Na nivo efikasnosti rada i lojalnost zaposlenih u jednoj kompaniji mogu uticati razne komponente. Ukoliko se osnivač firme ne trudi da svojim zaposlenima osigura određeno zadovoljstvo i prijatnost na poslu, u njihovom profesionalnom radu javiće se nedovoljni elan i rutina.

Kada radnik nije zadovoljan uslovima u firmi i kada od strane direktora trpi potpuno ne razumevanje sopstvenih potreba može se dogoditi zastoj i nedovoljna uključenost u sam rad što svakako neće pogodovati vlasnicima. Vlasnici u motivaciji svojih zaposlenih igraju bitnu ulogu. Nepromišljeni poslodavci često mogu izazivati negativan odnos zaposlenih prema samom poslu, drugim kolegama ili načinu posmatranja firme. Da bi uspeh bio zagarantovan i za poslodavca i za zapislenog, potrebno je podsticati zaposlene kako bi dali što bolji doprinos radu i bili profitabilni za firmu.  Koji su to načini i kako motivisati zaposlenog saznaće te u narednom tekstu? 

Povećanje plate 

Materijalni podsticaji često mogu pozitivno delovati na zaposlenog i omogućiti efikasniji odnos prema radu. Povećanje plate nije dugoročna stimulacija, no za neki određeni period bitna je kao priznanje dostignuća. Ukoliko zaposleni dobro primenjuje svoja znanja i lojalna je kompaniji – ona želi biti na tom random mestu dobro plaćena i cenjena. Nagrađivanje novcem u poslovnoj sferi kod zaposlenog zagarantovano izaziva veće samopouzdanje. Povećanje plate i određeni bonusi veoma su važni za opstanak firme i ostajanje kvalitetnog radnika u njoj. Pojedine kompanije nastoje da nagrađuju zaposlene sa manjim novčanim iznosima, dok pojedine vrše novčane nagrade na osnovu rezultata tokom određenog perioda. Sve u svemu, novčani podsticaj privući će pažnju radnog kadra i unaprediti kvalitet poslovanja. 

Pokloni i znaci pažnje

Ukoliko kompanija nagrađuje svoje zaposlene povodom određenih praznika ili fantastično obavljenog posla – to je odličan vid motivacije. Čestitke, raskošni buketi, plaćene večere, karte za određena dešavanja i seminari za unapređenje znanja, plaćene članarine ili učestvovanja u poslovno-turističkim projektima svakog zaposlenika vodiće ka produktivnijem radu. 

Osveženje poslovnog prostora uz pomoć PVC stolarije 

Poznato je da radna delatnost vršena u odgovarajućem prostoru može biti produktivnija. Ulagajući u komfornost zaposlenog – poslodavac ulaže zapravo u mogućnost da firma ostvari veći profit. Novi udoban nameštaj, vedro ofarbana kancelarija, dobra izolovanost, mogućnost korišćenja klima uređaja i kvalitetna PVC stolarija, kod zaposlenog osoblja izazivaće veći kapacitet pozitivne energije tokom rada ali i očuvavati zdravlje. PVC stolarija poboljšaće dizajn prostora i funkcionalnost u unutrašnjosti. Mreže protiv insekata postavljene na PVC prozore pogotovo tokom letnjih meseci olakšaće rad. PVC stolarija posebno je popularna za kancelarijski vid poslovanja usled svoje sposobnosti za dobru toplotnu i zvučnu izolaciju. Ugradnja je jednostavna, a umni potencijal koji se kod zaposlenog može uz pomoć renoviranja prostora dogoditi je veliki. Ugodna atmosfera i komfornost na radnom mestu zbilja je velika motivacija koja ne bi trebala biti nikako zanemarena. 

Pohvale i ljubazna komunikacija 

Pojedincima reči hvale i ljubaznost tokom obavljanja posla znače više od novčane nadoknade. Dobra psihološka podrška i poboljšana komunikacija od strane poslodavca, čitavog kolegijuma i nadređenih šefova veoma je bitna za radnu produktivnost. Čak i spontani podsticajni govor i izražavanje lične zahvalnosti za trud može doneti veće zadovoljstvo. 

Motivisanost kao osnovna pokretačka snaga svakog pojedinca će podsticati na bolje rezultate. Lične inicijative u poslu zavisiće od dobre interakcije između poslodavca i zaposlenog.