Poznavanje znakova na koje treba obratiti pažnju predstavlja prvi korak u identifikaciji i kontroli stenica. Postoji mnogo insekata koji izgledaju kao stenice, stoga je precizna identifikacija važan prvi korak kako bi se izbeglo skupo tretiranje pogrešnog insekta.

Kako izgleda stenica

Odrasle stenice imaju veličinu koja je slična semenki jabuke (5-7 mm), smeđe su boje s ravnim, ovalnim telom, posebno ako nisu nedavno jele. Ako su se nedavno nasisale krvi, njihovo telo poprima nadut crvenkasto smeđ i izdužen oblik. 

 

Karakteristično za njih je da su „pravi insekti“, što znači da imaju kljun s tri segmenta, antene sa četiri dela, krila koja ne koriste za letenje i kratke, zlatne dlačice. Osim toga, stenice imaju specifičan miris koji podseća na „kiselkasto-slatkasti“ miris, a proizvodi se kroz žlezde na donjoj strani njihovog tela.

Mlađe stenice, poznate i kao nimfe, obično su manje, providne ili beličasto-žute boje. Ako nisu nedavno jele, mogu biti gotovo nevidljive golim okom zbog svoje boje i veličine.

Kako da znate da su vam stenice u kući

Pre nego što krenete da tražite otrvo za stenice, bilo bi dobro da utvrdite da li su zaista prisutne u vašem domu. Stenice mogu da se kriju na mnogo mesta, uključujući okvire kreveta, dušeke, odeću, nameštaj, iza slika i ispod labave tapete.

 

Znaci da su stenice prisutne u vašem domu uključuju:

 • Ujede – često na koži izloženoj tokom spavanja, poput lica, vrata i ruku,
 • Mrlje krvi na posteljini – od ujeda ili od pritiskanja stenice,
 • Male smeđe tačke na posteljini ili nameštaju (izmet stenica).

Ujedi stenica obično nestaju sami od sebe u roku od nedelju do dve dana. Oni mogu biti izbočeni i izazivati svrab. Često su raspoređeni u liniji ili grupisani zajedno. Na svetlijoj koži, ovi ujedi obično izgledaju crveno. Na tamnijoj koži, mogu biti ljubičaste boje i teže ih je primetiti.

 

Kod nekih ljudi, ujedi mogu izazvati alergijsku reakciju i dovesti do bolnog oticanja. Teže alergijske reakcije, poput anafilaksije, su takođe moguće, ali su retke.

Kako se rešiti stenica

Ukoliko posumnjate da imate problema sa stenicama, prvo što treba da uradite je da kontaktirate službu za kontrolu štetočina.

 

Samostalno se rešiti stenica može biti izuzetno teško, jer su one teško uočljive i mogu biti otporne na neke insekticide.

 

Iako postoje neki koraci koje možete preduzeti sami, malo je verovatno da ćete se potpuno rešiti problema sa stenicama na taj način.

 

Preporučeni koraci:

Šta treba da uradite

 • Operite posteljinu, zavese i odeću na visokoj temperaturi (60°C) i osušite ih na najvišoj temperaturi u sušilici za veš. Stavite plišane igračke, obuću i druge predmete koji se ne mogu prati u sušari i pustite ih da se vrte na visokoj temperaturi 30 minuta ili duže.
 • Stavite odeću i posteljinu u plastičnu kesu i ostavite ih u zamrzivaču tri do četiri dana.
 • Koristite četku čvrstih vlakana da istrljate šavove dušeka kako biste uklonili stenice i njihova jaja pre usisavanja.
 • Usisavajte krevet i okolinu svakog dana, uključujući prozore i lajsne. Zatim stavite kesu od usisivača u plastičnu kesu i odmah je izbacite napolje u smeće.
 • Ako živite na toplom mestu, možete staviti svoje stvari u zatvorenu kesu i ostaviti ih u automobilu da se peku na suncu. Ciljna temperatura je najmanje 50 stepeni Celzijusa.

Šta ne treba raditi

 • Nemojte ostavljati nered oko kreveta. Uklonite ga i pomerite krevet dalje od zidova i drugog nameštaja.
 • Nemojte unositi polovan nameštaj u kuću bez pažljive provere.
 • Nemojte unositi prtljag ili odeću u kuću bez temeljne provere, posebno ako dolazite iz mesta gde znate da su bile stenice.

 

Redovno čistite i usisavajte prostorije – stenice se mogu naći kako u čistim, tako i u prljavim mestima, ali redovno čišćenje vam može pomoći da ih rano primetite.

 

Potpuno se osloboditi stenica često zahteva hemijske tretmane. Pazite da koristite samo pesticide koji su odobreni i čije nalepnice kažu da su namenjeni za kontrolu stenica. 

 

Ne tretirajte dušeke i posteljinu osim ako na nalepnici izričito ne piše da ih možete koristiti za to. 

Svakako je najbolje rešenje angažovati profesionalnu dezinsekciju koji ima iskustva sa stenicama, ako ništa drugo ne upali u borbi sa ovim krvopijama.

Rasprostranjeni mitovi o stenicama

Mnogi ljudi veruju da je imati dušek od pene dovoljno da ih zaštiti od stenica. Iako je tačno da stenice ne mogu preživeti u peni, bitno je shvatiti da se ipak mogu uvući u različite pukotine, uključujući i okvir vašeg kreveta. Zaštitne navlake za dušek mogu ograničiti njihov pristup, ali to nije toliko efikasno kao što se misli, jer stenice mogu živeti i izvan tih navlaka.

 

Još jedan rasprostranjeni mit je da stenice putuju samo kroz tkaninu. Međutim, istina je da mogu puzati kroz razne površine, uključujući i električne utičnice, hodnike ili vrata. Nije im potrebna tkanina ili odeća za prenos; stenice mogu relativno lako naći svoj put.

 

Jedna od najvećih zabluda je da, ako imate infestaciju, morate baciti sve što imate. U stvarnosti, kompanije za kontrolu štetočina koriste visoke temperature kako bi tretirale vaš dom i rešile problem sa stenicama. Nakon tretmana, vaše stvari su sigurne za upotrebu.