Polako se približava leto, a sa njim i period godine kada najviše vremena provodite u svojoj bašti i dvorištu. Međutim, u uživanju u prirodi vas može sprečiti sunce i vrućina tokom vrelih letnjih dana i naterati vas da odete u kuću “pod klimu”.

Mora da postoji način da nesmetano uživate u svom dvorištu u svako doba dana tokom celog leta!

Bazen, kažete? 

Bravo!

Bazen je idealan način da se rashladite ali i zabavite tokom visokih temperatura sami, sa svojom porodicom ili prijateljima. Ukoliko ste se odlučili za kupovinu bazena, ali niste sigurni koji da odaberete, u nastavku teksta pročitajte koje sve vrste bazena postoje i kako odabrati pravi model.

Veličina bazena – koliko veliki bazen kupiti?

Jedna od prvih odluka koju morate da donesete pri odabiru bazena je njegova veličina. Na ovu odluku utiče više faktora, a kako biste bili sigurni da ste odabrali odgovarajući bazen, potrebno je obratiti pažnju na svaki od njih.

Prvo pitanje koje treba da postavite sebi jeste: Koliko ljudi će koristiti bazen?

Da li ćete ga sami koristiti pa je manji bazen sasvim dovoljan? Ili imate puno prijatelja ili decu pa su kategorija na koju treba da obratite pažnju bazeni za dvorište za 4 ili 6 osoba?

Kada ste odredili koliki bazen vam je idealan sledeće jeste da proverite da li ta veličina odgovara prostoru u dvorištu koji imate na raspolaganju. Važno je da oko bazena postoji dovoljno prostora za prolaženje, ali i za stolice, suncobrane, ležaljke i ostale rekvizite i nameštaj za opuštanje pored bazena.

Dečak bazen

Takođe, estetika dvorišta će biti bolja ukoliko se u njemu nalazi bazen odgovarajuće veličine. Dakle, proporcionalno – mali bazen za malo dvorište, veliki bazen za veliko dvorište.

I konačno sve vaše želje i mogućnosti dvorišta treba da se usklade sa najvažnijom stavkom – vašim budžetom. Cena bazena zavisi od vrste bazena za koju se odlučite, njegove montaže, ali u njenom formiranju i veličina bazena igra veliku ulogu. 

Potrebno je da razmislite koliko novca ste spremni da izdvojite za bazen, koliko vam je stalo do njega, koliko često ćete plivati u njemu i na osnovu budžeta koji ste odredili krenite u potragu za novim bazenom.

Vrsta bazena – koji sve bazeni postoje? 

Pri odabiru bazena za dvorište, važno je uzeti u obzir vrstu bazena koju želite postaviti. Postoji nekoliko različitih vrsta bazena koje možete odabrati, a tri najčešće su bazen na naduvavanje, montažni bazen i ugradni bazen.

Bazen na naduvavanje

Kada kažemo bazen na naduvavanje prvo pomislite na male bazene za bebe koje ste imali kao mali, zar ne?

Međutim, trenutno govorimo o velikim bazenima na naduvavanje koji mogu biti dimenzija i do 5-7 metara dužine i preko 1m dubine.

Bazeni na naduvavanje su idealni za vlasnike kuća koji žele brzo i jednostavno rešenje za bazen. Popularni su zbog svoje jednostavnosti i brzine postavljanja. Ovi bazeni obično su dostupni u različitim veličinama i oblicima, izrađeni su od čvrstog PVC materijala i moderno dizajnirani.

Postavljanje bazena na naduvavanje vrlo je jednostavno i ne zahteva nikakve posebne veštine. Nije potrebno da kopate rupu u vašem dvorišti, već samo da  pronađete ravnu površinu na koju ćete postaviti bazen, uklonite oštro kamenje i grane, napumpate bazen uz pomoć električne pumpe i napunite ga vodom.

Nakon završetka letne sezone, možete jednostavno isprazniti i izduvati bazen, složiti ga i odložiti ga u garažu ili neki drugi skladišni prostor.

Montažni bazeni

Montažni bazeni se jednostavno postavljaju, a u odnosu na bazene na naduvavanje imaju duži vek trajanja. Obično se postavljaju na ravnu i čvrstu površinu, poput betonskog poda ili ravne trave.  Ovi bazeni se sastoje od okvira koji je obično izrađen od metala i čvrstog platna od kojeg su napravljeni dno i zidovi bazena koji se montiraju na okvir.

Jedna od prednosti montažnih bazena je što su trajniji od bazena na naduvavanje, a iako su jednostavni za postavljanje, mogu se ostaviti u dvorištu tokom cele godine. Ovi bazeni sa metalnom konstrukcijom su veoma često veći i dublji od bazena na naduvavanje, što znači da su pogodniji za plivanje i ronjenje, i prilagodljiviji su većim porodicama. Takođe, mogu biti okruglog ili pravouganog oblika.

Ugradni bazeni

Ugradni bazeni predstavljaju dugoročnu investiciju za razliku od prethodnih bazena koje smo naveli. Njegova izgradnja traje određeni vremenski period, potrebno je angažovati stručnjake, a budžet koji vam je potreban je daleko veći. Međutim, ova vrsta investicije osim što će vam omogućiti da uživate u komforu, istovremeno će povećati i vrednost vašeg doma.

 

Kao i kod odabira veličine bazena, važno je uzeti u obzir svoje potrebe i budžet prilikom odabira vrste bazena. Montažni bazeni i bazeni na naduvavanje su prikladni za one koji žele jednostavno i privremeno rešenje, dok su ugradni bazeni bolji izbor za one koji traže trajniji i dugotrajniji bazen. Nadamo se da vam je naš tekst pomogao pri donošenju odluke koji bazen će krasiti vape dvorište ovog leta.