Ulaganje u sopstveni dom se uvek isplati. Stvarajući sopstvenu oazu, mi ujedno stvaramo i mir kojim smo ispunjeni svaki put kada kročimo u našu zonu sigurnosti. Imati dvorište je ujedno i veliko blao, posebno ukoliko je dvorište veliko i ukoliko možete da ga uređujete na način na koji to volite. Postoji bezbroj načina da u vaše dvorište unesete primese Italije, Francuske, Mediterana, Španije, možda čak i neke istočne zemlje.

Međutim, mi ćemo se konkretno sada baviti samo rasvetom i predstavljamo vam 7 najzanimljivih načina kako spoljna rasveta može da vam ulepša prostor:

Sitne lampice iznad letnjikovc ili garniture za sedenje

Sitne lampice, blago narandžaste boje iznad vašeg letnjikovca – savršenstvo u malom. Za sve one noći kada nema zvezda, ali i za one zvezdane noći kada će se te mini sijalice utopti sa takvim nebom. Ovde je naravno potrebno samo imati dva objekta, kako biste sve te kablove mogli da prikačite za nešto i kako bi sve to izgledalo savršeno. Lampice se mogu razvući i između stabala drveća.

Fenjeri

Fenjeri tako podsećaju na starija brižnija vremena. I mnogima unose mir. Ako i vi spadate u ovu grupu, onda umesto klasične rasvete unutar letnjikovca postavite spoljnu rasvetu u vidu fenjera. Vaš letnjikovac ili kutak u kojem sedite postaće za nijasnu čarobniji nakon dodavanja ovih detalja.

Lampice na zidu

Znate kako u onim starim primorskim gradovima postoje one lampice na spoljnim zidovima. Ukoliko je vaše dvorište oivičeno zidovima zašto ne biste iskoristili taj prostor za vaše eksperimentisanje. Naime, možete malo doraditi zid, staviti neke intresantne cigle radi boljeg izgleda, a onda i dodati par lampica. Ipred zida postavite vaše najbolje biljke i videćete kako će sve odmah dobiti drugačiju notu.

Centralno drvo i spoljna rasveta

Nije samo Nova godina povod da okitimo naše drveće u dvorištu. Ukoliko izaberete sofisticiranu spoljnu rasvetu, ne samo da vaše drvo neće podsećati na novogodišnju atmosferu, već će vam biti i te kako prijatno da sedite u njegovoj blizini, ali i da vas svih hvale kako je na poseban način uređeno vaše dvorište.

Led sijalice duž ograde

Spoljna rasveta ne mora da bude ono što je vidljivo. I oni koji vole minimalističke momente mogu da razmisle na primer o mini led sijalicama koje mogu da se postave duž ograde, ali samo na donji deo. Na taj način biće obasjan onaj deo koji prati ogradu ili eventualno stepenice ako ih ima negde, a nigde se neće konkretno videti spoljna rasveta. Pristojno i efektno u isto vreme.

Led crevo

Dobra opcija takođe može biti i led crevo. Obasjavanje staze koja vodi kroz bašticu i dvorište je dobra ideja. Ako ste zagovornik minimalizma ovo je nešto što će vam se svideti. Ukoliko ipak volite da tu bude više detalja spoljna rasveta u vidu svetlećih kugli takođe dolazi u obzir, fenjeri takođe.

Spoljna rasveta – imitacija vatre

Kome nije gušt da sedi pored vatre? Sve nas to podseća na okupljanja kada smo bili deca i mlađi, tinejdžeri i adolescenti. Ako sada nemate tu mogućnost da zapalite vatru u svom dvorištu spoljna rasveta koja imitra tu vatru može da bude dobra opcija. Okupite se oko te rasvete i potegnite neke najlepše teme za razgovor. Letnje večeri su kao stvorene za ovu atmosferu.