LED trake su posebna vrsta LED rasvete koja se može postavljati na najrazličitija mesta i omogućiti dekorativnu rasvetu umerene jačine. Pojedini modeli se mogu postavljati i kao spoljna rasveta jer su otporni na niske temperature i kišu, većina radi na električnu energiju, ali može biti i na baterije…

Postoji mnogo opcija kada su LED trake u pitanju pa je važno kupiti pravi model koji odgovara mestu montaže i imaćete odličan svetlosni izvor koji ne pregoreva i izgleda odlično.

Šta su LED trake?

LED trake su trake na kojima se nalaze povezane LED diode koje kada imaju izvor svetla sijaju ili čisto belo ili u raznim nijansama.

Trake se mogu skraćivati, nastavljati jedna na drugu, a sa zadnje strane su samolepljive tako da se bez ikakvog šrafljenja, bušenja i razvođenja kablova trake se postavljaju.

Savitljivost omogućava da se LED trake postave na najrazličitija mesta bez prekidanja niza: oko nameštaja, polica, stubova, iza slika, ispod visećih delova kuhinje, kao dekoraciju na šanku… Zaista je puno primera i mogućnosti da se trake postave i da usmerenim svetlom istaknu neka područja.

Često se koriste i u poslovnim objektima i odličan su način za osvetljenje reklama, delova enterijera i sve bez bojazni od požara, pregorevanja, rasvete koje neće dobro izgledati… LED trake se podešavaju daljinskim komandama i sijaju onako kako to vi želite i zbog toga su jedno od najboljih i najtraženijih načina za svetlosnu dekoraciju prostora.

Vrste LED traka

Iako se to ne čini, postoje različite vrste LED traka koje imaju posebno napajanje i odgovaraju drugačijem mestu postavljanja:

  • DC LED trake su fleksibilne trake koje koriste napajanje od 12 volti i mogu se skratiti na svaka 2,5 cm.
  • AC LED fleksibilne trake su takođe savitljive i povezane su za napajanje direktno iz utičnice.
  • LED svetlosno uže je vrsta trake koja je obložena gumiranom plastikom pa je ovo jedan od modela koji se može koristiti u situacijama povećanje vlažnosti, a da se svetlo ne ošteti i sija besprekorno.
  • LED trake velike jačine su još jedna vrsta koja ima i najveću moć osvetljenja pa su odlične tamo gde je potrebno da se kombinuje dekoracija i rasvetno telo 2u1.

Možete birati trake koje imaju „toplije“ nijanse boje pa pratite koliko Kelvina poseduje rasveta. Što je stepen viši, boje su hladnije. Pažljivo birajte i stepen osvetljenja i maksimalnu jačinu. Ona se meri u Lumenu i što je stepen niži to je osvetljenje slabije. 200 Lumena je na primer nešto što bi bilo korisno samo kao dekoracija, a znatno više od toga mora biti da bi svetlo bilo adekvatno i kao svojevrsna rasveta.

Ne postoji mesto gde LED trake ne bi bile odgovarajuće. Mogu da se postave u dnevnu sobu, kuhinju, hodnike, kupatilo, spavaće i dečije sobe. Uvek će dati postojano, umirujuće svetlo koje će učiniti da neki delovi prostora budu dekorisani i uz pomoć rasvete, tako da im se istakne njihova lepota.

Odaberite jačinu osvetljenja, toplije ili hladnije nijanse, belu LED traku ili u bojama i imaćete fenomenalnu rasvetu koja će odgovarati potrebama jednog prostora.