Čini vam se da se vaša romantična ljubav završila i da su se dogodile određene promene u odnosima. Sve manje i manje ste zadovoljni zbog neispunjenih očekivanja.

Ona strastvena, senzualna ljubav s početka zajedničkog života nestaje. Frustracije usled ne realizovanih snova, brige, napetost, gubitak intimne želje, psihološki problemi – jasni su znakovi poremećenih međuljudskih odnosa. Promene u ljubavnom životu mogu nastati naglo, kada određena atmosfera „prekipi“, ili postepeno, kada čovek sve više i više shvata da njegova komunikacija sa partnerom bruji alarmom nerazumevanja. Tada partner, bilo da je u pitanju muškarac ili žena, gubi interesovanje i udaljava se. Sve je više propuštenih poziva, a sve manje tople komunikacije. No, zašto se to zapravo događa i šta je pogrešno učinjeno? 

Ženski lov i muška lenjost

Kada žena lovi muškarca ona nesvesno degradira instinkt lovca u njemu, stvarajući podlogu za lenjost. Postavljajući mnoštvo pitanja koja imaju veze sa osećanjima, žene umesto da dobiju muškarčevu pažnju, sve je više zapravo gube. Očajnički potezi u ljubavi, samoponiženja ali i pokušaj liderstva, ni jednog elokventnog muškarca neće privlačiti. Muškarci koji dozvoljavaju da ih kupujete i rešavate njihove probleme poput neplaćenih računa, kupovanja skupih poklona, konstantnog nagrađivanja – pre ili kasnije, opustiće se, postaćete mu dosadne, i najverovatnije ostaviće vas zbog druge koja će mu omogućavati instinkt lovca i osvajanje. Ukoliko želite pored sebe ambicioznog muškarca, nasuprot lenjosti i ne motivisanosti, vreme je da prestanete moliti za ljubav. Ne kupujte skupe poklone, ophodite se tako kao da ste vi poklon. 

Gubljenje vremena u pokušaju menjanja drugog

Većina partnera želi menjati već formiranu ličnosti voljene osobe. Ubeđujući i postavljajući zahteve, vršeći pritisak i primoravajući osobu da se ponaša na određen način – vodiće sigurno ka raskidu. Dajte voljenoj osobi mogućnost da bude nezavisna i slobodna umesto konstantnog negodovanja, pokušaja da kontrolišete život i izražavanja fantazija kojima pokušavate uobličiti ličnost u ono što ona nije. 

Uvrede, laži, nepoverenje i nepromišljenost

Ukoliko je vaša veza dospela u negativni stadijum u kojem su nagomilane uvrede, nepoštovanje, slučajno otkrivene laži, izlivi prezira, osuđivanja, nepoverenja znajte da je teško nastaviti dalje. Iznevereno poverenje u toksičnoj vezi može izazvati samo patnju, ogorčenost i strepnju koja će vas izazivati da čitavog života svog partnera proveravate i na najbizarnije načine. Posesivnost usled sumnje o emotivnom neverstvu i opterećenost usled otkrivenih laži često mogu izazivati ono najgore iz osobe, poput praćenja i prisluškivanja mobilnog telefona. 

Praćenje mobilnog telefona

Usled uzdrmanog samopouzdanja i samopoštovanja, prevelike doze ljubomore partneri često pribegavaju remećenju privatnosti. Praćenje mobilnog telefona u jednoj vezi proističe iz zanemarivanja, gubitka podrške, osećanja očaja i „pokopanog“ poverenja. Detektivski impuls ponekad je teško suzbiti.  Kada su u pitanju špijunski programi praćenja mobilnog telefona uz pomoć gps tehnologije ili uređaji za lociranje, nije komplikovan proces a sa sigurnošću može pokazati tačnu poziciju putem geografske širine i dužine, pa i onda kada je telefon isključen. 

Ukoliko ste došli do tog momenta da svog partnera pratite, budite sigurni da je vreme da se povučete i svoj život nastavite dalje. Ako ne možete da se suprotstavite svom srcu, umesto da iščekujete ponovne greške i težite ka tome da sve proverite narušavajući vaše psihičko zdravlje, pokušajte da se relaksirate, više komunicirajte sa partnerom, smanjite zavisnost od takvih postupaka i posvetite više pažnje sebi. 

Sve ove greške neophodno je ispraviti kako bi jedna veza bila održiva i zdrava.