Podovi su najveća površina u vašem domu i kao takva potrebno je biti adekvatna – kako vizuelno tako i po kvalitetu. Pod postavlja temelje celokupnog izgleda prostora zbog boje, stila i teksture. 

Na podu trenirate, sedite, na podu se igraju vaša deca i ljubimci, stoga nije svejedno koju podnu oblogu stavljate jer je potrebna da podloga ispod nogu bude udobna i izrdžljiva.

Novi pod može biti velika investicija, stoga je preporučljivo dobro razmisliti o izboru podnih obloga, a mi smo pripremili kratak vodič kroz kupovinu koji će vam pomoći da odaberete najoptimalniji pod za vas i vaše potrebe.

Laminat – atraktivna imitacija drveta

Laminatni pod je jedan od najpopularnijih izbora podova. Lakše se ugrađuje od podova od tvrdog drveta i puno je jeftiniji.

Laminat je i dalje jedna od najpopularnijih opcija jer je prirodan, lep i bezvremenski materijal, a može imati različite dezene koje možete odabrati u skladu sa vašim ukusom i stilom enterijera.

Međutim, šta je zapravo laminat?

To je imitacija drveta koja imitira drveni izgled i, kao što smo već rekli, prilično je finansijski povoljan. Više informacija ili usluge u vezi sa laminatom i podovima uopšte možete pronaći na linku: https://zekaparketar.rs/.

Laminat je prvi put počeo da se koristi 1970-ih, a sastoji se od slojeva sintetičkog materijala. Brzo je postao popularan izbor zbog svoje izdržljivosti i niske cene, stekavši reputaciju pristupačne alternative pravom drvetu.

Svi laminatni podovi imaju dezen na površini, na koji je ugrađena digitalna štampa prirodnog materijala koja može da  izimitira praktično sve – od egzotičnog tvrdog drveta do betona do prirodnog kamena.

Laminat neretko može biti duplo jeftiniji od pravog drveta, a kvalitet varira od proizvođača do proizvođača. 

Uobičajeno ima garanciju od 20 godina, a zaštitni sloj sprečava boju da izbledi stoga će dugo vremena izgledati kao da ste ga tek postavili

Kriterijum po kojem trebate birati laminat je AC ocena koja se dodeljuje svakom proizvodu, a koja ga detaljno opisuje.

Imajte na umu ove brojeve prilikom kupovine da biste odabrali laminat koji može tolerisati zahteve vašeg domaćinstva:

AC1 — umerena stambena upotreba (poput spavaćih soba i plakara)

AC2 — opšta stambena upotreba (poput dnevnih soba i kuhinja)

AC3 — intenzivna stambena upotreba ili umeren komercijalni saobraćaj

AC4 — opšti komercijalni saobraćaj

AC5 — težak komercijalni saobraćaj

Pročitajte još: Kako održavati persijski tepih

Parket – pločice različitih dimenzija i boja

Parket predstavlja bezvremenski dizajn poda

To je dizajn formiran od drvenih pločica trouglastog ili kvadratnog oblika u jedan podni mozaik. Dobro je rešenje za podove u domovima jer ga je lako održavati, prilagoditi i izgraditi da traje. 

Budući da možete prilagoditi parket kako vama odgovara, parketni podovi mogu vašem domu dati kako klasičan tako i moderan izgled. Podovi od drveta uvek su asociraju na udobnosti i luksuz, pa nije iznenađenje što se upravo parket koristi u hotelima širom sveta.

Gornji sloj parketa je habajući sloj. Ovaj sloj je pažljivo odabran kako bi se osigurala izdržljivost tokom vremena, a slojevi ispod apsorbuju udar garantujući veću stabilnost.

Pojedini smatraju parket zastarelim, jer ponekada odskaču od ostatka modernog enterijera. Zato dobro razmislite da li bi se parket uklopio u stil vašeg doma. 

Soba sa laminatom

Uopšteno, parket je lako postaviti.

Pločice su tanke, stoga je od presudnog značaja da podloga bude ravna i čvrsta. Ako postoji neka druga podloga na pod,u površina parketa će se vidljivo saviti pod nogama. 

Takođe, potrebno da vodite računa da pravilno postavite raspored, tako da pločice budu ravne i simetrične duž ivica. Postoji veliki asortiman pločica uključujući hrast, kesten, jasen i orah, a možete pronaći i neke egzotične vrste drveta i bambusa.

Međutim, potrebno je znati da nije pogodan za područja sa visokom vlažnošću poput kupatila i vešeraja. Pločice se lepe, a ne zakivaju, stoga ih možete i sami zalepiti premda je veoma preporučljivo angažovati profesionalca.

Ne želite da morate posle da skidate i lepite ponovo.

Vinil – elastične podne obloge

Vinil je najpopularniji oblik elastičnih podnih obloga jer se ne održava, otporan je na vodu, isplativ je i dugotrajan. 

Takođe stvara osećaj da hodate po oblacima, što znači da malo ulegne dok hodate po njemu kako biste se osećali ugodno pod nogama. I zahvaljujući nedavnom tehnološkom napretku, današnji vinil dolazi u širokom spektru visokokvalitetnih, atraktivnih dezena.

Vinil je posebno popularan izbor za sobe u kojima se stvara vlaga, kao što su podrumi, kupatila i kuhinje. Pravilo koje treba imati na umu prilikom odabira vinila je da što je vinil deblji, to više prometa i težine može podneti.

Baš zbog toga se pod od vinila često postavlja u komercijalnim okruženjima gde je stalno velika gužva.

Vinil pod je izdržljiv i dobro podnosi veliki prometi pešaka. Udoban je pod nogama i smanjuje buku, što može biti važno za vlasnike dece ili kućnih ljubimaca. 

Takođe je jeftiniji od mnogih drugih podnih opcija i jednostavan je za instalaciju i održavanje. Vinil podovi dolaze u širokom spektru boja i dezena koji odgovaraju svakom dekoru.

Sa druge strane, vinilni podovi ne podnose dobro velika opterećenja i mogu biti oštećeni oštrim predmetima. Takođe, boje mogu izbledeti direktnim izlaganjem sunčevoj svetlosti, a podovi mogu biti oštećeni ekstremnim temperaturama. 

Iz tog razloga, vinil se ne preporučuje za spoljašnju upotrebu.

Kao što smo već pomenuli u samom uvodu, podne obloge traju i nekoliko decenija, stoga je potrebno napraviti pravi izbor za vaš dom. Uzmite ove informacije u vidu prilikom odlučivanja i kupovine, a vaš enterijer će nesumnjivo postati bolje mesto za svakodnevnicu.