Zavese su onaj element kućnog dekora koji većina ljudi zaboravlja ili jednostavno mu ne posvećuje dovoljno pažnje – a trebalo bi. One zaokružuju celokupnu dekoraciju i zaista unose određeni smisao u samu prostoriju. Od laganih i prozračnih do velikih i ukrasnih, od jednobojnih do onih sa printom, od prozirnih tkanina do teškog neprozirnog tekstila – mogućnosti su beskrajne. U nastavku vam donosimo nekoliko brzih saveta kako da odaberete odgovarajuće zavese za svoj dom.

Da li želite zavese ili draperije?

Prvi korak prilikom odabira zavese je da otkrijete šta vaša prostorija zahteva. Ukoliko ne znate razliku između zavesa i draperija, recimo, možete znatno narušiti količinu sunčeve svetlosti koju vaša prostorija zapravo treba da dobije.

Zavese su platnene “ploče” napravljene od lakih materijala i kače se na garnišne. Uglavnom se koriste u svrhe privatnosti, što ih čini savršenim za dnevne sobe. Draperije su pak zavese napravljene od debljih materijala čija je svrha da blokiraju sunčevu svetlost, što ih čini idealnim za spavaće sobe.

Izaberite pravu tkaninu

Materijal igra ključnu ulogu u izgledu zavesa, a samim tim i sobe. Od čiste čipke do laganog pamuka, brokata srednje težine do teškog somota, mogućnosti su vam beskonačne. Dva faktora koja treba da uzmete u obzir prilikom odabira tkanine su:

  • Količina sunčeve svetlosti koju želite da vaša prostorija dobije,
  • Raspoloženje i dekor vaše sobe. Na primer, teže tkanine odgovaraju tradicionalnijim prostorijama, dok prozirne tkanine najbolje izgledaju u minimalističkim sobama.

Zapamtite, svaka tkanina pada drugačije i zato nećete postići isti efekat kada je zavesa naborana ili povučena sa strane.

Izbor boje može unaprediti ili pokvariti izgled prostorije

Boja vaših zavesa bi u idealnom slučaju trebalo da bude u skladu sa ostatkom nameštaja. Možete odabrati ili zavese koje su u harmoniji sa dekorom ili u kontrastu sa njim. Za prijatan izgled, izaberite zavese u boji koja dopunjuje nijansu vaših zidova. Alternativno, ako želite da boje zavesa budu u fokusu, izaberite nijansu koja je u suprotnosti sa nameštajem i zidovima.

Sa printom ili jednobojne zavese

Da biste doneli ovu odluku, potrebno je da sagledate ostatak dekoracije. Ako je sav drugi nameštaj u sobi jednobojan, zavese sa printom mogu biti odličan izbor. Važi i obrnuto. Važno je samo uskladiti odnos između detalja sa printom i onih jednobojnih kako ne biste stvorili šareniš koji vam se na kraju neće ni dopasti. Na primer, ako su zavese sa printom, možete taj isti print uključiti još samo kroz, recimo, ukrasne jastučiće. Ukoliko je vaša prostorija puna detalja, u tom slučaju će je jednobojne zavese “smiriti”. 

Izbor idealne dužine

U modi su zavese koje padaju tačno do nivoa poda. Za dramatičniji izgled, možete se odlučiti za dužinu zavesa koja je duža za nekoliko centimetara, tako da se zavese razvlače na podu. S druge strane, ako imate decu, bolje je da imate zavese nekoliko centimetara iznad poda. Dužina do simsa za manje prozore je još jedna klasična opcija, ali zavese pune dužine mogu da rade podjednako dobro čak i kada ne pokrivaju vrata već samo prozore.

Širina je takođe važna

Idealna širina vaših zavesa zavisi od širine lajsne vašeg prozorskog okna ili vrata. Jedan od načina da se dođe do idealne širine je da izmerite okvir i pomnožite ga sa faktorom 2/2,5. Kada okačite zavese, one će daleko lepše izgledati kada postoji prostor da se malo naboraju, bez obzira na to da li su u pitanju ukrasne zavese koje će uvek biti uvezane sa strane ili pak one regularne koje će prekrivati ceo prozor ili vrata.

Pretražite “zavese cena” i pronađite savršenu za svoj dom

Na kraju, za odabir zavese važna je i cena. Cena zavese će uvek zavisiti od odabranog materijala, kao i njegove količine, ali ne dajte da vas to odbije od željenog izbora jer – koliko ćete često zaista menjati zavese i kupovati nove? Kako biste istražili ponudu, u pretraživač ukucajte zavese cena i pronaći ćete širok spektar kako modela, tako i cena pa možete da uklopite svoj ukus sa svojim budžetom. I, ko zna, možda će vas cena zavesa zapravo iznenaditi, pa ćete imati prostora da kupite dve po ceni jedne. Srećan izbor!