Posedovanje alata potrebnog za rad u kući ili na poslu, bilo da se bavite nekim majstorskim poslovima profesionalno ili amaterski, za sebe, predstavlja svakako osnov da nešto uradite kako treba. Međutim, postoji i činjenica koja kaže da sitnice najviše znače, pa je tako i u ovim vrstama poslova. Koji sve to alati i kakva oprema mnogo znači tokom popravki, prepravki i renoviranja? Neke od ovih stvari ćete verovatno i pre kraja teksta staviti na svoj spisak naredne kupovine i nabavke.

Pojas za alat

Profesionalci već dobro znaju koliko im pojas za alat znači, ali oni koji se amaterski bave nekim majstorskim poslovima ili osobe koje samostalno dosta toga urade u svom domu, mnogo bolje znaju kakav je osećaj kada posao konstantno prekidaju i odlaze po neki novi alat, šraf, ekser ili dozivaju druge da im to donesu. Pojas za alat je spas, jer kada ga imate nema silaska sa merdevina, nema prekidanja posla, nema dozivanja drugih u pomoć, budući da vam je sve tu, na jednom mestu.

Pojasevi za alat su odlični, jer ne predstavljaju veliki teret, okače se oko struka, a uglavnom svi imaju mnogo džepića i prostora za većinu alata i opreme, od čekića, klešta, pa sve do najsitnijeg šrafa i eksera. I sve stoji čvrsto, nadohvat ruke. Veoma je bitno da kada kupujete pojas za alat budete sigurni da je materijal izdržljiv i čvrst, da je sve dobro prošiveno, najbolje dva puta, jer ćete tako imati deo opreme koji će vas zaista dugo služiti. Ujedno, pojas za alat može da bude odlična ideja za poklon svakom majstoru ili hobisti.

Sitni pribor

Kada se spomene sitni pribor za majstore, to zaista može da bude mnogo toga. Najrazličitije vrste šrafova, tiplova, ekseri od malih do najvećih, određene zakačke, rezervne testerice, različite burgije, skalpel. Cena svega toga je prilično niska, zbog čega je nabavka jednostavna i zaista dopušta da sve to imate u svojoj radionici, iako je ona možda kućna, budući da već profesionalne radionice toga imaju u ogromnim količinama. Sve to će olakšati svaki posao, jer nećete morati u momentu rada da tražite gde ima da se kupi, da odlazite po to, već ćete odmah moći da uradite potrebno.

Aku alati

Budući da govorimo o svemu onome šta olakšava posao majstorima, bilo da su u pitanju profesionalci ili hobisti, onda definitivno moraju da se spomenu i alati na baterije, tj. aku alati, koji koriste akumulatore na punjenje. Iako nemaju snagu i postojanost snage kao električni alati, oni su iz više razloga potrebni. Fleksibilni su za rad, budući da nisu vezani za izvor napajanja električnom energijom, manjih su dimenzija i lako staju u ruku, što znači da su i lakši za manevrisanje tokom rada, a mogu poslužiti u mnogo situacija. 

Većina alata danas postoji i u ovoj, bežičnoj verziji, po vrlo prihvatljivim cenama, niskim, zbog čega ih nije teško nabaviti, a veoma se isplate kada ih imate u svojim radionicama i uopšpte pri ruci, bilo da nešto rastavljate, sastavljate ili jednostavno imate neku drugu radnu problematiku.