Gotovo da ne postoji žena na svetu koja makar jednom i to u ranom životnom dobu, nakon ginekološkog pregleda, nije bila upućena na tumor marker. Ime ove analize zvuči prilično strašno i mnoge devojke uput za laboratoriju mogu doživeti stresno, jer im lekari često ne objašnjavaju zbog čega žele da odrade baš te analize. Istina je da tokom obaveznog ginekološkog pregleda koji uključuje i ultrazvuk jajnika i materice, lekari primete ciste na jajnicima i da upravo zbog tih cisti preporučuju pacijentkinji da radi analize iz krvi, najčešće tumor marker jajnikaCa 125.

 

Zbog čega su ciste razlog zbog kog se radi tumor marker?

Ciste na jajnicima su jako česta pojava i može se reći da je skoro svaka žena u fertilnom dobu makar jednom imala cistu, nekada čak i da nije znala. One mogu biti veličine od zrna graška, pa sve do 5 centimetra prečnika.Ciste se dele na funkcionalne i nefunkcionalne. Funkcionalne se dele na folikularne i luteinske, a javljaju se najčešće pre ili odmah nakon menstrualnog ciklusa.

Folikularne ciste su one koje se javljaju nakon izostatka ovulacije, dakle, kada nije došlo do pucanja folikula i oslobađanja jajne ćelije. Luteinske ciste nastaju od žutog tela nakon pucanja folikula i oslobađanja jajne ćelije u procesu ovulacije. One mogu da traju i po nekoliko meseci i da nakon toga samo puknu. Za ovu vrstu cisti ginekolozi ne preporučuju da se radi tumor marker jajnika.

 

Situacije u kojima se, pored drugih analaiza hormona i insulinemije, preporučuje i tumor marker jajnika Ca 125 je kada se posumnja da su ciste uočene tokom ultrazvučnog pregleda nefunkcionalne. Nefunkcionalne ciste su dermoidne, cistoadenom i endometriotične ciste. Ako se pacijentkinja prilikom pregleda požali na određene simptome, kao što su nadimanje u donjem delu stomaka, neobično krvarenje i bol u maloj karlici onda ginekolog ima razlog da posumnja da su uočene ciste nefunkcionalne i tada pacijentkinju upućuje na tumor marker.

 

Šta su tumor markeri?

Prema definicij tumorski markeri su supstance koje proizvode obolele ćelije u organizmu. Ove supstance mogu da proizvode i zdrave ćelije organa, ali u mnogo manjoj količini, a razlog za to je neki benigni poremećaj. Oni se ne koriste za postavljanje dijagnoze karcinoma, već samo za praćenje stanja obolelih pacijenata, ili onih koji imaju rizik od nastanka bolesti.

 

Šta je tumor marker jajnika Ca 125?

Tumor marker jajnika Ca 125 je samo jedna u nizu analiza koje se rade kako bi se pratilo stanje pacijentkinje obolele od karcinoma jajnika. Koristi se i za rano otkrivanje tumorskih promena kod pacijentkinja sa prethodnom istorijom bolesti, kao i kod pacijentkinja za koje se zna da imaju genetske predispozicije za ovu bolest.

Tumor marker jajnika Ca 125 je povišen i u slučaju karcinoma endometrijuma, gušterače, dojke, pluća i debelog creva. On može biti povišen i u prvom trimestru trudnoće, u slučaju endometrioze, cista na jajnicima, hepatitisa, ciroze, tokom menstrualnog ciklusa ili upale karlice, dakle apsolutno nije povezan isključivo sa malignim oboljenjima organizma.

Razlog zbog kog pacijentkinje kojima je dat uput da rade ovu analizu ne bi trebalo da previše brinu je taj što lekari preporučuju da se utvrdi visina tumor markera kod zdrave pacijentkinje, kako bi kasnije moglo da se prati stanje ukoliko dođe do nekih malignih ili benignih promena.