Novi Sad u poslednjih nekoliko godina postaje grad u koji migrira sve veći broj ljudi, ističu podaci koje je izneo Republički zavod za statistiku Novi Sad.  Ako pored toga istaknemo sve prednosti i pogodnosti koje nudi Novi Sad, onda ne čudi što sa lakoćom može da se izda ili iznajmi stan.

Postoje dva načina za izdavanje stanova Novi Sad ima u ponudi veliki broj agencija koje se bave izdavanjem stanova, ali postoje i oni koji žele da izdaju stanove bez posrednika.

 

Ko najviše traži stanove za izdavanje

Kako ističu mnogo brojne agencije za iznajmljivanje stanova, najviše im se javljaju studenti, mladi bračni parovi, zaposleni….Studenti kreću u potragu za stanovima tj. garsonjerama već u julu i njima je bitno da stan bude namešten ili barem polu namešten, blizu fakulteta. Postoji nekoliko dobrih lokacija za izdavanje stanova u Novom Sadu i njihova cena se kreće u zavisnosti od toga gde se nalazi stan. Najbrže se izdaju stanovi tj.garsonjere oko Limana, Spensa, u centru i na Grbavici. Nihova cena se tokom 2019. godine kretala od 120 do 150 evra, a ukoliko bi neko iznajmio luksuznu garsonjeru za to je morao da izdvoji 170 evra mesečno. Dok zaposleni ljudi i samci najviše su iznajmljivali luksuzne jednosobne ili dvosobne stanove i koje se nalaze u centu grada  ili na keju. Cena ovakvih stanova je tokom prošle godine išla od 250 do 500 evra. Mlade bračne parove kao i one sa decom najviše su zanimali dvosobni stanovi u čijoj se blizini nalaze vrtić, škole i igrališta, kao i parking mesto. Takve lokacije nalaze se oko Limana, na Grbavici, Novoj Detelinari. Cena takvih stanova je išla i do 1.500 evra mesečno. Naravno uvek možete pronaći na Limanima 3 i 4 jefinije stanove za iznajmljivanje čija cena se kreće oko 200 evra. 

 

Evo na šta treba da obrati pažnju vlasnik stana

Prilikom iznajmljivanja stana prvo što je potrebno jeste da popišete sve stvari koje se nalaze u stanu i u kakvom stanju se nalaze. Zatim kad dodje vreme da iznajmite stan najbolje bi bilo da se zaključi ugovor o zakupu koji će podjednako da štiti vlasnika i lice kome ste stan iznajmili. Ono na šta se posebno obraća pažnja prilikom zaključivanja ovakvih ugovora jeste da se tačno odredi cena zakupnine, rok na koji se stan izdaje, otkazni rok. Takođe ostaje vlasniku da s vremena na vreme obiđe svoju nepokretnost, da vidi u kakvom se stanju nalazi i proveri da li se računi za struju, vodu izmiruju na vreme.

 

Na šta sve treba da obratite pažnju prilikom traženja stana za iznajmljivanje

Uvek kada želite da iznajmite stan prvo morate da napravite listu gde biste želeli da se stan nalazi, koliko ste spremni mesečno da izdvojite da plaćate, sve su to bitne stavke za svakog ko traži stan. Za studente je uvek bitno da stanovi budu blizu fakulteta i da nisu skupi, za zaposlene da se nalaze blizu posla a za porodice koje imaju decu da im se u blizini nalazi vrtić ili škola i po neko igralište. Ono našta posebno upozoravaju agencuje ukoliko sami tražite stan za iznajmljivanje jeste  obavezno da sa vlasnikom potpišete ova dva dokumenta: Zapisnik o primopredaji stana i Ugovor o zakupu. Sve ostalo je na vama. Srećno!