Dan je sunčan i mami napolje. Osim što ste omamljeni lepim vremenom, rešili ste da povedete i porodicu u šetnju, spakovali ste sve što Vam je potrebno za ceo taj dan, opustili se… Stigli ste na odredište, ali je gužva i mesta za parking gotovo da nema. Deca su nestrpljiva, Vi sve nervozniji. Uočili ste neko maleno parking mesto, krenuli u rikverc. I odjednom – potpuno neočekivano desila se šteta na automobilu sa zadnje strane. U toj brzini ste loše procenili kretanje u rikverc i udarili u vozilo sa suprotne strane parkinga. “Pa zašto je baš morao da uđe i na moje parking mesto?” Gotovo sada, nema nazad. 

Nemate kasko osiguranje, svu štetu pokrivate iz svog džepa. 

Otputovali ste na Halkidiki kasnije u toku godine, sačuvali svaki dinar “za svaki slučaj”. Ali, niste obezbedili nijedno dodatno osiguranje. Desila se poplava , jer – oticanje vode na ovom prostoru je otežano. Vaš automobil je oštećen! I – Vi opet nemate pokriće.

Sada ste već naučili lekciju. Jedna od glavnih lekcija jeste da i budžet treba rasporediti prema prioritetima. Ukoliko ste već vozač i imate vozilo, koristite ga svakodnevno i putujete sa svojom porodicom, kasko osiguranje bi trebalo da Vam bude takoreći obavezno na pameti.

ŠTA JE KASKO OSIGURANJE I DA LI JE OBAVEZNO?

Kasko osiguranje je vrsta osiguranja koja pruža zaštitu vašeg vozila od raznih vrsta šteta, uključujući štetu nastalu u saobraćajnim nesrećama, krađama, požarima, poplavama i u drugim okolnostima.

Kasko osiguranje je obično opciono i dopunsko osiguranje koje se ugovara uz osnovno obavezno auto osiguranje. Ono se obično razlikuje u zavisnosti od vrste osiguranja, vrste vozila i drugih faktora koji utiču na rizik od štete.

Kasko osiguranje može biti skuplje od osnovnog obaveznog osiguranja, ali pruža dodatnu zaštitu i sigurnost vozaču i vlasniku vozila. Pre nego što se odlučite za kasko osiguranje, dobro je da proučite detalje ponuđenog osiguranja i uslove ugovora kako biste znali šta se sve pokriva i šta ne.

KADA MOŽEMO UPOTREBITI KASKO OSIGURANJE?

Kasko osiguranje može da pokrije štetu nastalu na vozilu usled sudara sa drugim vozilom, vožnje u rikverc i slično. Takođe, može da pokrije štetu nastalu na vozilu usled poplave, požara, oluje, grada i drugih prirodnih katastrofa.

Kasko osiguranje može da pokrije štetu nastalu usled krađe vozila ili delova vozila.

Može da pokrije i štetu nastalu usled lomljenja vetrobranskog ili drugog stakla na vozilu.

Na primer,  kasko osiguranje može da pokrije i  štetu nastalu na vozilu usled sudara sa divljim životinjama, kao što su srne, divlje svinje i druge životinje.

Ovi su samo neki primeri štete koju kasko osiguranje može pokriti. Važno je napomenuti da je pokriće štete zavisno od uslova i vrste kasko osiguranja koje ste ugovorili. Pre kupovine kasko osiguranja, trebalo bi da se dobro upoznate sa uslovima i pokrićem koje nudi.

OSIGURANJE VOZILA – STVAR BROJ JEDAN NAKON REGISTRACIJE 

Iskusni vozači vrlo dobro znaju da je vožnja u saobraćaju izuzetno nepredvidiva. Iz tog razloga obavezno treba misliti i na osiguranje vozila, čime se direktno ograđujete od nenadanih troškova u slučaju bilo kakve štete u eventualnoj nezgodi na putu.

Obavezno osiguranje je zakonski obavezno za sve vlasnike vozila i pruža zaštitu od odgovornosti za štetu koju vozilo može da nanese trećim licima, kao što su drugi vozači ili putnici, pešaci, biciklisti i drugi. Obavezno osiguranje se obično naziva i osiguranjem od odgovornosti trećih lica.

Kasko osiguranje je ipak opciono i dopunsko osiguranje. No, to ne znači da ga ne treba imati!

Osiguranje vozila se obično zaključuje na određeni period za koji se plaća godišnja premija. Visina premije zavisi od različitih faktora, uključujući tip vozila, starost vozila, vrstu pokrića, istoriju vozača i druge faktore.

Za sve vrste osiguranja i cene možete kontaktirati BonaFIdes agenciju koja se profesionalno bavi uslugama registracije vozila i osiguranjem. Pored pružanja usluge, u ovoj agenciji ćete dobiti stručan savet koji će Vam pomoći da donesete odluku naspram svojih potreba.