Erektilna disfunkcia je nešto o čemu se u muškom svetu sve više priča, verovatno zbog toga što se danas otvorenije priča o nekim do sada tabu temama kao što su problemi sa potencijom.

A kada pominjemo nedostatak seksualne moći, ne možemo a da se ne dotaknemo bolesti koja na nju utiče – Pejronijeva bolest

Koji simptomi prate ovu bolest

Kada se kod muškarca javljaju bolne erekcije, kao i smanjivanje penisa, odnosno njegovo krivljenje, može se govoriti o tome da je nastala upravo Pejronijeva bolest. Često se javlja, ali je u suštini ograničena na zrelije doba, i to oko šezdesete godine. 

Uzroci zbog kojih nastaje Pejronijeva bolest

Najzaslužniji za pojavu ove bolesti smatra se plak koji se pojavljuje u omotaču muškog polnog organa. Zbog njega dolazi do zadebljanja, koji je za početak veoma bolno, a kasnije dolazi do krivljenja penisa, pa čak i njegovog skraćenja. Zašto se javlja taj plak, ne može se uvek utvrditi sa preciznošću, ali se može dovesti u vezu sa još nekim oboljenjima koja se često javljaju u tom dobu, pa čak i ranije – hipertenzija, šećerna bolest, povišen holesterol. Peronijeva bolest je relativno česta, pa joj zato valja i posvetiti više pažnje.

Kako prepoznati i povezati simptome

Bol u penisu je jedan od glavnih simptoma zbog kojih je potrebno svakako javiti se urologu. I čim postoji bol, sa njim ide i nedostatak seksualne želje, odnosno dolazi do toga da ne može da se uspostavi erekcija, ili da se održi i ako se uspostavi. Kada prođe period koji je obeležen bolovima, dolazi do akutne faze, u kojoj dolazi do krivljenja i skraćenja penisa. To su prilično specifični simptomi koji ukazuju da je upravo Pejronijeva bolest u pitanju.

Dijagnoza i lečenje

Da bi se krenulo u pravovremeno i adekvatno lečenje, potrebno je da se postavi jasna i sigurna dijagnoza. Za nju je zadužen lekar specijalista urologije, koji na osnovu simptoma predlaže ispitivanja da bi se utvrdilo o kojoj bolesti se radi. Ponekad se, pored urološkog pregleda, predlaže i ultrazvučni pregled, kao i da se uradi test u kome će se izazvati erekcija pacijentu putem lekova, da bi se utvrdio izgled i postojanje plaka.

Zašto je operacija najuspešniji metod lečenja

Za početak se i kod postojanja ovog problema mogu prepisivati lekovi, međutim,oni nisu toliko delotvorni, a lekovi protiv bolova samo deluju na bol, a ne na uzrok. Suština lečenja je da se ukloni plak koji pravi problem, moguće je u nekim slučajevima ukloniti ga kremama, a u nekim i ubrizgavanjem injekcija da bi se uticalo direktno na plak. Ipak, operacija daje najbolje rezultate jer se njome može potpuno ukloniti plak, ali i ispraviti deformacija, kao i da se produži polni organ. Pristui su različiti, a hirurg odlučuje o tome koju metodu će primeniti u zavisnosti od faze u kojoj se bolest nalazi. Jedna metoda podrazumeva postavljanje grafa, a druga obuhvata postavljanje implanta. Procedura podrazumeva boravak u bolnici nekoliko dana, kao i postoperativni tok sa redovnim previjanjem, kao i uzdržavanjem od seksualnih odnosa na neko određeno vreme.