Već je počela sezona godišnjih odmora i većina već ima isplanirana letovanja. Međutim, godišnji odmori su odlično vreme i da se posvetite svom zdravlju. Kada ste poslednji put bili na sistematskom pregledu? Ukoliko se ne sećate, onda biste mogli da iskoristite par dana odmora i proverite svoje zdravlje. I nema izgvora da ćete potrošiti vreme čekajući u redovima, sada gotovo sve preglede možete obabiti u privatnim poliklinikama.

Zašto su privatne poliklinike postale sve češći izbor pacijenata

Ako spadate u grupu onih koji nemaju vremena da satima čekaju pregled u domu zdravlja samo da bi dobili uput za specijalistu i ukoliko ne možete da izlazite sa posla kako biste otišli kod lekara, onda je svakako dobro rešenje da posetite neku privatnu polikliniku. Iako postoji određeni broj skeptičnih pacijenata koji sumnjaju u iskustvo i profesionalnost „privatnih lekara“, najveći broj promeni mišljenje nakon završenog pregleda. 

Pre svega, privatne poliklinike se trude da angažuju najbolje stručnjake iz svojih oblasti, jer im je bitno da pacijenti budu zadovoljni. Sa druge strane, zbog sve veće konkurencije, povećava se i kvalitet pregleda i ostalih usluga, a cena samih pregleda može biti niža u odnosu na pre nekoliko godina. Pored toga, privatne poliklinike imaju duže radno vreme, pa samim tim možete organizovati odlazak kod lekara u terminu kada vama najviše odgovara.

Kako da napravite pravi izbor kada su privatne poliklinike u pitanju

Danas je sve veći broj privatnih ordinacija. Međutim, nemaju sve podjednako iskusne i profesionalne zaposlene. Zato se sigurno pitate kako onda da se odlučite u kojoj poliklinici želite da zakažete pregled. U pronalaženju ovog odgovora vam mogu pomoći iskustva drugih ljudi. Naime, sigurno imate prijatelje koji odlaze na preglede u privatne poliklinike i oni vam mogu preneti svoja iskustva. Raspitajte se kod kojih lekara su bili, da li su mogli odmah da zakažu pregled, ili je potrebno da zakažete par dana unapred. Naravno, svako ima lično iskustvo koje ne mora biti relevantno, ali vam svakako može ukazati na profesionalnost ordinacije. I naravno, kada se odlučite za određenu polikliniku, na osnovu svog iskustva ćete dalje znati da li vam odgovara njihova usluga ili ne.

Privatno zdravstveno osiguranje – potreba, a ne luksuz

U Srbiji je sve više privatnih kompanija koje, pored obaveznog zdravstevnog osiguranja, uplaćuju i privatno zdravstveno osiguranje svojim zaposlenim. Naime, ovakva praksa se u svetu pokazala kao veoma dobra investicija i za zaposlene, ali i za direktore. Pre svega, zaposleni mogu da u kratkom roku obave zdravstvene preglede. 

Sa druge strane, ovakav oblik zdravstvene zaštite je u interesu i kompanija, jer zaposleni više ne moraju da izlaze ranije sa posla ili uzimaju odmore ili bolovanja kako bi otišli na pregled kod specijaliste. Takođe, mnoge kompanije pokrivaju i troškove redovnih sistematskih pregleda, što je veoma važan segment preventivnih pregleda. Samim tim, troškovi koje velike kompanije izdvajaju za privatno zdravstveno osiguranje je praktično zanemarljivo u odnosu na benefite koje donosi. 

Ukolko radite u kompaniji koja ne uplaćuje privatno zdravstveno osiguranje, to možete i sami sebi uplaćivati. U zavisnosti od paketa, odnosno mogućnosti različitih specijalističkih pregleda koji su uključeni u određeni paker, postoji razlika u ceni. Ali ono što je važno, to je da mnoge privatne poliklinike imaju ugovore sa različitim osiguravajućim kućama, tako da uplatom privatnog zdravstvenog osiguranja možete ići na preglede na različite poliklinike.