Bračni odnosi postaju posebno osetljivi kada se otkrije prevara u braku. Prema statistici oko 40 posto svih brakova se susretne u nekom momentu sa prevarom i oko polovine uspešno prevaziđe nastali problem.

Da je lako prevazići prevaru i oprostiti partneru sigurno da nije. Ipak, sve je lakše uz stručnu pomoć, savete iskusnog psihološkog savetnika. Pitali smo Zoricu Zarić, dugogodišnjeg psihološkog savetnika i trenera Dubokog Peata, kako da prevaziđemo emotivni potres kada se otkrije prevara.

Poštujte svoje emocije

Kada se otkrije prevara partnera neminovno usledi šok koji kod većine ljudi blokira emocije. Treba znati da se radi o sasvim normalnoj fazi koja na neki način parališe osobu. Nakon šoka obično usledi faza koja podrazumeva detaljnije informisanje ili razjašnjavanje situacije.

U današnje vreme ovo je vrlo bolno jer prevarene osobe obično nađu internet prepisku ili poruke u telefonu koje svedoče o tajnoj vezi. To im potpuno redefiniše zajedničku prošlost sa partnerom. I poslednja faza podrazumeva, pored emotivne povređenosti i neku viziju o budućnosti postojećeg odnosa.

Jako je bitno da svako ko je prevaren prihvati svoje emocije, a ne da ih gura pod tepih na bilo koji način. Emocijama treba prići što jednostavnije, osoba treba da se prepusti tugi ako je oseća, da je prizna i da otplače. To je dugoročno najzdravije ponašanje u takvoj situaciji.

Dajte sebi vreme

Iako partner koji je varao obično želi da se cela stvar što pre zaboravi, nema potrebe za žurbom. Da bi nestale negativne emocije (preboleti) potrebno je vreme. Nije moguće u toku perioda šoka doneti odluku da li se ostaje sa partnerom ili ne.

Nekada je potrebno i nekoliko meseci da se donese konačna odluka koja će se ticati budućnosti odnosa. Kakav god ishod da sledi, odnosno kakva god odluka da bude, treba da bude doneta što mirnije, kada prođe nalet negativnih emocija. Odluke o nastavku zajedničkog života treba doneti hladne glave, naročito ukoliko u braku ima i dece.

Iskren razgovor

Prevazilaženje prevare i pronalaženje konstruktivnog rešenja podrazumeva iskren razgovor. Iskrenost je jedini valjani način da se popravi situacija sa poverenjem jer traženje izgovora vrlo retko donosi boljitak u odnosu.

Ponekad se desi da partner koji vara pokušava da krivicu za varanje čak prebaci na prevarenog partnera, uz tvrdnju da je njegovo ponašanje bilo nezadovoljavajuće i da je izazvalo okretanje ka drugoj osobi. Takve ideje, očigledno manipulativne, treba odbaciti jer samo partner koji čini preljubu ima odgovornost za učinjeno.

Uslovljavanje da ili ne?

Uslovljavanje u odnosu je generalno loša stvar, ali kada se radi o preljubi, stvari se u nekoj meri menjaju. Partner koji je počinio preljubu treba da „garantuje“ da je veza sa trećom osobom prekinuta i da neće biti obnovljena ukoliko želi da ostane u braku.

Sledeća stvar koja treba da bude osigurana je iskrenost u odnosu. Jako je bitno da partner koji vara pokazuje kajanje zbog učinjene preljube, ali i da pokaže spremnost da radi na odnosu sa partnerom.

Kada je definitivno kraj?

Razvod nakon prevare nije jedina opcija, ali je prilično čest izbor, naročito ako se radi o otkrivenoj tajnoj vezi koja je duže trajala. Osoba koja je prevarena treba da odluči šta je za nju ili porodicu u celini najbolje. Ostajanje u braku uz stalne svađe i prebacivanja ne donosi ništa dobro.

Većina prevarenih partnera razmatra razvod kao jednu od opcija nakon otkrivenog neverstva. Odluku donose partneri i ne postoje pravila koja bi važila za sve brakove na osnovu kojih bi se moglo reći šta je ispravno.

Kada osoba otkrije prevaru i suoči se sa emotivnim problemima i dilemama razgovor sa psihološkim savetnikom je apsolutno preporučljiv.  Najbolje je javiti se na psihološko savetovanje odmah nakon što prođe šok izazvan otkrićem prevare.