Igračke za decu važan su deo njihovog odrastanja. Daruju se za rođendane, u novogodišnjim paketićima, za uspeh u vrtiću ili školi, ali sve češće i bez ikakvog povoda. Nekada ih odaberu roditelji prema tome koliko se njima dopadaju i da li im troškovno odgovaraju, a sa druge strane često i deca samo upere prstom i izaberu najlepšu igračkicu za sebe. 

Igračke za decu razlikuju se prema tome za koji su uzrast predviđene. Važno je prilikom odabira, uzeti u obzir godine deteta, potrebe i interesovanje za određeni tip igračke. U ovom tekstu dajemo koje vrste igračaka se najčešće kupuju, prema različitom uzrastu deteta. 

Igračke za razvoj deteta u periodu od 3 do 10 godina

Od treće godine dete počinje naglo da se aktivira, kako u smislu kretanja, tako i u pogledu razvoja inteligencije i velikog interesovanja za igrom. Tu su pre svega edukativne, drvene igračke, guralice, interaktivne igračke i mnogo toga drugog. Odgovarajuće igračke su one koje usmeravaju ka maštovitosti i kreativnosti kod dece, kao što su: klasične i lego kocke, kolica i guralice, slagalice, a kasnije i sportski rekviziti, pribor za crtanje, muzikalnost i oblikovanje, posebno što će koristiti i u školskim danima.

Edukativne igračke

Edukacija deteta počinje još u najranijem periodu razvoja interesovanja za učenje i igru. Edukativne igračke upravo su one koje će omogućiti spoj lepog i korisnog – zanimaciju deteta i istovremeno učenje i razvoj inteligencije. Pored toga, najčešće se radi o igračkama koje imaju mogućnost sklapanja, rasklapanja i transformacije. Tu najčešće spadaju: pribor za crtanje i oblikovanje, muzički instrumenti za decu, kocke i kockice za slaganje, modeliranje oblika i kreiranje različitih predmeta, kao i vozići koji se sklapaju i rasklapaju i mnogo toga drugog. 

Drvene igračke 

Drvene igračke su tradicionalno poznate kao kvalitetne i preporučljive za igru, jer su potpuno bezbedne i izrađene od prirodnog materijala. Omogućavaju zabavu i edukaciju dece od najranijeg životnog doba. Tu spadaju: kocke i slagalice, sklopiva vozila, satovi, kućice, table i mnogo toga drugog. Vrlo su trajne i omogućavaju jednostavno održavanje i čuvanje dugi niz godina.

Interaktivne igračke

Za prvo prepoznavanje zvukova, uspavljivanje i kasnije igru, preporučuju se interaktivne igračke. One imaju mogućnost interakcije, odnosno manifestovanja govora, muzike, svetlosne efekte, pokrete i slično. Često mogu da pomeraju i ruke, noge, oči i da budu potpuno prisutni kao „prijatelji“ deci. Najčešće se radi o plišanim igračkama, lutkama, likovima iz crtanih filmova i slično. Pogodni su i za bebe, a i za decu do nekoliko godina, u zavisnosti od interesovanja. 

Guralice

Ono što može biti igračka, ali i podsticaj  u prvim koracima jesu guralice za decu. U ovu grupu igračaka spadaju i kolica za lutke, guralice životinja, interaktivne hodalice, automobili, kamioni i slične igračke. Uglavnom su napravljene od čvrste plastike i gume, kako bi dete potpuno samostalno moglo da pravi pokrete uz igru. Razlikuju se prema nosivosti i starosti deteta, i uglavnom se preporučuju za uzrast od godinu dana, pa naviše. 

Mnogo je različitih vrsta igračaka za decu koje se preporučuju za darivanje u različitom uzrastu. Uticaj na njihovo interesovanje, edukaciju, interakciju od ključnog je značaja za izbor adekvatne igračke. Nekada je bolje prepustiti detetu da samo izabere šta mu privlači pažnju, kako bi igračka bila i više od toga – podsticaj za prve korake, reči, pesmu i mnogo toga drugog.