Hiljadama godina unazad, ljudi su koristili prirodne blagodeti, kao sredstva za ublažavanje raznih povreda ili bolesti. Mešali su različita bilja i druge prirodne supstance, pravili lekovite napitke i meleme, u svrhu zdravlja. Medicina je vremenom napredovala i kao rezultat toga, farmacija je postala posebna naučna oblast.

Zdravstveni radnici koji se bave ovom oblašću, zaduženi su za rad sa lekovima. Oni doprinose proizvodnji lekova, njihovom istraživanju i testiranju. Mogu vam objasniti čemu je namenjen određeni lek, uputiti kako se on koristi i koja su njegova neželjena dejstva.

Farmaceuti rade u bolnicama, klinikama, apotekama, univerzitetima i drugim medicinskim institucijama. Brinu se o tome da pacijente i zdravstvene radnike upute na sve što je potrebno da znaju o određenim lekovima. Prepisuju tačne doze upotebe leka, upozoravaju na potencijalne neželjene efekte. Takođe, vode računa o tome da više lekova ne dođe u lošu interakciju, jer to može pogoršati stanje pacijenta.

Čime su snabdevene apoteke?

Svedoci smo postojanja raznih bolesti. Za njihovo lečenje koriste se odgovarajući lekovi. Zbog toga je dostupnost apoteka značajna u svakodnevnom životu.

Nikad se ne zna u kom trenutku se može desiti neki zdravstveni problem. Bolest ne bira ni mesto ni vreme. Zbog toga su neke apoteke otvorene u svako doba.

Prema grčkom značenju reči, apoteka je predstavljala mesto gde se nešto skladišti. Upravo zato, apoteka je danas mesto gde se čuvaju i skladište lekoviti preparati. Snabdevene su velikim brojem zdravstvenih proizvoda i lekova, namenjenih za vaše zdravlje. Na tom mestu se možete informisati o svemu što vas zanima u vezi sa lekovima, zdravstvenom vaspitanju i zdravom načinu života.

U apotekama možete dobiti lek na osnovu recepta koji vam je lekar prepisao, u slučaju postojanja neke bolesti. Takođe, veliki broj lekova se može podići bez recepta. Kada se lečite samostalno, farbaceut će vas posavetovati šta bi bilo najbolje da koristite, na osnovu vaših simptoma. Možete dobiti informacije o tome koji lekovi su dostupni bez recepta i kada treba da se konsultujete sa lekarom.

Apoteke su snabdevene i raznim proizvodima za suplementaciju. Postoje mnogi vitamini, koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja organizma. Pored toga, u apotekama se prodaju i razni sportski suplementi, proteini, sredstva za higijenu i dr.

Neke apoteke u svom asortimanu imaju i medicinsku opremu. Možete pronaći razna pomagala za hodanje, aparate za merenje krvnog pritiska, slušne aparate, proteze, hiruršku opremu i dr.

Značaj farmaceuta u apotekama

Farmaceuti su zaduženi za prodaju lekova u apotekama. Oni predstavljaju ključnu vezu između doktora i pacijenta. Pomažu pacijentima da postignu bolje zdravlje i kvalitet života, dajući im sredstva da to učine.

Obično se lekovi u apoteci dobijaju od raznih farmaceutskih kompanija. Međutim, postoje neki lekovi koje farmaceut mora praviti u samoj apoteci. To mogu biti neke kapi, masti, rastvori ili čajevi.

Farmaceuti su veoma značajni u apotekama, jer pomažu u tome da svako dobije potreban lek i pravilno ga koristi. Edukuju pacijente o primeni i vremenu primene leka i na taj način utiču na brz oporavak pacijenta.

Oni se bave odgovornim i izuzetno humanim poslom. Pravi savet o upotrebi i doziranju nekog leka mnogim ljudima svakodnevno spasava život. Zbog toga je bitno da usvojite sve savete i potrebne informacije koje vam farmaceuti mogu dati o nekom lekovitom proizvodu.