Takođe se mogu javiti po rođenju ili usled operacije oka ili drugih problema koji utiču na vid. Postoje takođe faktori rizika poput dijabetesa, pušenja, izlaganja sunčevom svetlošću i tome slično. Veoma je bitno lečiti kataraktu na vreme, jer može doći do komplikacija. Komplikacije katarakte se mogu izlečiti rutinskom operacijom, ali je mnogo bolje sprečiti nego lečiti. Prevencija se, donekle može izvršiti nošenjem naočari za sunce i izbegavanjem pušenja.

Oko 20 miliona ljudi ima loš vid ili je potpuno slepo usled problema sa kataraktom. Rekli smo da katarakta može nastati genetski, tj. prirodnim putem, ili može biti prouzrokovano putem jednog ili više izazivača ove bolesti. Zamagljenje očnog sočiva se lako leči rutinskom operacijom katarakte. Međutim, u većini slučajeva, osobe koje imaju probleme sa kataraktom ili nisu toga svesne, ili ne leče na vreme. Što duže problemi traju ili što duže se ne leče, teže je lečenje.

Ukoliko sumnjate da imate problema sa kataraktom, najbolji savet vam je da što pre kontaktirate doktore u vezi toga. Zatim sledite njihova uputstva. Uz malo brige i uz dobre stručnjake, rešićete gotovo sve probleme sa kataraktom. Jedino što je važno jeste to da je što pre, to bolje.

Bitno je znati da godine najviše i najčešće uzrokuju probleme sa kataraktom. Naime, proteini u sočivu se degradiraju tokom vremena, a ovaj proces se ubrzava bolestima poput dijabetisa ili hipertenzije. Kapsula u kojoj se nalazi sočivo se takođe može oštetiti, što utiče na stvaranje katarakte. Fizičke povrede su čest uzrok problema sa kataraktom takođe. Bilo šta poput fizičkih traumi ili ozleda utiče na stepen razvoja katarakte i njeno nastajanje.

Lečenje katarakte

Katarakte mogu biti parcijalne ili potpune, stacionarne ili progresivne, tvrde ili meke. U zavisnosti od tipa katarakte, razlikuje se lečenje. Međutim, lečenje katarakte se svodi na operaciju, samo se komplikovanost operacije razlikuje od tih faktora, kao i od stepena bolesti. U svakom slučaju, moguće je srediti skoro svaki tip katarakte, osim onih koje izazivaju trajno slepilo.

Nega nakon operacije traje uglavnom kratko. Bitno je napomenuti da je obavezno izbegavanje svih stvari koje uzrokuju nastanak iste. Zavisi od operacije, svakako, ali se u većini slučajeva preporučuje izbegavanje dizanja težih stvari i nepotrebna fizička aktivnost. Oku treba dati vremena da se zaleči i treba se sprečiti ponovno nastajanje katarakte. U svim vrstama operacije, dolazi do menjanja sočiva koje ostaje trajno u oku. Veoma je bitno dozvoliti telu da prihvati to sočivo kao da je od početka tu. U svakom slučaju, najbolje je konsultovati svog lekara oko problema sa kataraktom.