Ako težite savršenom osmehu a u prošlosti ste imali probleme sa zubima, kvarove, karijese ili čak lomljenje i ispadanje, moguće da ste se već odlučili za zubne implante. Za krunice zubnih implanata možete odabrati cirkonijumske ili metalokeramičke.

Obe krunice imaju svoje prednosti i mane, a danas ćemo ovde pričati o cirkonijumskim krunicama, šta su, kako se izrađuju i koliko cirkonijum zubi traju.

Šta su cirkonijumski zubi?

Kada se nađete u situaciji da birate koju krunicu želite da vam zubar postavi, biće vam dato par opcija:

  • Metalokeramičke krunice
  • Cirkonijumske krunice

Oba tipa krunica imaju sloj keramike preko, s tim da se prvi tip izrađuje od metala a drugi bez metala. Savremena stomatologija teži ka tome da polako izbaci metal iz upotrebe kad je u pitanju izgradnja krunica i postavljanje zubnih implanta jer telo na metal reaguje kao na strano telo i može doći do toga da ga odbaci. 

Cirkonijumske krunice se prave bez metala, u njih ulazi samo cirkonijum koji je biokompatibilni i bioinertni – dakle, telo ih neće odbaciti. 

Prednosti cirkonijumskih zuba

Cirkonijumske, bezmetalne krunice, se koriste da nadoknade polomljeni zub ili da ga skroz zamene zajedno sa implantom. 

Najveća prednost cirkonijumskih zuba je to što je cirkonijum izuzetno čvrst materijal te su jako male šanse da dođe do odlamanja sitnih delića ako slučajno okrnjite zub. 

Kada se kaže da kvalitet odgovara ceni, cirkonijumski zubi potpuno odgovaraju tom opisu: po svim standardima odgovaraju kriterijumima biokompatibilnosti, čvrstoće i tvrdoće, što je izuzetno bitno kada se već odlučite na implantaciju ili nadogradnju zuba

Kako se izrađuju cirkonijumske krunice?

Kao i kod ostalih fiksnih nadoknada, cirkonijumske krunice prate standardnu proceduru:

  • Nakon što zubar izbrusi zub, potrebno je da se izlije model i digitalizuje/ skenira
  • Krunice se modeluju na računaru prema uputstvima skeniranog modela
  • Zubar će zatim izrezati zub od plastike kako bi utvrdio da li je sve kako treba, da li zub naleže pravilno, da li je veličina korektna
  • Ukoliko ste zadovoljni zubima, sledeći korak je da se izrežu od cirkonijuma i glaziraju, a zatim zacementiraju u ustima.

Koliko dugo traju cirkonijumske krunice?

Krunice oba tipa spadaju u fiksna rešenja estetski besprekornog osmeha. S obzirom na to se cirkonijumske krunice izrađuju od veoma čvrstog materijala, jako su male šanse da se slome ili okrnje.

Uglavnom izdržljivost i trajnost krunica i mostova zavisi od toga da li je njihova izrada bila kvalitetna i od toga kakav je kvalitet zuba nosača. Ako postavljate krunicu na postojeći zub, kao nadoknadu ili preoblikovanje, zubar će detaljno srediti vaš prirodni zub ispod od karijesa i drugih kvarova. 

Da biste smanjili šanse od nastanka parodontopatije, potrebno je da idete na redovne kontrole i profesionalna čišćenja postavljenog cirkonijumskog zuba gde se odstranjuju šanse za nove karijese i ostala oboljenja zuba. 

Preduslov za sve gore navedeno jeste da odaberete proverenu stomatološku kliniku sa dugim iskustvom u izradi protetskih nadokanada.

Sa ovakvim tretmanom, cirkonijumske krunice umeju da traju i po više od deset godina!

Estetske karakteristike cirkonijumskih krunica

Krunice koje se prave od punog cirkonijuma imaju odlične estetske benefite. Cirkonijum oksid je prirodni materijal i kao takav je izuzetno sličan pravom zubu pošto je donekle providan i jako čvrst. Ove cirkonijumske krunice se oblikuju iz cirkon blokova sa gradijentima boja koji imitiraju prirodnu boju zuba, te će i vaša nadogradnja izgledati prirodno. 

Pošto se olikuju iz jednog bloka, bez keramičkih slojeva, cirkonijumske krunice zadržavaju veću otpornost i čvrstoću mosta u odnosu na metalokeramičke. Bez prisustva metala ispod keramike, zub dobija prirodnu boju i teško se razlikuje od ostalih zuba u mostu.

Pošto su cirkonijumske krunice vrhunac savremene protetike cena mora da odgovara tom kvalitetu: metalo keramičke krunice mogu koštati oko 100e po zubu, dok cirkonijumske krunice koštaju približno 200e po zubu. Cirkonijumske krunice imaju veću cenu zbog svih ovih prednosti koje smo naveli, tako da pre nego što se odlučite za ugradnju bilo kog tipa zuba, uzmite u obzir sve ove informacije.