Šoping je veoma čest razlog putovanja. Posebno kada je u pitanju kupovina po značajno nižim cenama. Jedna od čestih destinacija među šoping tristima je Frankfurt. Jedan od razloga je i njegova blizina. Od Beograda je udaljen oko 1400 km, što znači da autobus Beograd – Frankfurt putuje oko 9 sati,  a postoje svakodnevni polasci u oba pravca što značajno olakšava planiranje putovanja.

Frankfurt, iako važi za najmanju metropolu kada je reč oˆ šopingu ima u ponudi odeću i obuću kao i značajno većim metropolama sa raznovrsnim cenovnim rangovima. Postoje više šoping zona u Frankfurtu. Jedna od najpoznatijih je u ulici Zeli koja je nekada bila glavno šetalište. Ovu ulicu karakteriše metropolitski duh izloga radnji koje su smeštene u njoj. Naime, ovde se mogu prenaći odeća i obuća svetskih marki, kao što se može naći u Nju Jorku. Još jedna poznata ulica za šoping je Geteštrase.

Geteštrase – ulica najpoznatijih svetskih brendova

Za razliku od drugih mesta za popularnih za kupovinu, za ovu ulicu je karakteristično da su u njoj radnje svetski poznatih brendova kao što su Guči, Tifani, Đorđo Armani, Luj Viton, Prada, Burberi, Bulgari, itd. U skladu sa ponudom brendova, ova ulica važi za najskuplju zonu za kupovinu. Popularnija šoping zona je tržni centar MyZeil u kojem je na njegovih 6 spratova smešteno preko 100 velikih prodavnica ali i veliki broj manjih. Zanimljivo je da se u ovom objektu nalaze pokretne stepenice u dužini od 46 metra, što ih čini najdužim u Nemačkoj. Naravno, gradu postoji značajno veliki broj radnji van ovih zona šopinga. Mnogobrojne outlet prodavnice pružaju mogućnost kupovine po značajno nižim cenama, posebno u odnosu na cene u Beogradu.

 

Ostali sadržaji koje možete videti

Frankfurt posetiocima nudi i mnogobrojne druge sadržaje. U gradu su dostupni mnogobrojni muzeji: Prirodnjački muzej Zenkenberg, muzej Nemačke savezne banke, Istorijski muzej, Muzej Jevreja, Štedelov umetnički institut, Filmski muzej i Arhitektonski muzej. Na čuvenom trgu Rumerberg su dostupni i znamenitosti grada: gotička crkva svetog Leonarda, Stara Gradska Kuća (Altes Rathaus), Nova Gradska Kuća (Neues Rathaus) i Istorijski Muzej (Historisches Museum). Popularna turistička mesta su Geteova kuća i Operska kuća. Utvrđenje Ešajnamer Turm privlači pažnju jer je građevina iz 15. veka nepromenjena ali i zbog legende o zarobljeniku koji je izbegao pogubljenje jer je impresionirao gradsko veće tako što je devet puta iz tamnice u kojoj je ležao pogodio fiuru na vetrokazu koji se nalazio na vrhu tornja. Visina tornja je 47 metara a na njemu je bio vetrokaz od gvožđa iz legende.

Putovanje autobusom

Kada je reč o šoping turizmu, sredstvo prevoza je autobus. Osnovna prednost ovog vida transporta jesu manja ograničenja veličine i količine prtljaga po putniku. Omogućava da se tokom kupovine ali i posle, pred polazak, ne razmišlja o težini prtljaga ili da li će stati u torbu sa kojm ste došli, da li možete doplatiti za prekoračenje težine i sl. Većina prevoznika naplaćuje fiksnu cenu za prtljag po torbi, dok neki prevoznici i ne naplaćuju. Prilikom izbor prevoznika je važno se informisati o ovom pitanju kao i o udobnosti autobusa i mogućnošću ostvarivanja popusta kao pripadnik neke od ugroženih kategorija stanovništva. Internet pruža mogučnost brzog i jednostavnog upoređivanja prevoznika ali za rezervaciju karata. Jedan od sajtova je autobuskiprevoz.com gde se mogu rezervisati karte sa uračunatim potencijalnim popustom ali i uvidom u raspoložive polaske.