Današnji telefoni pružaju toliko mogućnosti kada je reč o fotografijama, da je prava šteta ne iskoristiti ih za nastanak slika vrhunskog kvaliteta. Da bismo uspeli da iscrpimo sve mogućnosti telefona, potrebno je da ih najpre upoznamo i koristimo u skladu sa onim što želimo da forografišemo.

Pored toga što postavljanjem kvalitetnih i lepih fotografija možete sakupiti iznenađujuće veliki broj lajkova na društvenim mrežama, one mogu postati originalan i upečatljiv deo vašeg enterijera. YoloFrame je zidni ram za fotografije, uz koji one dobijaju izgled pravih malih umetničkih dela, ostavljajući svakog posmatrača bez daha. 

No, pre nego što objavimo fotografiju ili je uramimo na zidu, pitanje je kako napraviti fenomenalnu fotografiju pomoću pametnog telefona? 

Svetlo – glavni element kvalitetnih fotografija

Jedan od najvažnijih faktora kada je reč o uspešnom fotografisanju jeste količina svetlosti. U zavisnosti od toga šta slikate, razlikuje se i potreba za svetlošću pod kojom treba fotografisati.

Kada želite da kamerom zahvatite neki prirodni pejzaž, najbolje je da to činite ili prepodne, jer tada nije jako sunce, ili u popodnevnim časovima, dok još ne padne mrak. Fotografisanje ljudskih lica neće dati dobre fotografije ukoliko se vrši pod jakim svetlom jer se tada vide sve nesavršenosti na licu, a čak i ne izgleda prirodno. 

Istraživanja pokazuju da svetlije slike privlače veću pažnju i na društvenim mrežama odnose apsolutni primat nad tamnijim, te broje višestruko veći broj lajkova.

Naravno, nemamo uvek idealne uslove za fotografisanje, a i obavljamo ga u različitim delovima dana, zato se možemo pozabaviti i podešavanjem ekspozicije. Ako je previše svetlosti, potrebno je smanjiti ekspoziciju radi što boljeg efekta, a ako je mračno, onda je treba povećati. Te promene su sitne, ali razlika u postignutom efektu nije zanemarljiva.

Neka fotografije imaju fokus

Radi efekta visoke profesionalnosti prilikom fotografisanja, potencirajte fokus na svojim fotografijama. Priđite blizu predmetu koji želite da fotografišete, ali ostanite na udaljenosti sa koje se ipak jasno vidi šta fotografišete.

Tada pribegnite fokusiranju, tako što ćete tapnuti prstom na onom delu ekrana na kom želite da bude primarna pažnja i fotografišite. Pozadina će biti mutna, ali upravo to daje efekat vaše umešnosti da istaknete detalje.

Telefon grad u fokusu

Kompozicija fotografije je ključna za njen kvalitet

Čuveno pravilo trećina jedno je od osnovnih kada je reč o dobroj kompoziciji. Na telefonu postoji kao opcija Grid, a klikom na nju, pojaviće se devet pravougaonika na ekranu, rasporeda 3×3. 

Za najbolji efekat treba da glavni objekat fotografisanja postavite malo ulevo ili udesno u odnosu na horizontalne linije na ekranu. Iako se čini logičnijim da ono što želimo da fotografišemo treba da bude u sredini, istina je da takve slike ne izgledaju baš prirodno i da treba izbegavati taj centralni položaj glavnog objekta.

Prednost ove opcije nalazi se u tome što omogućava da vam fotografije budu ravne, tj. pod pravim uglom kada fotografišete prirodu, što takođe doprinosi uspešnosti fotografije.

Naravno, ona vam može biti od pomoći i ako ste ipak ljubitelj centriranja onoga što slikate, ali je tada važno da imate na umu simetriju koju treba postići, što nije uvek jednostavno. Ona podrazumeva da su, na primer, objekti sa leve i desne strane od glavnog objekta približne visine, zbog čega će dve polovine fotografije izgledati kao odraz u ogledalu.

Horizontalno fotografisanje savetuje se kada želite da obuhvatite pejzaž ili bilo kakvo prostranstvo, kako biste zahvatili što veći predeo i omogućili fotografiji da diše. Za fotografisanje čoveka, naročito kad je reč o celoj figuri, objektima kakvo je drvo ili zgrada, preporučuje se vertikalni kadar.

Igrajte se sa uglovima 

Da bi vaše fotografije dobile zadivljujući izgled, neophodno je da ne prezate od toga da eksperimentišete sa uglovima. Različite perspektive i te kako utiču na to kakav će krajnji efekat fotografije biti.

Najčešći položaj kamere je normalan, što znači da je ona u visini očiju kada pravite fotografiju. Zanimljivije od nje su žablja i ptičja perspektiva, koje daju naročito dinamičan i nesvakidašnji izraz fotografijama, različit od onog koji pruža ljudska perspektiva. 

Donji položaj kamere, tj. žablja perspektiva upotrebljava se da pokaže nečiju nadmoć, ali, sa druge strane, pošto su takve fotografije zapravo lišene pozadine, takođe i usamljenost objekta na slici. Gornji položaj kamere, poznat i kao ptičja perspektiva, doprinosi utisku da je objekat fotografisanja osetljiv i ranjiv.

Neka vas ne mrzi da često škljocate

Svako ko je bar nekad pokušao da napravi impresivnu fotografiju, zna koliko to ume da bude izazovno. Zato je važno napraviti barem nekoliko slika, a kasnije odabrati najbolju. U suprotnom biste se mogli pokajati što ste propustili priliku da neki fascinantan objekat ili trenutak zabeležite onako kako ste želeli.

Isprobavajte sve mogućnosti i ne sputavajte svoju kreativnost, koja zasigurno može iznedriti prava mala remek-dela!