Treba da krenete na put, a ne znate da li će vaš auto izdržati da se ne pokvari. Ma niste sigurni ni za putovanje do bližih destinacij. Sanjate o novom automobilu, i sve mislite da je on samo u snovima moguć.

Međutim, nije tako. Auto je sredstvo bez koga se današnjica ne može zamisliti, jer umnogome olakšava svakodnevni život. Zato, ulaganje u ovaj značajan segment životnog standarda predstavlja potpuno ispravnu i racionalnu odluku. S druge stranr, para nema ni za najjeftiniji model, a kamoli za onaj o kome sanjate. Rešenje postoji, i ono glasi: potražite pomoć od vaše banke i raspitajte se o kupovini auta na kredit.

Kredit ili ne, pitanje je sad

Ako se pitate da li vam u stvari treba auto, to je ujedno i dilema da li da uopšte ulažete ili ne. To dalje povlači i pitanje da li treba podići kredit za auto i dodati na listu još jedan mesečni trošak ili ne. Nije laka odluka, priznajemo, ali nije lako i bez auta. Gotovo je i nemoguće. I to ne samo jednog, često u porodici ima potrebe za više automobila  naročito ako je njenim članovima potreban za posao. 

Kupovina auta na kredit je opcija broj jedan

Auto krediti nisu komplikovani i zahtevni kao što je to slučaj, recimo sa stambenim kreditom. Razlozi su jasni: najčešće su to manji iznosi, period otplate je kraći nego kod stana, i rata je uglavnom manja. Ono što je pre svega potrebno jeste da se kod banke i bankarskog savetnika raspitamo o ponudi, kao i da se napravi procena naše kreditne sposobnosti da bismo postali vlasnik auta na kredit. Kada se taj posao obavi, a on se može obaviti bez odlaska u banku, podnosi se zahtev za izdavanje kredita. Cela procedura podrazumeva onaj možda najkomplikovaniji deo, a to je pribavljanje potrebne dokumentacije. Ono što je potrebno obezbediti kod kupovine automobila jeste obavezno osiguranje vozila, zatim dokaz o rešavanju založnog prava, kao i one procedure koje su karakteristične za svaki kredit – izveštaj Kreditnog biroa, potvrde o visini mesečnih primanja, i tako dalje. Dokumentacija se razlikuje i od toga da li kredit podiže fizičko ili pravno lice. 

Lizing kao vrsta kredita za auto

Jedan od popularnih načina da postanete vlasnik novog automobila koji ste oduvek želeli jeste auto na lizing. Povoljniji je i kamate su manje, a ne vezuje se za primanja, odnosno nema ograničenja u zavisnosti od visine plate. Prilikom uzimanja auta na lizing ne treba nam mnogo novca za početne troškove i učešće, a dokumentacija je često manje obimna nego kod namenskih auto kredita. Jedino što je obavezno kod lizinga jeste to da auto mora biti osiguran kasko osiguranjem. To je i za klijenta bolje, jer kasko osiguranje pokriva štetu bez obzira na to čijom krivicom je nastala. Jedino što se kod lizinga razlikuje jeste to što niste vlasnik vozila dok ne isplatite poslednju ratu. Nema ograničenja u pogledu vrste vozila, što je posebno pogodno za firme kojiam su potrebne različiti modeli.