Kivi je tropsko voće koje ima sjajnu zelenu boju sa karakterističnim dlačicama na površini. Poreklom je iz Kine, ali se danas uzgaja širom sveta zbog svog ukusa i zdravstvenih prednosti. Ovo voće sadrži velike količine vitamina C, vlakana i antioksidanasa, a takođe se smatra izvorom vitamina E, K i B6, kalijuma i folata.

Uzgoj kivija

Veoma je otporan na niske temperature, ali mu treba puno sunca i vlage kako bi se dobro razvio. Idealna temperatura za uzgoj kivija je između 15 i 25 stepeni celzijusa. Kivi se može uzgajati na različitim tipovima zemljišta, ali najbolje opstaje na humusnom i dobro dreniranom tlu.

Kivi se uglavnom uzgaja u tropskim i suptropskim oblastima, kao što su Novi Zeland, Australija, Kina, Južna Afrika i Sjedinjene Američke Države. Međutim, može se uzgajati i u umerenim klimatskim uslovima, kao što su Evropa i Severna Amerika. Uzgoj kivija može biti profitabilan, ali zahteva strpljenje i određene veštine.

Sadnice kivija / drvo kivija

Kivi raste kao veliko drvo, koje može da naraste i do 9 metara visine. Međutim, uzgajivači kivija obično održavaju visinu kivija na oko 3 metra kako bi se olakšala berba. Sadnice kivija se obično mogu kupiti u rasadnicima, a najčešće su dostupne sorte „Hayward“ i „Bruno“.

Uglavnom se razmnožava vegetativno, što znači da se nove biljke uzgajaju iz reznica ili sadnica. Sadnice kivija je najbolje kupiti od kvalitetnih dobavljača, jer će to osigurati zdrave biljke koje će dati najbolje prinose. Kivi je samooplodan, što znači da jedna biljka može oprašiti sama sebe, ali je bolje posaditi više biljaka kako bi se osigurao veći broj plodova. Razvija se u veliko drvo koje može narasti do 10 metara u visinu, ali ga je moguće obrezivati kako bi se drvo držalo na željenoj visini.

Cena sadnice kivija

Cena sadnica kivija varira u zavisnosti od regiona, ali se obično kreće između 10 i 30 evra po komadu. Uz to, uzgajivači treba da uzmu u obzir i troškove za pripremu zemljišta, navodnjavanje i đubrenje.

Kako se sadi kivi

Kivi se obično sadi u jesen ili rano proleće, kada je tlo dovoljno toplo i vlažno. Kako bi se omogućilo dobro razvijanje kivija, preporučuje se da se sadnice sade na dubini od oko 10 cm i da se između njih ostavi razmak od najmanje 4 metra. Pre sadnje, tlo bi trebalo pripremiti tako što će se izvršiti duboko oranje, a zatim dodati kompost ili druga organska gnojiva kako bi se poboljšao kvalitet tla.

Nakon sadnje, kivi zahteva redovno zalivanje, pogotovo u sušnim periodima. Potrebno je obratiti pažnju i na održavanje pravilnog oblika i veličine biljke, što se postiže redovnim orezivanjem. Takođe je važno zaštititi kivi od niskih temperatura tokom zime i od štetočina koje mogu napadati biljku. Pravilno uzgojen kivi može dati visoke prinose zdravog i ukusnog voća.