Pošto je kupatilo prostor koji koristi cela porodica, trebalo bi da bude prilagođeno svačijim potrebama. Kada su prostrana, to je manji problem, ali kada je reč o malim kupatilima, naše želje su na sekundarnom mestu, primarna je praktičnost i ekonomičnost. Najveći je problem ono što zauzima najviše mesta, ujedno i najveća dilema – da li tuš kabina ili kada. Postoji mnogo različitih modela tuš kabina i kada za kupanje koje nam omogućavaju da idealno uredimo kupatilo tako da izgleda lepo, a da nemamo osećaj skučenosti.

Pored toga, obe mogućnosti imaju svoje prednosti i mane, kojima bi trebalo prvo da se pozabavimo, da dobro razmislimo, pa se tek onda odlučimo šta našim potrebama ii našoj porodici najviše odgovara.

Tuš kabine – prednosti i mane

Tuš kabine postaju sve popularnije iz mnogo razloga. Pošto brzo živimo sve manje vremena imamo za brčkanje u kadi, sve se svodi na brzo tuširanje. Zbog „brzine“ one su mnogo praktičnije. Pogodne su i zato što suštinski zauzimaju manje prostora. Obično se postavlaju u uglu, a njihove standardne dimenzije su 80×80 i 90×90. Naravno, ukoliko ste ljubitelj tuš kabina, a posedujete i veći prostor, uvek možete napraviti nešto „po sopstvenoj meri“. Još jedan razlog zbog kog se ljudi odlučuju za njih je zbog starijih ukućana. Jednostavnije ulaze u njih, mogu se okupati i u sedećem položaju i  bolje vladaju prostorom. Upravo za te svrhe je smišljena walk – in varijanta tuš kabina. U njih se ulazi direktno, one nemaju nikakvu kadicu, niti su ograđene, već se pod pravi pod nagibom i tako funkcioniše.

Tuš kabine mogu biti kružnog, polukružnog i pravougaonog/kockastog oblika. Njihov oblik, kao i dimenzije, u glavnom, diktira veličina i prostorna određenost vašeg kupatila. One odlično izgledaju kada se diskretno izdvoje drugačijim dezenom pločica koje se  postave u njihovu unutrašnjost. Inače tuš kabine deluju uvek sređeno, jer se u njima nalazi samo slavina sa tušem. Taj ugođaj možete poboljšati montiranjem ruže (tuš – ruža). Najveća mana tuš kabina je što ne odgovaraju svakome, teže se održavaju zbog staklenog dela koji imaju i naše tvrde vode i u uglovima često može da se nakupi vlaga. Redovnim održavanjem i adekvatnim sredstvima se sve to da sanirati.

Kade za kupanje – prednosti i mane

Kade su multipraktične, jer se u njima možete opuštati i lagano uživati u kupanju, a možete se i samo istuširati kad poželite. Ukoliko imate malu decu, prosto je tužno uskratiti ih za kupanje u kadi, ako vam okolnosti dozvoljavaju. Kade su najrazličitijih dimenzija, oblika i cena. Shodno tome, kada je kupujete najpre gledajte kolikim i kakvim prostorom, ali i finansijama raspolažete i kakav stil želite u svom kupatilu.

Ukoliko imate dosta prostora, možete raditi šta god poželite, ali čak i ako dimenzije vašeg kupatila nisu velike, može da se nađe pogodna kada. One mogu biti pravougaone, četvrtaste, polukružne, tj. ugaone, elipsaste,… Mogu da stoje na pločicama, na svojim nogarama ili da budu uzidane. Kade mogu isto kao tuš kabine da imaju vratanca. Najbolje i najtrajnije kade su od livenog gvožđa ili emajlirane. Iako će vam se neki drugi mterijali učiniti bolji, lepši ili jeftiniji i isplativiji, vremenom ćete uvideti da ste pogrešili.