Med je hrana koju pčele prave za sebe, ali i ljudi uživaju u ovom napitku.

Ovaj nektar star je koliko i pisana istorija, a kroz antiku je povezivan sa bogovima. Pčele su prikazivane u hramovima, egipatskim hijeroglifima, pa čak i na pećinskim slikama starim preko 8.000 godina.

Favorizovane od strane kraljeva i faraona, pčele su često simbolizovale samo kraljevstvo istaknute na zvaničnim amblemima, a stari egipćani i grci su kolače od meda prinosili kao hranu bogovima, da bi ih umirili i odobrovoljili.

Odakle ta fascinacija pčelama, pa samim tim i medom?

Da li je to samo zbog slatkog ukusa koji se topi u ustima, ili je med nešto više od pukog zaslađivača? Zavirimo u činjenice i pogledajmo da li je med zaista dobar za naše zdravlje.

Med je melem za kožu

Vredan je kao pčela – izraz koji ste nebrojeno puta čuli, a postoji jako dobar razlog zašto baš pčele asociraju na vrednost. 

Naime, da bi pčele napravile pola kilograma meda moraju da sakupe nektar sa više od 2 miliona cvetova! To je mnogo posla za malu teglicu, a možemo samo zahvaliti pčelama na njihovom trudu jer su zdravstvene pogodnosti meda za naš organizam veoma blagotvorne. 

Jedan od češćih problema koji se javlja kod ljudi je ispucala koža, pogotovo u prelaznom vremenskom periodu.

Koža može postati neravna i gruba zbog vremenskih uslova, oštrih hemikalija, čestog pranja, sezonskih promena… Iako postoje brojni uzroci za suvu i isušenu kožu, med je super hidrantan i može joj vratiti pređašnji sjaj.

Pošto se lek za kožne probleme nalazi u našoj kuhinji, potrebno je samo da ga koristimo. 

Osnovno pravilo glasi: ako je dovoljno dobro da se jede, onda je dovoljno dobro da se nanese na kožu.

Opšte su poznata pozitivna svojstva meda, pa su med i pčelinji vosak glavne komponente brojnih balzama za usne i krema za telo, ali ako imate dovoljnu količinu meda kod kuće ne morate trošiti novac – možete i sami napraviti svoj melem za kožu. 

Sa druge strane, možete naneti malo meda na suvu ili nadraženu regiju kože, i ostaviti da deluje oko pola sata. Zatim je isperite pre nego što postane previše lepljiva, a poboljšanja biste trebali videti odmah.

Važno je da med koji koristite i dalje sadrži svoje zdrave bakterije i prirodna svojstva da bi bio efikasan. Ovo će aktivirati vaš imunološki sistem i pomoći kod upala i crvenila, a zbog svojih antibakterijskih karakteristika med je odličan i za zarastanje rana. 

Mala je verovatnoća da će med izazvati neku alergijsku reakciju, ali ga koristite sa oprezom ukoliko ste alergični na polen, celer i pčelinji otrov.

Pčelarstvo zaštitno odelo

Med je odličan antioksidant

Već smo pomenuli da se med od davnina koristi i u medicinske i u kulinarske svrhe, ali tek je od nedavno njegovo antioksidativno svojstvo u središtu pažnje potrošača.

Sa sve sve većom kolektivnom svešću o značaju antioksidanata za organizam i zdravlje, med postaje sve popularniji. Bogat je fenolnim kiselinama, flavonoidima, glukozom, katalozom, organskim kiselinama, aminokiselinama i proteinima. 

Međutim, šta su antioksidanti?

Da biste shvatili odgovor prvo moramo da objasnimo šta su slobodni radikali, jer prosto rečeno, antioksidanti su molekuli koji se bore protiv slobodnih radikala u vašem telu. 

Slobodni radikali su jedinjenja koja mogu naneti štetu organizmu ako njihov nivo u telu postane previsok, a oslobađaju se kao reakcija tela na otrove koji nas okružuju kao što su duvanski dim, hemikalije, sunčevi zraci i mnogi drugi.

Slobodni radikali oštećuju DNK, pa su povezani sa više hroničnih bolesti uključujući dijabetes, bolesti srca i rak.

Studije ukazuju na to da zagrevanje hrane smanjuje broj antioksidanata, što znači da će sirov med možda ponuditi više zdravstvenih prednosti od pasterizovanog meda.

Med je bogat nutrijentima

Med je bogat nutrijentima.

Međutim, njegov kvalitet može varirati u zavisnosti od vrste meda i procesa obrade. Ono što još treba uzeti u obzir je da med prirodno sadrži šećer – fruktozu, a istraživanja su povezala frutozu sa raznim zdravstvenim problemima. 

Čak i sa fruktozom, med je zdravija opcija od industrijskog šećera.

Jedna kašika meda sadrži otprilike 64 kalorije, 17gr ugljenih hidrata, 0gr masti, 0gr proteina i 16gr šećera, a u manjoj meri je bogat sledećim nutrijentima:

  • niacin
  • riboflavin
  • pantotenske kiseline
  • kalcijum
  • magnezijum
  • mangan
  • kalijum
  • fosfor
  • cink
  • gvožđe

Dakle, prevelika konzumacija meda može biti štetna po nas jer ima visok sadržaj šećera i kalorija, stoga je najidealnije koristiti med kao alternativu za šećer i uživati u njemu umereno.

Med smiruje kašalj i prehladu

Lekari uvek preporučuju da pijete čaj sa limunim i medom kako biste smirili kašalj i prehladu. Takođe, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje med kao prirodni lek za kašalj.

Studije ukazuju da 2 kašičice meda olakšavaju deci noćni kašalj i omogućavaju im kvalitetniji san. Međutim, pedijatri ne preporučuju da se med uvrsti u ishranu dece mlađe od 1 godine.

Imajte u vidu da med nije čarobni napitak. Ima višestruke benefite za naše zdravlje, ali isto tako med može i da ga naruši ako se konzumira neodgovorno.

Raznovrsnost ishrane je temelj zdravlja, a med je odlično prirodno sredstvo da potpomognete svom organizmu, bilo konzumiranjem ili nanošenjem na kožu