Jabukovo sirće je jedna od onih namirnica kojima se pripisuju čudotvorne moći u narodnoj medicini. Koristi se vekovima unazad za razne svrhe, a ljudi tvrde da je posebno efikasno u smanjenju lošeg holesterola i mršavljenju. Da li je jabukovo sirće zaista delotvorna pomoć kada želite da izgubite suvišne kilograme, saznaćete u nastavku članka.

Šta je jabukovo sirće?

Jabukovo sirće se pravi od jabuka koje se seku ili drobe i kombinuju sa kvascem da bi se njihov šećer pretvorio u alkohol. Zatim se dodaju bakterije koje fermentiraju alkohol u sirćetnu kiselinu. 

Sirćetna kiselina čini 5-6% jabukovog sirćeta. Jabukovo sirće je klasifikovano kao „slaba kiselina“, ali i dalje ima prilično jaka kisela svojstva kada je koncentrisano (nerazblaženo). 

Pored sirćetne kiseline, ovaj niskokalorični rastvor sadrži vodu i količine drugih kiselina, vitamina, minerala, aminokiselina i antioksidanasa u tragovima.

Nekoliko studija na životinjama i ljudima otkrilo je da sirćetna kiselina i jabukovo sirće mogu podstaći sagorevanje masti i gubitak težine, smanjiti nivo šećera u krvi, povećati osetljivost na insulin i poboljšati nivo holesterola.

Prednosti jabukovog sirćeta za mršavljenje

Evo nekih prednosti jabukovog sirćeta koje ga čini odličnim za gubitak težine:

Jabukovo sirće je niskokalorično piće

Otprilike 100 grama jabukovog sirćeta ima oko 22 kalorije, što znači da je to niskokalorični napitak koji može pomoći u gubitku težine. Dodavanje kašike jabukovog sirćeta u čašu vode i konzumacija ujutru našte može pomoći u sagorevanju masti na stomaku.

Pomaže u suzbijanju akumulacije masti

Sirćetna kiselina, koja je glavna komponenta jabukovog sirćeta, potiskuje nakupljanje masti u studijama na životinjama. Tim istraživača je takođe istraživao efekte na gojazne Japance u dvostruko slepom ispitivanju. U zaključku, dnevni unos jabukovog sirćeta mogao bi biti koristan u prevenciji metaboličkog sindroma smanjenjem gojaznosti.

Pomaže vam da duže ostanete siti

Studija objavljena u Journal of Clinical Nutrition otkrila je da sirćetna kiselina prisutna u jabukovom sirćetu prolongira osećaj sitosti, čime sprečava prejedanje ili žudnju za visokokaloričnim namirnicama, za kojima obično posežemo kada smo na dijeti. To će vam pomoći da unosite manje kalorija i dugoročno će dovesti do stvarnog smanjenja broja kilograma.

Održava zdrave nivoe šećera u krvi

Studije sugerišu da jabukovo sirće pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, posebno nakon obroka bogatog ugljenim hidratima. Stabilizovani nivoi šećera u krvi su važni za zdrav i efikasan gubitak težine.

Kako se koristi jabukovo sirće za gubitak težine?

Nikada ne konzumirajte jabukovo sirće u čistom obliku. Sirćetna kiselina, dominantni sastojak jabukovog sirćeta, mogla bi izazvati oštećenja sluzokože unutrašnjih organa. Umesto toga, razblažite rastvor u vodi kako biste bili sigurni da ne konzumirate veliku količinu kiseline. Konzumaciju je najbolje rasporediti u dve do tri doze tokom dana i najbolje je piti jabukovo sirće ujutru našte i pre glavnih obroka.

Možete ga koristiti kao preliv za salatu sa maslinovim uljem umesto običnog alkoholnog sirćeta, kako biste dodatno podržali gubitak težine.

Da li jabukovo sirće ima neželjena dejstva?

Nažalost, jabukovo sirće može izazvati neke neželjene efekte, posebno ako se konzumira u velikim dozama. Iako su male količine generalno dobre i zdrave, previše konzumiranja može biti štetno, pa čak i opasno:

  • Može usporiti rad organa za varenje. Mala istraživanja na ljudima sugerišu da jabukovo sirće može smanjiti brzinu kojom hrana napušta želudac i ulazi u donji digestivni trakt. Ovo bi moglo usporiti apsorpciju hranljivih materija u krvotok.
  • Može izazvati digestivne probleme. Jabukovo sirće može pomoći u smanjenju apetita, ali može izazvati i osećaj mučnine, posebno kada ako vam je njegov ukus neprijatan.
  • Može sniziti nivoe kalijuma i ubrzati gubitak koštane mase. Prevelike količine jabukovog sirćeta mogu dovesti do gubitka kalijuma i osteoporoze.
  • Može izazvati oštećenja zubne gleđi. Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu može oslabiti zubnu gleđ i dovesti do gubitka minerala i nastanka karijesa.
  • Može uzrokovati iritacije sluzokože grla. Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu izazvala je opekotine grla kod dece. Isti problem je prijavila odrasla osoba kojoj je tableta jabukovog sirćeta zastala u jednjaku.
  • Može izazvati oštećenja kože. Jabukovo sirće nikako ne treba koristiti za uklanjanje krpelja ili saniranje iritacija kože, jer može dovesti do ozbiljnih oštećenja kožne barijere.
  • Može stupiti u interakciju sa drugim lekovima. Lekovi za dijabetes, snižavanje kalijuma u krvi i diuretici ne bi smeli da se uzimaju istovremeno sa jabukovim sirćetom, bez prethodne konsultacije sa vašim zdravstvenim radnikom.

 

Imajte na umu: Iako zagovornici jabukovog sirćeta mogu tvrditi da ima brojne prednosti za mršavljenje i da postoji nekoliko studija koje dokazuju njegovu delotvornost, pre nego uključite jabukovo sirće u vaš svakodnevni režim ishrane, konsultujte se sa zdravstvenim stručnjacima. Takođe, nemojte očekivati da će jabukovo sirće samostalno magično delovati na gubitak težine. Imajte realna očekivanja i kombinujte ga sa zdravom ishranom i fizičkim aktivnostima za najbolje rezultate.