Redovno i pravilno održavanje tepiha je jako važno kako bi vaš persijski tepih trajao što duže. Iako su persijski tepisi sinonim za kvalitet i tradiciju, to ne znači da su neuništivi, zato evo nekoliko korisnih saveta koje će vam pomoći u održavanju Vaših omiljenih persijskih tepiha.

Način održavanja

Persijski tepisi su osetljiviji od ostalih tepiha, pa se njihovo održavanje malo razlikuje od ostalih vrsta tepiha. U svakom slučaju bitno je redovno čišćenje jer prljavština i bakterije koje se pojave mogu skratiti njegov vek trajanja. S vremena na vreme potrebno je očistiti i drugu stranu tepiha koja leži na podu kako bi se uklonila nečistoća i sa te strane. Najbolji način za odstranjivanje nečistoća tepiha je običnom metlom. Ovo omogućuje dugotrajnost tepiha, iako oduzima više vremena i napora. Ono što se ne preporučuje je upotreba usisvača sa rotirajućim četkama, jer to može dovesti do kidanja dlaka i čvorova, dok su usisivači sa manjim brzinama svakako bolje rešenje.

Trešenje persijskog tepiha na balkonu ili terasi ne bi trebalo često praktikovati, a takođe ne bi ga trebalo jako ni udarati. To može da utiče na popuštanje čvorova od kojih je tepih i sastavljen, a to dovodi do njegovog bržeg propadanja. Svakako ukoliko smatrate da je potrebno da istresete prašinu iz tepiha, uradite to ali nežno. Savet je da ne ostavljate tepih duže vremena napolju, jer može dovesti do toga da sunčevi zraci izblede boje samog tepiha. Posebna pažnja treba da se obrati na rese jer se mogu oštetiti tokom čišćenja, zato vam savetujemo da ih nežno tretirate.

Pranje tepiha

Ako se odlučite da vaš persijski tepih operete kod kuće, morate biti veoma pažljivi. Ovakva vrsta tepiha pere se isključivo hladnom vodom, a od šampona koristite samo one koju su specijalno namenjeni za pranje persijskih tepiha. Tom prilikom koristite četku za trljanje, ali savet je da bude od prirodne meke dlake kao što je konjska dlaka. Preporučuje se da u tečnost za pranje dodate sirće kako bi istakli postojeće boje na tepihu. Persijski tepisi su izuzetno osetljivi i zato ih nikako ne smete prati u mašini za veš ili ih stavljati na centrifugu kako biste ih iscedili. Time bi smanjili životni vek vaših tepiha.

cilim

Za sušenje persijskog tepiha potrebna vam je prostorija u kojoj je dovoljno toplo da bi se sušio, i u kojoj ima dosta provetravanja. Nije preporučljivo izlagati ga direktno sunčevim zracima niti stavljati blizu nekog drugog izvora toplote.

Odstranjivanje vlage sa persijskog tepiha

Do oštećenja vašeg tepiha i izbeljivanja njegove boje može doći ukoliko dođe do dužeg zadržavanja vlage u tepihu. Čak i ako prospete vodu po tepihu potrebno je odmah da delujete po tom pitanju. Tečnost treba odmah pokupiti sunđerom ili krpom, a zatim da taj deo površine tepiha osušite fenom ali ne direktno, već preko nekog drugog parčeta tkanine.

Zaštita od moljaca

Moljci mogu dosta uticati na oštećenje vašeg tepiha, zato je savet da prskate tepih sprejom protiv moljaca i to sa obe strane. Ljudi u Iranu koriste naftalin ili kamfor kao rešenje, a najbolji savet za zaštitu od moljaca je da ukoliko možete ostavite što duže otvorene prozore i vrata kako bi se tepih što više provetravao.