Pošto je kupovina novog nameštaja preveliki izdatak, sve popularnija postaje reparacija starih komada uz pomoć boje za drvo i/ili samolepljivih tapeta. Kako je ovo ujedno najjeftinije moguće rešenje da osvežite ili u potpunosti promenite svoje enterijer, postavlja se pitanje kako to što lakše izvesti. Nakon što nabavite šmirglu, valjak i četke, osnovu boje za drvo i željenu nijansu, ispratite ova tri laka koraka za potpuno nov nameštaj u Vašem domu i uživajte u drugačijem ambijentu.

Šmirglanje i čišćenje

Kada ste odabrali element nameštaja koji želite da restaurirate, najpre ga dobro očistite od prašine, a zatim išmirglajte kako biste odstranili lak, inače se boje za drvo neće hvatati na njegovu površinu. Šmirglati možete rukom ili tako što ćete šmirgli dodati uzak komad drveta, poput ručke. Kako će se nakon ovog koraka nanositi osnova boje za drvo, sve prašina od šmriglanja bi trebalo da bude odstranjena, za šta možete koristiti i mokru krpu, ali zatim ostavite element da se dobro osuši.

Osnova boje za drvo

stolice

Osnova boje za drvo može se aplikovati samo na potpuno suvu površinu, te je važno da sačekate onoliko koliko je potrebno za sušenje kako biste svaki korak pravilno izveli. Nakon toga, dohvatite se četke ili, još bolje i lakše, sunđerastog valjka, koji će Vam biti od veće pomoći. Osnova boje za drvo služi da pokrije sve neravnine i obezbedi dobru bazu za željenu nijansu završne boje, te je važno i ovaj korak sprovesti u delo. Pritom, ova baza ne dozvoljava da se stara boja nameštaja providi kroz novu, željenu nijansu. I za osnovu boje za drvo je bitno biti strpljiv i, nakon nanošenja, sačekati da se dobro osuši, kako biste mogli da pristupite najznanimljivijem i najkreativnijem delu posla, a to je farbanje nameštaja u željenu nijansu ili različite tonove, već prema Vašoj zamisli i ukusu.

Izabrana nijansa akrilne boje za drvo

Nakon sušenja baze, odabranu nijansu boje za drvo nanesite četkom ili valjkom u nekoliko slojeva, sve dok boja ne postane ujednačena. Za retro stil možete ostaviti vidljivim poteze četke ili, nakon sušenja, oštrim predmetom malo izgrebati ivice i uglove, kako bi se postigao „stari“ izgled nameštaja. U zavisnosti od toga koji element farbate i u kakav enterijer ga uklapate, možete birati i modernije boje za drvo, poput zagasite plave, srednje sive, mat crvene ili jarkih boja, kao što su žuta, narandžasta ili drečavo zelena. Ukoliko je u pitanju, na primer, komoda, imajte u vidu da za svaku fioku možete birati i različitiu boju ili različite nijanse boje za drvo, te napraviti sasvim originalan komad nameštaja, koji se ne može pronaći ni u jednom salonu. I nakon poslednjeg koraka morate biti posebno strpljivi, te sačekati da se farba dobro isuši, a zatim šmirglom nežno očistite viškove boje ukoliko ste ih napravili. Uz odabranu nijansu boje za drvo možete složiti samolepljive tapete, bilo u unutrašnjosti sakrivenih elemenata ili kao pozadinu policama. Takođe, možete dodati i nove ručke na vratanca i fioke, jednostavno ih zašrafivši šrafcigerom ili ih zalepiti super-lepkom, tako dobijajući potpuno nov element nameštaja.

foto:pixabay.com