Da li znate rane simptome trudnoće? Od mučnine do umora, šta još možete očekivati? Saznajte koji su to rani simptomi trudnoće i zašto se javljaju.

Klasični rani simptomi trudnoće

Najčešći rani simptomi trudnoće mogu uključivati:

 • Izostalu menstruacija 

 Ako ste u godinama rađanja i ako je prošlo nedelju dana ili više bez početka očekivanog menstrualnog ciklusa, možda ste trudni. Međutim, ovaj simptom može biti pogrešan ako imate nepravilan menstrualni ciklus.

 • Nateče dojke 

Nežne, natečene grudi. Hormonske promene u ranoj trudnoći mogu učiniti vaše grudi osetljivim i bolnim. Nelagodnost će se verovatno smanjiti nakon nekoliko nedelja kako se vaše telo prilagodi hormonskim promenama.

 • Mučnina 

Mučnina sa ili bez povraćanja. Jutarnja mučnina, koja se može javiti u bilo koje doba dana ili noći, često počinje jedan do dva meseca nakon što zatrudnite. Međutim, neke žene osete mučninu ranije, a neke je nikada ne osete. Iako uzrok mučnine tokom trudnoće nije jasan, hormoni trudnoće verovatno igraju ulogu.

 • Pojačano mokrenje 

Možda ćete primetiti da urinirate češće nego obično. Količina krvi u vašem telu se povećava tokom trudnoće, što dovodi do toga da vaši bubrezi obrađuju dodatnu tečnost koja završava u vašoj bešici.

 • Umor

Umor je takođe visoko rangiran među ranim simptomima trudnoće. Niko sa sigurnošću ne zna šta uzrokuje pospanost tokom prvog tromesečja trudnoće. Međutim, brz porast nivoa hormona progesterona tokom rane trudnoće može doprineti umoru.

Ostali simptomi rane trudnoće

Drugi manje očigledni rani simptomi trudnoće koje možete iskusiti tokom prvog trimestra uključuju:

 • Disbalans hormona u vašem telu u ranoj trudnoći može vas učiniti neobično emocionalnom i plačljivom. Promene raspoloženja su takođe česte.
 • Nadimanje: Hormonske promene tokom rane trudnoće mogu uzrokovati da se osećate naduveno, slično onome što biste se osećali na početku menstruacije.
 • Svetle mrlje mogu biti jedan od prvih znakova trudnoće. Poznato kao implantacijsko krvarenje, dešava se kada se oplođeno jaje zakači za sluzokožu materice – oko 10 do 14 dana nakon začeća. Implantacijsko krvarenje se javlja otprilike u vreme kada biste očekivali da imate menstruaciju. Međutim, nemaju ga sve žene.
 • Grčevi: Neke žene doživljavaju blage grčeve u materici rano u trudnoći.
 • Zatvor: Hormonske promene dovode do usporavanja vašeg digestivnog sistema, što može dovesti do zatvora.
 • Averzije prema hrani: Kada ste trudni, možete postati osetljiviji na određene mirise i vaše čulo ukusa se može promeniti. Kao i većina drugih simptoma trudnoće, ove sklonosti prema hrani mogu se pripisati hormonskim promenama.

Da li si stvarno trudna?

Mnogi od ovih znakova i simptoma nisu jedinstveni za trudnoću. Neki mogu ukazivati na to da se razbolite ili da će vam menstruacija uskoro početi. Isto tako, možete biti trudni bez mnogih od ovih simptoma. Ipak, ako propustite menstruaciju i primetite neke od gore navedenih znakova ili simptoma, uradite kućni test trudnoće ili posetite svog lekara. Ako je vaš kućni test trudnoće pozitivan, zakažite sastanak sa svojim ginekologom. Što se pre potvrdi vaša trudnoća, pre možete započeti prenatalnu negu. Ako planirate da zatrudnite ili ste tek saznali da ste trudni, počnite da svakodnevno uzimate prenatalni vitamin. Prenatalni vitamini obično sadrže važne vitamine i minerale, kao što su folna kiselina i gvožđe, za podršku rastu i razvoju vaše bebe.