Glava je teška u proseku 6 kg što je čini velikim opterećenjem za vratnim deo kičme, a ako se pri tome još i nepravilno drži kičma nastaju brojni deformiteti i problemi poput diskus hernije vrata.

Šta je to diskus hernija vrata? Kako se leči? Kakve tegobe izaziva?

U slučaju da imate tegobe u vratnom delu, rukama, zglobovima, duž kičme… posetite fizioterapeutski centar i zakažite pregled i dijagnostiku, možda imate povredu nekog diskusa i treba vam konkretno lečenje.

Kako nastaje diskus hernija vrata?

Kičma se sastoji od pršljenova koji štite kičmenu moždinu i čitavo telo drže u uspravnom položaju.

Između pršljenova postoji prostor koji olakšava pomeranje kičme i funkcionisanje svakog pršljena, ali da bi pokret bio bezbolan zglobovi ne smeju da se dotiču. Za tu funkciju postoje prirodni amortizeri pokreta – želatinasti diskusi koji amortizuju pokret i obezbeđuju da se pršljenovi ne sudaraju.

Ipak, diskusi nisu neuništivi pa se iz raznih razloga mogu pomeriti ili probiti pa da tečnost iscuri, a pršljenovi ostanu bez podrške pa se javlja bol različitog inteziteta jer se razvila diskus hernija.

Simptomi vratne diskus hernije

Kada se pojavi diskus hernija vrata dovodi do bola u potiljku, glavi, vratu i ramenima. Može se javiti slabost u rukama, trnjenje, gubitak osećaja u jednoj ili obe ruke.

Osećaj trnjenja se može spuštati niz kičmu, niz nogu, sve zavisi od toga na kom se vratnom pršljenu javlja diskus hernija.

Bol može da se javlja tokom pokreta, ali i u fazi mirovanja, sve zavisi koji je stepen oštećenja i koji pršljen je pogođen. 

Simptomi se mogu pomešati i sa drugim stanjima pa je zbog toga važno posetiti odgovarajućeg lekara koji će izvršiti dijagnostičke procedure i uvideti da je problem u diskusima i da je to izvor problema.

Tek tada se može raditi na lečenju.

Lečenje diskus hernije vrata

Operacija je poslednje rešenje, a pre toga se radi na ne-invazivnim postupcima koji će takođe efikasno lečiti promene na međupršljenskom prostoru i ublažiti bolove i pomoći da se vrati pun obim pokreta.

Prvo se radi na snižavanju upale i bola kroz lekove i medikamente, a kada pacijentu bude bolje sledi fizioterapija koja radi na jačanju mišića da bolje podrže kičmeni stub, ali i opuste se uklješteni nervi.

U terapijskim procedurama se koriste i aparati za regeneraciju i brži oporavak. Magneti, ultra zvuk, Trakcioni sto i još mnogo uređaja koji mogu da pomognu i doprinesu bržem oporavku.

Ciljanim izborom terapija koje su prilagođene individualnim potrebama se postižu odlični rezultati i znatno popravlja zdravstveno stanje.

Ne treba trpeti bol i tegobe koje nosi diskus hernija vrata. Ako se već nije radilo na prevenciji, onda treba da se radi na otklanjanju tegoba što ranije jer je tada i lečenje mnogo lakše.

Povreda diskusa pravi velike i uporne tegobe i zato je važno posetiti fizijatra da se potvrdi dijagnoza i propiše terapija. Kombinovaće se medikamenti, kineziterapija i terapija uz pomoć aparata, a za rezultat bi trebalo da se dobije brzo i efikasno lečenje većine simptoma koji su se javili.

Na jednom mestu će se dobiti i preporuke za ponašanje u budućnosti i sprečavanje daljih oštećena pa vam se stanje neće pogoršavati.