Da li ste ikada čuli za termin “biofilija”? Da li znate na šta se on tačno odnosi i na koji način on doprinosi celokupnom izgledu i atmosferi jednog enterijera? Kako bi došli do zaključka zbog čega je biofilni dizajn enterijera postao toliko popularan širom sveta, krenućemo od najosnovnije stvari – njegovog naziva.

Reč “biofilija” u bukvalnom prevodu znači “ljubav prema prirodi”, dok termin “biofilni dizajn” predstavlja specifičan dizajn koji se bazira na elementima iz prirode kako bi se čovek što više približio njegovom iskonskom okruženju.

U poslednjih nekoliko godina, ovaj autentični dizajn enterijera je postao sve zastupljeniji u mnogim kućama i poslovnim objektima širom sveta, dok su principi „biophilic“ enterijera postali sinonim za luksuz onih koji veliki značaj pridaju toploj i prijatnoj atmosferi prostora u kom svakodnevno borave.

Evo zbog čega mnogi smatraju da je biofilija u enterijeru princip koji inspiriše i leči čoveka na duge staze.

Biofilni dizajn – ideja čuvenog američkog biologa 

Biofilni dizajn je koncept koji je, 80-tih godina prošlog veka, popularizovao tada veoma poznati i cenjeni američki biolog Edvard O Vilson. Istraživajući na koji način može jednog urbanog čoveka iz velikog grada da ponovo konektuje sa prirodom došao na ideju da prirodu “dovede” unutar četiri zida i tako stvori što prijatniji ambijent. 

Njegova suštinska ideja je bila da se unutrašnji prostor dizajnira tako da simulira prirodno okruženje, uz pomoć elemenata kao što su: zemlja, drvo, voda, i sl. Unošenjem stvari koje su izrađene od takve vrste elemenata, jedan prostor zaista može da dobije autentičan i topao izgled. 

Elementi biofilnog dizajna – priroda unutar četiri zida 

Povezivanje sa prirodom unutar doma nikad nije bilo lakše i dostupnije. Uz pomoć fenomenalnih dizajnera enterijera koji se odlično razumeju u ovako specifičnu vrstu dizajna, svaka kuća na ovom svetu može da poprimi prirodni izgled. 

Ovo su ključni elementi biofilnog dizajna koji omogućavaju čoveku konekciju sa prirodom kakva mu je, u sivilu ogromnog grada, i više nego neophodna.

Biofilni dizajn enterijera

Dnevno svetlo – najbitnija stavka biofilnog dizajna enterijera

Jedan od najbitnijih elemenata biofilnog dizajna jeste mogućnost protoka dnevnog svetla unutar jednog prostora. Sunčeva svetlost je prirodni izvor vitamina D koji je ljudima neophodan za život i koji ima višestruko blagotvorno dejstvo za čoveka. 

Poznato je da sunčeva svetlost ima glavnu ulogu u regulaciji telesnih funkcija, kao i u poboljšanju ritma sna. Utiče na bolje raspoloženje, imunitet, cirkulaciju i metabolizam. Kako je ono neophodno za dug i zdrav život, ovo je jedan od najvažnijih elemenata biofilnog dizajna.

Ukoliko je dnevno svetlo gotovo nemoguće obezbediti unutar prostora, najbolja zamena za to je kvalitetna LED rasveta koja će omogućiti adekvatno osvetljenje što je od izuzetno velikog značaja naročito kod onih koji se bave opasnim i zahtevnim poslovima i kojima je dobra vidljivost prioritet. 

Prirodno okruženje – najbolja identifikacija sa prirodom 

Najbolji način da prepoznate biofiliju u jednom enterijeru jeste da osmotrite da li u njemu dominiraju boje iz prirode, slike životinja i biljnog sveta, da li su tu prisutne razne biljke koje predstavljaju fenomenalnu dekoraciju i koje čine da se osećate kao da ste usred nekog šumovitog predela, daleko od velikog grada i urbanog života.  

Ukoliko primetite forme i oblike koje aludiraju kao da su nastali u prirodnom okruženju, lukove, svodove, nameštaj od prirodnih vlakna ili recikliranog drveta, zelene zidove, žive zidove, razne vodene elemente u prostoru kao što su mala fontana, ili akvarijum, vrlo je očigledno da se radi o biofilnom dizajnu.

Upotreba prirodnih materijala, boja i tekstura je nešto što najbolje opisuje ovakvu vrstu dizajna i koja jednom prostoru daje “prirodni vajb”. Pored toga, odličan kvalitet vazduha, fenomenalna aukustična udobnost i upotreba estetske vegetacije omogućavaju čoveku da se oseća vrhunski u svom domu. 

Koji su benefiti biofilnog dizajna u jednom enterijeru? 

Konekcija sa prirodom u toplini doma je neprocenjiva stvar koja se vrlo lako postiže uz pomoć biofilnog dizajna. Njegovi benefiti su razni, počev od toga koliko on pozitivno utiče na psihu čoveka, do toga da podstiče obnovu fizičke i mentalne energije. 

Naučno je dokazano da su indirektni prirodni elementi koji sačinjavaju biofilni dizajn direktno zaslužni za smanjenje i eliminaciju mnogih oboljenja i stresa. Oni, takođe, smanjuju krvni pritisak, poboljšavaju rad srčanog mišića, podstiču produktivnost, bolju koncentraciju i kreativne procese, odlični su za relaksaciju, itd.

Zahvaljujući ovim benefitima, mnogi ljudi se odlučuju da svoj dom upotpune sa biofilijom, kako bi njihov ambijent dobio fenomenalnu energiju i toplinu koja će da im omogući da maksimalno uživaju unutar svojih četiri zida!