Dekorisanje ili preuređenje hodnika obično ne iziskuje puno vremena ni finansija. Pre svega jer je to jedan od onih prostora u kući koji u sebi krije pregršt dizajnerskog potencijala koji lako može da radi u Vašu korist, samo ako znate da ga iskoristite na pravi način.

Da bi Vam pomogli u tom poduhvatu, donosimo vam 5 načina kako da preuredite Vaš hodnik tako da izgleda savršeno, koja pritom ne zahtevaju previše ulaganja, a čine da  hodnik uz malo truda i kreativnosti postane lična karta Vašeg doma.

Napravite galeriju od jednog zida 

Pretvorite uzak hodnik u remek-delo dostojno svetskih muzeja tako što ćete iskoristiti jedan zid za kreiranje galerije. Taj naizgled mali prostor može da sadrži gomilu izložene umetnosti i tako postane omiljeno mesto za inspiraciju.

Opcija je pregršt- izložite umetnička dela Vaših omiljenih umetnika ili uramite drage porodične fotografije, slike sa putovanja, ili čak možda i neke Vaše radove koji pružaju mali uvid u Vaša interesovanja i hobije. Slike mogu biti istih dimenzija, uredno organizovane, ali možete uneti i malo kreativnog haosa igrajući se sa različitim dimenzijama ramova, njihovim bojama, oblicima i pozicioniranjem.

Više  ogledala različitih dimenzija i oblika u vidu mozaika ili ogledalo sa led rasvetom hodniku će pružiti novi izgled i pozitivnu energiju.

Jedino pravilo da pustite mašti na volju i tako date jedinstveni lični pečat Vašem predsoblju.

Budite maštoviti u izboru dekorativnih tapeta 

Dekorativne tapete su sjajan način da obične, gole zidove transformišete u jedinstvene površine koje pričaju priču i dodaju dizajnersku crtu i ličnost prostoru.

Bilo da se odlučite za hrabar, neobičan patern  ili tražite suptilan dizajn neutralnih boja, dekorativne tapete koje se mogu lako ukloniti i čistiti su odličan način da dodate veliki uticaj u malom prostoru, a da ga pritom ne preopterećujete dodatnim nameštajem.

Opredelite se za zanimljive pločice umesto tradicionalnog parketa 

Ako želite da se u Vaš dom doslovno ulazi u velikom stilu, keramičke pločice zanimljivog dizajna i šara mogu biti odlično rešenje. Osim što su veoma dekorativne, pločice su izuzetno zahvalne za održavanje i neće Vam stvarati dodatne glavobolje kada dođe vreme čišćenja kao što bi to bio slučaj da je parket na podu.

U većim, otvorenijim prostorima, imate slobodu da eksperimentišete i sa uzorkom i sa štampom pločica, pa enkaustika, razigrani paterni ili viktorijanska šahovnica mogu biti prava rešenja koja će svojim dizajnom privući pažnju sa vrata u srce Vašeg doma.

Stavite akcenat na žive detalje

Ništa neće dati novi sjajj i udahnuti svežinu hodniku od živih detalja kao što su sobne biljke, sveže cveće ali i prijatni mirisi na koje se često zaboravi,a na kraju se ispostavi da su upravo oni ti koji se najduže pamte.

Hodnicima obično fali svetlosti, te neka Vaš izbor budu biljke koje ne zahtevaju mnogo svetla, ali će opet na najbolji način oplemeniti prostor.

Sveže cveće u dekorativnoj vazi ili bogata orhideja, definitivno su neizostavni elementi koji će dati prirodnu mirisnu notu Vašem predsoblju.

Beskprekornom dekoru potreban je i prepoznatljiv  miris, te nemojte zaboraviti ovaj završni detalj koji je važan sastojak prijatne atmosfere. Razmislite o mirisu koji želite da dočeka Vaše goste na ulazu i kupite sveće, sprej za sobu ili difuzor koji će vam uvek biti na raspolaganju.

   Napravite improvizovanu biblioteku u hodniku

Svaki kutak u Vašem domu treba da bude izraz Vas samih, pa tako i  hodnici.

Pustite Vašu ličnost da zablista kroz hodnik kako bi svi mogli da je vide i aranžirajte plutajuće police vašim omiljenim knjigama. Osim što će Vama biti uvek pri ruci, izbor Vaših knjiga privućiće odmah pažnju Vaših gostiju i ostaviti nezaboravan prvi utisak.

Ako se još uvek pitate da li je knjigama mesto u hodniku- odgovor je definitivno da!

Hodnici su najvažniji prelazni prostori u našim domovima, tako da šta god da se odlučimo za dekoraciju mora dobro da se uklopi sa ostalim prostorijama koje vode od njega. Uz pomoć ovih saveta,Vaš hodnik će zablistati  novim sjajem reflektujući na najbolji način Vaš istančan ukus, kao i prijatnu atmosferu celog doma.