U današnje vreme veoma je teško ostati imun na uticaj tehnoloških inovacija. Svuda smo okruženi laptopovima, telefonima, tabletima, televizorima i dr. uređajima i koliko god se trudili, nemoguće ih je izbeći.

Oni su nam, doduše, potrebni u svakodnevnoj komunikaciji, na poslu, uopšte za lakšu organizaciju obaveza, pa život bez tehnologije u današnje vreme postaje nezamisliv. Starije osobe se teško prilagođavaju inovacijama, za razliku od mlađih, koji već od „malih nogu“ pokazuju afinitete i veliku sposobnost da izvršavaju neke od osnovnih operacija na uređajima. To je zaista za svaku pohvalu, međutim većina roditelja ne razmišlja o posledicama prekomerne upotrebe telefona ili gledanja televizora, a jedna od njih je i pogoršanje vida kod dece. U daljem tekstu, ukazaćemo na par saveta koji će vam pomoći da pružite vašem detetu odgovarajuću zaštitu od različitih spoljnih uticaja, koje mu mogu ugroziti vid. 

Prilikom odlaska u šetnju, obavezna je upotreba sunčanih naočara

Topliji period godine je idealno vreme za godišnje odmore. Međutim, ni leta više nisu kao nekada, sunčeva radijacija je sve jača, a to se negativno odražava na naše oči, a pogotovo na dečiji vid koji je još uvek u razvoju. Zato prilikom odlaska na odmor ili izlaska u šetnju sa svojom porodicom, obavezno obezbedite odgovarajuće sunčane naočare sa filterom protiv štetnog ultraljubičastog zračenja, koje će vašim mališanima, ali i vama obezbediti adekvatnu zaštitu. 

Redovna poseta oftalmološkoj klinici je najbolja prevencija očuvanja vida kod dece 

Oftalmološki pregledi barem jednom godišnje su odlična preventiva za očuvanje vida i preduzimanje određenih mera kako bi se uočili i rešili izvesni problemi koji se mogu javiti čak i kod dece najmlađeg uzrasta. Preporuka je da se deca mlađa od 3 godine upućuju na preglede u oftalmološku kliniku, upravo zbog potpune provere vida i potvrde da se očni aparat razvija u skladu sa celokupnim razvojem deteta. Jedna od proverenih klinika koja posebnu pažnju posvećuje najmlađim pacijentima jeste oftalmološka klinika Okuloplast iz Beograda. Rano dijagnostifikovanje i lečenje očnih bolesti kod dece, kao što je razrokost ili bolesti očnih kapaka, biće utoliko uspešnije ako se otkriju u ranoj fazi razvoja deteta. Zato su redovne posete oftalmološkim klinikama od velike važnosti, jer je zdrav vid neophodan u pravilnom odrastanju vašeg mališana. 

Ukoliko dete ide u jaslice ili vrtić, pripremite se za različite očne infekcije

Predškolske ustanove su odlično mesto za jačanje imunog sistema vašeg deteta, ali i razlog neprespavanih noći usled lečenja različitih infekcija. Tako ni oči ne ostaju imune na sve izazove sa kojima se vaše dete suočava prilikom druženja sa svojim vršnjacima. Neke od čestih infekcija očiju kod dece su pojava čmička, konjuktivitisa i zapaljenje suznog kanala. One su česta pojava, ali nisu razlog panike, već pravovremenog javljanja u oftalmološku kliniku, gde će se obaviti pregled i prepisati odgovarajuća oftalmološka terapija, kako ne bi došlo do ozbiljnijih problema. 

Ograničite upotrebu mobilnih telefona, tableta i televizora

Deca kopiraju ono što rade odrasli. Ukoliko ne ispuštate telefon iz ruku, vaše dete će tražiti isto. Deci mlađeg uzrasta igračke ne bi trebalo da predstavljaju telefoni i tableti. Ukoliko želite da im pustite neki crtani, bolje da ga vaš mališan odgleda na televizoru, jer time umanjuje naprezanje očiju, nego u slučaju gledanja na uređajima sa manjim ekranima. 

Kod starije dece, dozvolite upotrebu računara i telefona, ali uz vremensko ograničenje i naučite ih pravilnom korišćenju istih, kako bi se izbegla potencijalna oštećenja očnog vida. Slušajte i primenjujte savete vašeg oftalmologa jer je vid dragoceno čulo bez kojeg je jako teško živeti.