Ukoliko nije prošlo puno vremena od kako ste dobili vozačku dozvolu, onda je ovaj tekst upravo za vas. Ukazaćemo vam na neke najvažnije stvari koje bi trebalo da uzmete u obzir kako bi bez većih poteškoća i sa većom sigurnošću i samopouzanjem upravljali svojim ljubimcem.

Iskusan vozač se ne postaje tokom noći

Ono u šta treba da budete upućeni ukoliko ste tek dobili vozačku dozvolu je da se iskusan vozač ne postaje preko noći, već da su za to potrebni meseci, često i godine kako bi u svakoj prilici i u svim nepredviđenim situacijama mogli bez problema da se snađete. To, ipak ne treba da vas plaši, destimuliše i da zbog toga izbegavate da sednete za volan, već treba što pre da počnete sa sticanjem vozačkog iskustva.

Ukoliko vas je strah da u početku sami vozite, zamolite nekoga da sedi pored vas. Gledajte da to bude neko u koga imate apsolutno poverenja i ko je dovoljno smiren i staložen prilikom vožnje. Na taj način ćete steći dovoljno samopouzanja, a nakon određenog perioda sami ćete krenuti u vozačku avanturu.

Bezbedan auto je jednako siguran auto

Najvažnija stvar za svakog vozača (i iskusnog, i manje iskusnog) jeste da automobil u potpunosti bude ispravan i siguran za vožnju. Zbog toga je od krucijalne važnosti da vaš auto često proveravate i kontrolišete. Za to je najbolje raditi mali servis kod svog mehaničara koji će vam proveriti funkcionalnost i ispravnost svih auto delova na njemu. Mali servis je posebno veoma važno odraditi ukoliko krećete na neko duže putovanje. Na taj način ne samo da ćete biti bezbedniji, već ćete uštedeti i novac. Zamislite samo da vam se u inostranstvu pokvari auto? Sigurno da bi vas popravka koštala dosta novca i nerava.

Nešto što često treba da proveravate i što treba da vam u svakoj situaciju bude sto posto ispravno su sistem kočnica i motor. Takođe, često proveravajte ulje i vodu u motoru i dosipajte ukoliko ima potrebe za tim.To možete i sami da radite, ne morate ići kod svog mehaničara.

Budite dovoljno odgovorni kada je održavanje automobila u pitanju

Treba da znate da nije dovoljno samo da sipate gorivo i da vozite auto. Postoji dosta stvari na koje treba da obraćate pažnju prilikom njegovog održavanja. U zavisnosti od samog tipa automobila koji vozite kao i od toga u kakvom je stanju bio kada ste ga kupili, zavisi i koje ćete auto delove češće a koje ređe morati da menjate.

Isto tako, vodite računa o gumama. Tokom zime koristite zimske, a tokom letnjeg perioda letnje gume. Na taj način ćete ne samo biti bezbedniji, već ćete izbeći i moguće neprijatne situacije od nadležnih organa ukoliko vas zaustave a vi ne budete imali odgovarajuću opremu.

Takođe, budite svesni činjenice da ništa ne traje večno, pa samim tim ni auto delovi na automobilima. Ne budite lenji, već se prema svom autu ophodite kao prema svom članu porodice. Ulažite u njega ukoliko je potrebno za tim i bićete u potpunosti zadovoljni.