Da li volite da eksperimentišete i uživate u jelima neobičnog ukusa? 

Ako imate pozitivan odgovor na ovo pitanje, onda bi trebalo da posetite Beograd – grad koji obiluje ugostiteljskim objektima raznovrsne ponude. 

U prestonici Srbije pronaći ćete restorane i lokale brze hrane koji nude autentična jela iz popularnih stranih kuhinja.

Koje strane kuhinje su popularne u Beogradu i koja jela možete probati u prestonici pročitajte u nastavku našeg teksta!

Italijanska kuhinja – Beograđani vole pice i paste

Sigurni smo da ste probali neko od jela italijanske kuhinje. Ako do sada niste posetili ugostiteljski objekat koji ih nudi, možda ste baš vi u kuhinji pravili autentično jelo iz Italije! 

Naravno, govorimo o picama i pasti. 

Ako je vaš izbor restoran-picerija u Beogradu, uz malo istraživanja moći ćete da nađete objekte u kojima iskusni kuvari pripremaju pice i paste neodoljivog ukusa i osim toga uživati u sjajnom ambijentu i piću po želji.

Paste i pice koje potiču iz Italije u Beogradu su dočekane raširenih ruku, a osim tradicionalnih sastojaka, beogradski kuvari su u ova jela uneli domaće sastojke koji daju posebam šmek jelu. 

Neke od italijanskih pica koje možete pronaći u Beogradu zasigurno su margarita, kaprićoza, napoletana, pica četiri sezone (Quattro Stagioni), itd. Kada je reč o pastama, Beograđani i turisti koji se u Beograd zapute, uživaju u pasti karbonara, amatrićani, bolonjeze pasti, pasti sa belim lukom (aglio e olio), itd. 

Kineska kuhinja – brza kineska hrana lako se može naći u Beogradu

Kineska brza hrana je veoma popularna u Beogradu. 

Iako stanovnici glavnog grada uživaju i u kineskim restoranima, ipak je brza hrana, za poneti postala centar ineteresovanja svih onih koji uživaju u intezivnim ukusima, začinjenoj i pohovanoj hrani.

Možda nije najzdravija opcija, ali ponekad se možete opustiti u neobičnoj mešavini ukusa koju brza kineska hrana nudi. Slatko-kisela jela, kao i slatko-ljuti obroci, omiljeni su među Beograđanima koji vole da eksperimentišu sa hranom. 

U nekim od objekata brze kineske hrane mogu se naći i poslastice pripremljene na način sličan kao u dalekoj Kini. Isto tako, u ovim lokalima pronaći ćete i grickalice pravljene na kineski način, poput čipsa sa ukusom morskih plodova, ali i pakovane slaniše koji su stigli direktno iz Kine!

Japanska kuhinja – neobična japanska jela osvojila su Beograđane

Da li mešate japansku i kinesku kuhinju? 

Otkrićemo vam nešto – način pripreme kineskih i japanskih jela mnogo se razlikuje!

Nasuprot začinjenoj hrani intenzivnog ukusa koja je zastupljena u kineskoj kuhinji, japanska jela dosta su svedenija. Neki od osnovnih sastojaka japanske kuhinje su pirinač i morski plodovi, a uz mnoga jela, Japanci kombinuju soja i wasabi sos intenzivnog ukusa. 

Suši japanska kuhinja

Neka od najpopularnijih jela japanske kuhinje koja ćete pronaći u prestonici Srbije su suši, sašimi, ramen, terijaki, miso supa, itd. 

Osim što ćete u japanskim restoranima moći da uživate u pažljivo serviranim jelima jedinstvenog ukusa, veliki broj lokala odiše sjajnom atmosferom, nalik one u Japanu. Ukoliko volite morske plodove i spremni ste da eksperimentišete i upoznate se sa neobičnom japanskom kuhinjom – predlažemo vam da istražite lokale i odaberete restoran u kome ćete apsolutno uživati!

Turska kuhinja – slatkišima iz Turske teško se može odoleti

Turska i sprska nacionalna kuhinja umnogome su slične, a brojna jela spremaju se na gotovo isti način. Ipak, začini koji se koriste u turskoj kuhinji ovim jelima daju poseban šmek koji Beograđane privlači u restorane turske nacionalne kuhinje. 

Osim u popularnim ćevapima i drugim aromatičnim jelima iz turske kuhinje, slatkiši su nešto čemu Beograđani i turisti koji ovde dođu, teško odolevaju. Prvu poziciju na listi turskih slatkiša koje možete probati u Beogradu jeste neodoljiva baklava. U prestonici ćete naći baklavu sa orasima, pistaćima, čokoladom, ali i druge dezerte poput tuumbi i kadaifa. 

Ako volite jake ukuse i uživate u srpskim tradicionalnim jelima, onda je turska kuhinja pravi izbor za vas!

Libanska kuhinja – neobični ukusi libanske kuhinje osvojili su srca Beograđana

Libanska kuhinja nije uvek bila popularna u Beogradu. Poslednjih nekoliko godina osvojila je srca Beograđana svojim neobičnim kombinacijama sastojaka bogatog ukusa

Liban je mala država na Bliskom istoku, na istočnoj obali Mediterana. Upravo zbog takvog položaja i mešavine nekoliko kultura, libanska kuhinja može se pohvaliti jelima neverovatnog ukusa koji budi sva čula! 

U libanskoj kuhinji koriste se orašasti plodovi, posebno badem i pinjoli, a sastavni deo gotovo svakog jela su žitarice i povrće. U mnoga jela se uključuje i voće, a posebno sok od limuna, koji je sastavni deo brojnih sosova. Libanski obroci sadrže svežu ribu i morske plodove, a od mesa najčešće piletinu i ponekad jagnjetinju i kozije meso. 

Takođe uključuje velike količine belog luka i maslinovog ulja koji se koriste kao dodatak jelima. Leblebije od kojih se pravi popularni humus i druga jela, kao i peršun su osnovni sastojci libanske ishrane, a hleb je sastavni deo svakog obroka. 

U Beogradu ćete naći restorane, ali i brojne lokale brze hrane u kojima možete ukusati u fenomenalnim falafelima, šavarmi i drugim jelima specifičnog ukusa koji će vas brzo osvojiti! 

Nadamo se da vam je naš tekst probudio apetit, te da ste sada spremni da se zaputite u neki od brojnih ugostiteljskih objekata u Beogradu i probate možda baš neko jelo stranih kuhinja o kojima smo pisali!