Promena životnog prostora predstavlja veliki korak, koji sobom nosi kako pozitivno uzbuđenje, tako i izazove i obaveze koje mogu biti izvor stresa. Samim time, preseljenje samo po sebi bi trebalo da bude životni korak koji je posledica racionalnog promišljanja i realnih potreba.

Kada govorimo o kvadraturi kuće ili stana, jasno je da je širok komforan prostor za mnoge stvar prestiža ili pokazatelj napretka, te će pojedinci i bez drugih konkretnih razloga odlučiti da se presele u veći prostor. Ukoliko vaša lična životna situacija ne zahteva veći prostor, ovakva odluka može čak naštetiti kvalitetu vašeg života, donoseći vam više troškova i iziskujući više energije za održavanje.

Iz tog razloga ćemo se u redovima koji slede potruditi da vas usmerimo ka ispravnoj odluci, navodeći načine na koje možete da prepoznate trenutak za preseljenje u veći prostor.

Planiranje proširenja porodice

Prvi i osnovni razlog za preseljenje u veći prostor je po pravilu planiranje proširenja porodice, kada potrebe za većim brojem prostorija i kvadraturom koja će podržati više stanara naglo postanu značajna stavka.

Parovi se neretko u ovakvim situacijama odlučuju za kupovonu kuće u prigradskim naseljima u zamenu za stan u gradu, čime doprinose umanjivanju finansijskog izazova. Ukoliko ste stupili u brak i pretpostavljate proširenje porodice u perspektivi, možete se odlučiti za pogodnosti koje podrazumeva novogradnja, odnosno prva kupljena nekretnina koja je novoizgrađena. Na ovaj način se možete odlučiti za nešto veći prostor uz manje opterećenje budžeta, jer ostvarujete pravo na povrat PDV-a.

Rad od kuće

Ukoliko se vaš radni angažman izmenio i kompanija u kojoj ste zaposleni sada praktikuje rad od kuće, verovatno će vam biti potreban veći prostor ili dodatna prostorija u kojoj se možete izdvojiti u toku radnog vremena. Ovo može biti sasvim legitiman razlog za preseljenje u veći prostor, a razlog selidbe zaista pravda veće troškove koje širi prostor iziskuje.

Ukoliko pak niste u situaciji da it ovog razloga prelazite u novu kuću ili stan, možete adaptirati svoj dom na različite načine. Adaptacije mogu biti veće i konkretnije, poput postavljanja pregradnih zidova, ili mogu biti u kontekstu prilagođavanja i dogovora sa porodicom u vezi sa određenom sobom koju ćete organizovati kao kancelariju u toku randog vremena.

Soba sa stvarima

Širi finansijski okviri

Kada govorimo o finansijama, poboljšanje materijalnog stanja ne bi samo po sebi trebalao da bude razlog za preseljenje u veći prostor. U datom slučaju biste prešli u prostor čije benefite ne osetite, dok pri tome imate više troškova i obaveza u vezi sa održavanjem.

S druge strane, ukoliko ste sebi uskraćivali komfor koji vam je zaista potreban zbog nižih primanja, a sada ste doveli vašu finansijsku situaciju na viši nivo, ovo je trenutak da odgovorite na te potrebe koje ste ranije stavljali po strani.

Izmene svakodnevice

U različitim životnim fazama prirodno imamo različite prioritete, te je tako sasvim moguće da u tridesetim godinama prosto prerastete svoj stan koji ste opremali dok ste bili u svojim dvadesetim.

Vaša svakodnevica se menja, imate drugačije rutine, učestvujete u različitim aktivnostima, te prema tome stan koji je bio prilagođen vašim studentskim danima možda neće biti najbolje rešenje za vaše zrelije godine i nove potrebe koje imate. Ukoliko sada više vremena provodite kod kuće i radije organizujete večeru sa prijateljima nego što biste izašli u klub, jasno je da će vam biti potreban veći prostor.

 

Ukoliko planirate preseljenje u veći prostor, na prvom mestu načinite tačan finanskijski plan i procenite u kojim domenima možete da načinite eventualne kompromise. Ukoliko ste utvrdili da vaši razlozi za promenu životnog prostora počivaju na konkretnim osnovama, opredelite se za rešenje koje se uklapa u vaš budžet i odgovara na zahteve vaše životne situacije.

Prilagođenost životnog prostora stilu života izuzetno utiče na ukupan kvalitet života, te imajte to na umu dok tražite svoj idealan dom, ne biste li naposletku bili zaista zadovoljni svojom odlukom.