Promene se svakodnevno dešavaju svuda, evolucija je na svim poljima, najočiglednija je u eksterijeru i enterijeru, naročito su vidljive promene u dizajnu, posebno kada je reč o dizajnu kupatila u kome se ne menja samo dizajn već se eksperimentiše sa promenama u planiranju i organizaciji kupatilskih elemenata, suštinska je promena u odvajanju prostora za tuširanje, pa su kade kao otvorene polako potisnute, a sve više se u kupatila ugradjuju tuš kabine u kojima smo odvojeni prilikom tuširanja, što ide u prilog privatnosti kojoj savremeni čovek sve više teži, a koju savremeno društvo sve više urušava.

Poslednji modni trendovi u dizajnu standardnih tuš kabina

Ako želimo da imamo kupatilo po poslednjim modnim trendovima što se njegovog opremanja tiče, onda svakako treba da se informišemo o tome na sajmovima kupatilske sanitarije, gde obično veliki proizvodjači kupatilskih elemenata najvaljuju inovacije za sledeću godinu, a u ovoj sferi trenutno inovacije idu ka tome da se brišu granice izmedju prostora, to je prvenstveno bilo prisutno na planu kuhinja, trpezarija i dnevne sobe, a sada se polako pomera i na prostor kupatila. Ljudi prepoznaju da je boravak u kupatilu veoma bitan, kako u pogledu rasterećenog početka dana, tako i u pogledu relaksirajućeg opuštanja i privodjenja dana kraju. Kupatila danas postaju prostor otvoren za mnoge aktivnosti koje ranije nismo ni zamišljali da radimo u kupatilu, prosto je njihova dimenzija danas veća, pa dozvoljava da pored svih kupatilskih elemenata ima mesta i za neke sprave za vežbanje. Evolucija u dizajnu nametnula je i na ovim prostorima neke nove trendove, pa naš čovek danas želi više od standarda, a to znači i nešto više od obične tuš kabine metalnog okvira i akrilne tuš kadice, on želi neobične tuš kabine. Nekada je bilo nezamislivo da crnu boju nadjete u kupatilu, medjutim, danas crna preuzima primat, pa se sve cešće vidja crna sanitarija, a sve dominantnije su tuš kabine standardnih dimenzija i oblika, ali u varijanti dimljenog stakla i crnih struktura, u mat ili sa završnim obradama visokog sjaja. Ovo nas navodi na pretpostavku da će u narednoj godini aktuelne biti kombinacije crnih tuš kabina sa standardnom belom keramikom, ali da se pravi prostor za iskorak dalje i uvodjenje boja poput bež i puderasto roze koje dodaju toplinu prostoru, a u kombinaciji sa crnom tuš kabinom otvaraju kupatilo ka nešto šarenijim kompozicijama boja, iskorak dalje od klasičnog belog ili varijacije crno-belog.

Zidana tuš kabina kao rešenje za moderna kupatila

Tuš kabina poznatog brenda je najlakše i najefikasnije rešenje, medjutim, one se teško uklapaju u dimenzije svih kupatila, posebno ako imamo na umu da su današnja kupatila mnogo manja od nekadašnjih i da standardna tuš kabina može da zauzme i pola prostora u kupatilu. Najlakše rešenje u tom slučaju su tuš paravani, medjutim, mnogi ne žele da se odreknu mogućnosti da su ogradjeni zidom ili staklom u prostoru za tuširanje, posebno članovi velikih porodica, gde dnevni ritam porodice ne dozvoljava da se neko baškari u kupatilo dok ostali čekaju u redu, zato je jednostavnije one pod tušem odvojiti zidom od dela koji je namenjen za umivanje, pa tako bar dvoje istovremeno mogu da koriste kupatilo. Ako pitate kupce, mnogi će Vam reći da zidana tuš kabina izgleda lepše od standardne, zato što se uklapa u svaki milimetar prostora i iz tog razloga je i komfornija. Zidana tuš kabina doprinosi tome da organizovanje prostora u kupatilu dobija na kvalitetu, poboljšava ukupan izgled kupatila i uz nju kupatilo dobija neku notu luksuza. Zidana tuš kabina se najlakše održava, mnogo lakše od standardnih, a naročito staklenih, na kojima je kamenac vidljiv, uporan je i teško se skida.