Želite jedinstveni enterijer doma kom će se svi diviti?

Da biste to uspeli da ostvarite, morate tačno znati kakav krajnji rezultat želite da postignete. Uvek vas mogu inspirisati fotografije enterijera sa Interneta.

Odabir pravih materijala je sledeća bitna stvar. Prilikom kupovine poslušajte savete prodavca kako biste razumeli koji materijali su vam neophodni da biste došli do željene teksture zida.

I na kraju, pre nanošenja boje testirajte je na neupadljivom mestu i vidite šta izlazi iz nje. 

U nastavku teksta vam skrećemo pažnju na sve što ne bi trebalo treba da zaboravite prilikom nanošenja teksturirane boje.

Prvi korak je uvek priprema zidova za farbanje

Neki vide uređivanje zidova kao idealnu priliku da najpe zamene instalacije, a zatim dekorišu zid u skladu sa idejama i željama. 

U ovom slučaju stupaju na scenu šlicerice za zid, koje imaju zadatak da naprave rezove u zidu. Kanali ili rezovi u zidu omogućavaju lakše sprovođenje električnih ili drugih instalacija.

Ukoliko ipak želite samo da ulepšate zidove, bez promene instalacija, pre nego što započnete sa radom bitno je da zaštitite okolne predmete, utičnice i prekidače kako farba ne bi kanula na njih. Pod i nameštaj prekrijte najlonom i pričvrstite ga lepljivom trakom.

Najpre sa zidova uklonite stare tapete, boje i masne mrlje. Da biste to uradili, možete koristiti lopaticu, brusni papir ili hemijske alate. Važno je da površina bude suva i čista.

U slučaju da na zidu postoje bilo kakve nepravilnosti, poput pukotina i udubljenja, možete ih popuniti gipsom ili kitom. Pokušajte da izravnate površinu što je više moguće. Nemojte očekivati da će boja sakriti sve nedostatke, jer se to možda neće dogoditi.

Nakon što se kit osuši, zid mora biti obojen posebnim prajmerom. Ovo će omogućiti bolje prijanjanje boje. Važno je napomenuti da boja prajmera ne bi trebalo da se razlikuje od boje koju odaberete.

Nakon najmanje 5 sati, možete obojiti zidove teksturiranom bojom. Prvo je potrebno mešati dok smesa postane glatka. Zatim dodajte pigment izabrane boje i ponovo promešajte.

Kako delimo teksturirane boje?

Teksturirane boje su podeljene na sledeće tipove:

  • Akril – lake za upotrebu, dobro nijansiranje.
  • Mineral – povoljna opcija koja se često koristi za spoljašnju upotrebu.
  • Silikat – skupa, ali praktična opcija kojoj sunce, temperaturni ekstremi, gljivice ili prljavština ne mogu nauditi.
  • Silikon -povoljniji je od silikata; otporan je na vlagu i temperaturne ekstreme.

Za koju god vrstu boje da se odlučite, ne zaboravite na zaštitu očiju, zaštitu kože i dobru ventilaciju prostorije. 

Kako teče proces nanošenja teksturirane boje?

U zavisnosti od efekta koji želite da ostvarite, postoje različiti načini nanošenja boje. Međutim, postoji par stvari koje su im zajedničke: 

  • prvi sloj se nanosi širokom lopaticom
  • treba raditi naizmenično na površinama ne većim od dva kvadratna metra;
  • uska lopatica je idealna za teško dostupna mesta;
  • bitno je sačekati da se prvi sloj u potpunosti osuši, što obično traje oko 24 sata.

Dekorisanje se može obaviti penastim valjkom, gleterom ili gumenim valjkom, a u nastavku vam predstavljamo neke od najboljih metoda.

Zidna boja teksturirana penastim valjkom

Nanesite smesu na zid lopaticom i izravnajte je. Zatim je valjajte po zidu valjkom, stvarajući teksturu koja vam je potrebna. 

Nakon potpunog sušenja, obojite zidove specijalnom četkom za emajl i izbrusite. Poslednji sloj nanesite valjkom sa finim dlačicama, koristeći sedef emajl.

Zidna boja teksturirana lopaticom

Sastav se nanosi na površinu u dva sloja: prvi – širokom lopaticom, drugi – standardnom lopaticom. Nakon što se boja potpuno osuši, površina se može prekriti belim mat emajlom.

Dekoracija zida lopaticom

Zidna boja teksturirana običnim valjkom

Nanesite teksturiranu boju na zid pomoću lopatice. Odmah nakon toga valjkom nanesite željenu teksturu. Pustite da se površina potpuno osuši.

Ako ste maštoviti i vešti, onda pomoću teksturirane boje možete kreirati veoma zanimljiv dekor.. 

Na primer, možete to učiniti tako što ćete praviti “haotične” pokrete lopaticom.

Takođe, nakon što omotate konopac oko valjka i umočite ga u boju, vucite ga odozdo prema gore. Krajnji rezultat bi trebalo biti nešto što podseća na otisak bambusa.

Ukoliko volite cveće, možete zgužvati papir i staviti ga u polietilen. Pritiskom papira na zid dobićete šare koje podsećaju na cvetove. 

Čak i mokrom krpom može se postići neobičan dizajn. Da biste to uradili, samo uzmite mokru krpu i počnite da je udarate o zid, dobijajući zanimljive i jedinstvene šare.

Kako napraviti zanimljiv dizajn sa teksturiranom bojom?

Uz pomoć teksturirane boje možete dobiti ne samo zanimljive šare i teksture, već i lepe dvobojne šare. Nedavno je ovo postalo prilično popularno. 

Trebalo bi da nacrtate poteze oštrim predmetom, a zatim da nanesete mešavine različitih boja. Za rad možete koristiti šablon.

Za stvaranje neobičnog izgleda mogu se koristiti različiti geometrijski obrasci. Ukoliko se odlučite za kombinaciju boja na zidovima, koristite lepljivu traku kako biste razdvojili delove zida različitih boja.

Jedan od dobrih metoda uključuju upotrebu češlja. Naime, treba da nasumično prevlačite češalj preko mokre boje. Uz pravilnu tehniku izvođenja, rezultat bi mogao da vas zapanji.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i koristan.

Postoji mnogo načina da neobično ukrasite zidove. Ako dugo razmišljate o renoviranju prostorije, onda nemojte zanemariti paropropusnost boje, jer vaše zdravlje i udobnost direktno zavise od toga.

Takođe, nemojte se plašiti eksperimentisanja i sigurno će finalni rezultat biti jedinstven enterijer vašeg doma!