Karoserija predstavlja noseću konstrukciju svakog vozila bez obzira na njegovu namenu, i na njoj se nalaze svi delovi i komponente vozila. Karoserija se sastoji iz tri dela:

  1. Mesta za motor;
  2. Mesta za putnike;
  3. Prtljažnika ili tovarnog prostora.

Da bi vozilo bilo isrpavno, sigurno i bezbedno za sve koji se voze u njemu, a samim tim i učešće u saobraćaju, neophodno je da se vodi računa o karoseriji. To znači da se ponekad i pored toga što vozači paze na svoje automobile, dešavaju nepredviđene stvari zbog kojih je potrebno popraviti karoseriju.

Zašto je važno izvršiti popravku karoserije i njenih delova?

Popravljanje karoserije i karoserijskih auto delova nije važno samo zbog izgleda i lepote automiobila, već zbog njegove sigurnosti i funkcionalosti. Pravilno održavana karoserija osigurava čvrstinu vozila, što ima naročitu važnost u slučaju bilo kakvog udesa. 

Šta se sve podrazumeva karoserijskim uslugama?

Karoserijske usluge su sve popravke na automobilu koje nemaju veze sa mehaničkim delovima. One podrazumevaju ispravljanje iskrivljenih delova lima, nameštanje svih pokretnih i nepokretnih limenih delova, kao što su vrata, hauba, branici ali i sve svetlosne grupe na vozilima.

Ono što može da obraduje sve vozače koji vole da im automobili izgledaju lepo i privlačno je da se u karoserijske usluge i popravke ubraja i farbanje, poliranje i peskiranje. 

Važno je napomenuti da te usluge sem što automobilu donose već pomenuti lep i svež izgled, moraju da se urade jer po završetku radova na limariji i plastici, i sama boja mora da se popravi.

Kada se ne isplati popravljati karoseriju?

Postoji nekoliko situacija u kojima se popravka karoserije prosto ne isplati. To su neka velika oštećenja, havarije, kada sama popravka prevazilazi vrednost vozila a to se dešava kada je auto limarijski truo, kada se pojave rupe na patosu ili šasiji i ostalim delovima na automobilu.

Kako se može pronaći i odabrati deo karoserije?

Svaki deo karoserije koji je fabrički moguće je pronaći po broju koji se na njemu nalazi. Taj broj se može videti kada se sam deo skine sa vozila. Ako to ipak nije moguće, onda je preporuka da se svaki vozač konsultuje sa stručnjacima iz ove oblasti auto industrije koji mogu da pomognu u prepoznavanju potrebnog dela pomoću broja na šasiji.

Da li na usluge popravke karoserije postoji garancija?

Radionice i servisi koji imaju profesionalne autolimare i mehaničare koji znaju svoj posao, nude garanciju na radove koje su obavili. Na taj način se obezbeđuje dodatna sigurnost da je popravka karoserije i njenih delova urađena dobro, ali i zadovoljstvo vozača koji su svoja vozila dovezli na popravku.

Sem toga, vredi reći da one najbolje auto kuće koje nude usluge popravke karoserije često znaju da u slučaju popravke zbog udesa izađu dodatno u susret vozačima. To će uraditi tako što će pomoći da se što brže i lakše prođe kroz ceo proces, od prijave sudara osiguravajućem društvu, procene nastale štete, sve do dobijanja zapisnika od policije i vraćanja vozila u stanje pre udesa na način da se zadrži garancija od proizvođača.

Od čega zavisi cena usluge popravke karoserije i svih njenih delova?

Pitanje koje svakog vozača zanima. Ipak odgovor na njega nije lako dati. Cena usluge popravke karoserije i njenih pripadajućih delova zavisi od dosta faktora. Pre svega stepena oštećenja karoserije. Ukoliko je oštećenje manje i cena će logično biti manja. Važno je reći da može da zavisi i od toga koje se pripadajći karoserijski deo treba popraviti jer je za neke delove koji su veći potrebno više vremena i truda. Na kraju cena će zavisiti i od toga šta sam vozač želi da mu se uradi na karoseriji automobila. 

Kada vlasnik želi svog ljubimca da osveži i vrati mu prvobitan „fabrički izgled“ farbanjem, peskiranjem ili poliranjem ali bez „grubih“ radova, sama cena će se po tome i formirati. 

Sve u svemu, možda je najednostavnije reći da ukoliko se automobil ne vozi u ovlašćeni servis koji ima fiksne cene za sve usluge, ona je uglavnom stvar dogovora sa majstorima.

Na kraju, ukoliko su vam potrebne koroserijske usluge, naš savet je da uvek pre odaberete ovlašćeni auto-centar kako biste bili sigurni da će vaš auto nakon popravke izgledati kao novi.