Autoimune bolesti su grupa zdravstvenih stanja koja se javljaju kada imuni sistem tela greškom napadne i ošteti sopstvena tkiva i organe.

Ovi problemi mogu uticati na različite delove tela i organa, izazivajući različite simptome i komplikacije. Autoimune bolesti predstavljaju ozbiljan izazov za zdravlje i kvalitet života mnogih ljudi širom sveta. U ovom tekstu ćemo istražiti neke od njihovih najčešćih posledica na naš organizam.

Uticaj autoimunih bolesti na zglobove: Artritis

Jedna od najčešćih posledica je razvoj artritisa. To je stanje koje karakteriše upala zglobova, što može dovesti do bolova, otoka, ukočenosti i smanjene pokretljivosti. Autoimune bolesti kao što su reumatoidni artritis i lupus mogu izazvati upalu zglobova i oštećenje hrskavice i kostiju. Ovi oblici artritisa često dovode do invaliditeta i mogu značajno uticati na kvalitet života pacijenata.

Kod reumatoidnog oblika, imuni sistem napada zdravo zglobno tkivo, izazivajući upalu i degeneraciju. Osim zglobova, on može zahvatiti i druge delove tela kao što su pluća, srce i krvni sudovi. Lupus je još jedan od oblika koji može izazvati upalu zglobova i oštećenje hrskavice, ali može uticati i na kožu, bubrege, srce i druge organe.

Posledice autoimunih bolesti na organe

Autoimune bolesti mogu imati ozbiljne posledice na različite organe u telu. Na primer, poremećaj tiroide “Hašimoto”, može dovesti do disfunkcije štitne žlezde, što može dovesti do hipo- ili hipertireoze. Oštećenje štitne žlezde može uticati na različite telesne funkcije, uključujući metabolizam, raspoloženje, energiju i ravnotežu hormona.

Autoimuni hepatitis je stanje u kojem imuni sistem napada jetru, što može dovesti do upale i oštećenja ovog vitalnog organa. Inflamatorni problem sa crevima, kao što je ulcerozni kolitis ili Kronova bolest, može uticati na funkciju creva i dovesti do simptoma kao što su hronična dijareja, bol u stomaku, gubitak težine i umor.

Drugi organ koji može biti pogođen je koža. Psorijaza, dermatomiozitis i sistemski eritematozni lupus samo su neki od problema koji mogu izazvati osip, zapaljenje kože, svrab, crvenilo i ožiljke. Ove promene na koži mogu biti fizički neprijatne, ali mogu imati i psihološki uticaj na samopouzdanje i emocionalno blagostanje pacijenata.

Uticaj ovih bolesti na funkcionisanje organizma

Ova vrsta bolesti može imati uticaj i na različite načine funkcionisanja organizma, što znači da mogu uticati na različite sisteme u telu. Na primer, sistemski eritematozni lupus može uticati na različite organe, uključujući srce, pluća, bubrege, nervni sistem i krvne sudove. To može dovesti do različitih simptoma i komplikacija kao što su umor, bol u zglobovima, promene na koži, oštećenje bubrega, upala pluća i srčani problemi.

Autoimune bolesti takođe mogu uticati na imuni sistem u celini, što može dovesti do veće podložnosti infekcijama i smanjene sposobnosti organizma da se bori protiv bolesti. Imuni sistem koji je zaokupljen napadima na sopstveno tkivo može biti manje efikasan u odbrani od infekcija, što može rezultirati češćim i ozbiljnijim infekcijama.

Posledice na naše telo mogu biti različite, od uticaja na zglobove, organe i sisteme, do povećane osetljivosti na infekcije. Važno je da se dijagnostikuju i leče na vreme kako bi se smanjio njihov uticaj na zdravlje i kvalitet života pacijenata. Redovni pregledi, lečenje u cilju kontrole upale i imunoloških reakcija, kao i podrška specijalista u održavanju opšteg zdravstvenog stanja mogu biti od vitalnog značaja u njihovom lečenju.