Kampovanje je savršen način da provedete vreme u prirodi i da se upoznate sa njom na najbolji način, istovremeno priređujući sebi beg od gradske gužve i sasvim posebno iskustvo. Međutim, kamping putovanja zahtevaju malo ozbiljniji nivo organizacije, te je veoma važno da imate pažljivo sastavljen spisak predmeta koje ćete poneti sa sobom, bilo da ste iskusan kamper ili da kampujete prvi put.

Česta greška koja se dešava neiskusnim kamperima je pakovanje prevelike količine stvari, a nekada drugi ekstrem – pakovanje nedovoljno stvari. Čuvena poslovica glasi “onaj ko ne planira, planira neuspeh” se možda ne može doslovno primeniti kad je reč o kampovanju, ali je činjenica da, ukoliko ne detaljno ne isplanirate sve aspekte, vaš boravak u prirodi može biti prilično neugodan.

Zbog toga smo se, tokom ovog teksta, potrudili da vam skrenemo pažnju na neke od saveta koji će vam pomoći da se lakše i efikasnije pripremite za ovakav poduhvat. Zato nastavite sa čitanjem za inormacije o tome šta bi sve trebalo da znate pre nego što krenete na kampovanje.

Pripremite svoje vozilo za put

Ma koliko god mi bili spremni za putovanje pred nama, ponekad su kvarovi prosto neizbežni, kako biste uspešno izbegli sve neprijatnosti koje vam se mogu desiti na putu vezane za ispravno funkcionisanje vašeg automobila, važno je da imate broj telefona proverene agencije na koju možete računati ukoliko vam zatreba efikasna pomoć na putu.

Veoma je važno da se pre svakog putovanja konsultujete sa svojim autemehaničarom o generalnom stanju vašeg vozila kako biste smanjili rizik od kvarova na putu. 

Tečnosti su jedan od najbitnijih delova svakog automobila. Vremenski period provere stanja tečnosti u vašem automobilu zavisi od broja pređenih kilometara. 

Evo na koje tečnosti bi trebalo da obratite pažnju: 

  • Stanje motornog ulja i filtera za ulje
  • Stanje kočione tečnosti
  • Stanje tečnosti za hlađenje
  • Stanje tečnosti za brisače

Takođe, veoma je važno da, pre polaska na bilo koje putovanje, razmislite da li ćete se, tokom njega, približiti ili čak preći 10.000 pređenih kilometara. Ukoliko je odgovor  da, savetujemo vam da odezete svoje vozilo prvo odvezete na mali servis kod automehaničara.

Preduhitrite prehladu – spakujte adekvatnu odeću

Kampovanje je jedino divno iskustvo koje nam pomaže da se, bar na kratko, povežemo sa prirodom. Međutim, boravak u prirodi može biti veoma neprijatan ukoliko nismo adekvatno odeveni.

Kampovanje tokom letnjih meseci 

Leto je omiljeno godišnje doba mnogih kampera zbog očiglednih razloga. Visoke temperature, lepo vreme i prirodni način rashlađivanja koje pruža priroda, bilo da je u pitanju šuma ili vodena površina, čine letnju sezonu idealnom za boravak u prirodi. 

Međutim, nemojte se prevariti jer temperatura u prirodi može varirati u velikoj meri. Zato je veoma važno da se obučete slojevito i da ponesete nekoliko debelih čarapa. 

Budući da temperatura, tokom večeri i pred zoru može biti prilično niska, čak i ukoliko kampujete na plaži u sred jula, važno je da se u vašoj garderobi nađe i po neki udoban duks sa kapuljačom. 

Šta obuti za vreme kampovanja? 

Kada je reč o adekvatnoj obući za kampovanje, postoji samo jedno zlatno pravilo, a to je udobnost. Takođe, budući da ćete dosta vremena provesti u prirodi, budite spremni da je, tako, ova obuća podložna oštećenjima, te da je veoma preporučljivo da na kampovanje obujete stare i dotrajale patike. 

Ukoliko je u ptianju kampovanje na plaži, ne zaboravite da ponesete i udoban par papuča ili japanki. Za takve uslove, najbolje je poneti gumene papuče jer su, za ovakve situacije, mnogo praktičnije od papuča napravljenih od drugih materijala. 

Pogled na prirodu šator kamp

Kampovanje tokom zimskih meseci

Kampovanje tokom hladnih, zimskih meseci, mnogim ljudima može delovati veoma čudno i neprivlačno, budući da je zaista veliki izazov provesti par dana u prirodi po veoma niskim temperaturama. Zato, se zimsko kampovanje ne preporučuje kamperima početnicima.

Postoji veliki broj prednosti kampovanja tokom zime, a prelepa jutra i miris zimzelenog drveća uz jutarnju šolju toplog čaja i kafe su samo neke od mnogih prirodnih zimskih čarolija koje možete iskusiti na ovaj način. 

Međutim, ne postoji količina lepote koja može da nadomesti mukotrpne probleme koje zimske noći mogu izazvati ukoliko nismo adekvatno pripremljeni.

Pored toga što kampovanje tokom zime iziskuje mnogo više truda nego kampovanje tokom letnjih meseci. Boravak u prirodi po oštrim vremenskim uslovima, može biti i veoma opasan. Zato se potrudite da, ukoliko odlučite da provedete vreme u prirodi tokom zimske sezone, da sa sobom krene kamper sa iskustvom u takvom okruženju.

Sastavite spisak stvari koje ćete poneti sa sobom

Kako biste se poštedeli stresa ali i olakšali sebi čitav proces organziacije, veoma je važno da unapred sastavite listu stvari koje ćete poneti na kampovanje. Imajte na umu da ova lista treba da sadrži samo najpotrebnije stvari poput hrane, odeće i uređaja koji će vam olakšati boravak u prirodi poput baterijske lampe, upaljača, punjača za telefon i posuda za hranu i vodu. 

U savremenemom vremenu gde ljudi vode izuzetno brz tempo života, mnogi od nas su skoro potpuno izgubili kontakt sa prirodom. Boravak u prirodi je veoma važan jer, pored toga što nas priroda inspiriše i opušta od stresa, utiče pozitivino i na naše psihičko zdravlje.

Nadamo se da, nakon čitanja ovog teksta, imate jasniju sliku o stvarima na koje treba obratiti pažnju pre nego što krenete na kampovanje