Prava je sreća imati svoje dvorište. Neko naravno ima mogućnosti i sigurno je veoma zahvalan zbog toga, jer zna šta to znači. Kada imate svoj, samo svoj kutak u prirodi, ispod sunca i krošnji svog drveća, onda znate šta je uživanje i šta je pravi zen.

Neko preferira dvorište zbog toga što može da posadi neke biljke, voće, povrće, zapravo da ima svoju malu bašticu. Sa druge strane neko jednostavno voli da njegovo dvorište bude prepuno cveća i posebno ruža, pa se onda veoma trudi oko toga. Zatim, neko preferira da napravi dvorište kao iz bajke, koje će možda pored cveća sadržati i neke vrtne biljke i ukrasno drveće za dvorište. Poenta toga jeste napraviti dvorište koje će ujedno postati i naše mesto za odmor, naš beg od realnosti, naš mir i naša sreća, mesto koje nas maksimalno opušta i mesto kojem se radujemo. Takvo mesto će biti idealno i kada vam dođu gosti, ali će se verovatno i mnogi prolaznici oduševiti vašim oazom. Imamo nekoliko saveta kako da od dvorišta napravite zaista oazu, a upravo je u vezi sa ukrasnim vrtnim biljkama i ukrasnim drvećem.

Živom ogradom stvorite ambijent potpuno u skladu sa prirodom

Kada već planirate da na ovaj prirodan način uredite vaše dvorište, onda neka sve bude prirodno i neka prirodna bude i ograda. Živa ograda je koncept koji postoji dugo i koji se jedno vreme verovatno vezivao samo za neka naselja, ali nije bio baš toliko popularan. Danas, kada se svi pomalo vraćamo prirodi, jer shvatamo koliko nam znači i koliko nam pomaže, žive ograde su ponovo popularne.

Tri osnovne funkcije žive ograde

Tri su osnovne funkcije žive ograde i svaka je važna i kornisna.

Prva je naravno zaštitna funkcija, koja služi kao ograda i služi da ograniči vaše dvorište, tj. služi da vam obezbedi privatnost, da niko ne može da vidi šta se dešava u vašem dvorištu, ali isto tako i da niko ne može nonšalatno da se prošeta kroz vašu parcelu, što bi moglo ukoliko ne biste imali nikakvu zaštitu.

Druga funkcija je naravno estetksa funkcija. Ipak, moramo da napomenemo da ima i onih koji ne održavaju na lep način njihovu ogradu, pa se estetska funkcija sasvim brzo izgubi. Dakle, ukoliko se odlučite za kupovinu žive ograde, onda ćete morati i da vodite računa o njoj.

Zatim, vrlo važna funkcija koju ispunjava živa ograda, jeste ekološka funkcija. Da li ste znali da se mikroklima može poboljašti u blizini žive ograde? Takođe, živa ograda vas može zaštiti od jakog vetra, može napraviti hlad, ali je idealna ukoliko živite pored puta, jer će živa ograda ublažiti, odnosno zaustaviti prašinu koja se širi.

Vrste živih ograda

Postoje dve vrste živih ograda: zimzelene i listopadne. Inače, zimzelene se više koriste i kupuju, jer, kao što je i logično, one će biti zelene tokom cele godine i neće se menjati, za razliku od listopadnih. Interesantno je  i da su zimzelene žive ograde jeftinije. Ovo je osnovna podela, ali naravno da u zavisnosti od toga koju vrstu i koju tačno živu ogradu odaberete zavisiće i to da li je formirana od samo jedne vrste ili od različitih vrsta. Takođe, žive ograde mogu da budu idealne za oblikovanje ili mogu da budu samorastuće, zatim mogu da budu jednoredne ili dvoredne, troredne, a takođe mogu da budu i niske, srednje i visoke. 

Koja živa ograda će biti idealna za vaše dvorište?

Berberis – crvene primese u vašem dvorištu

Ukoliko volite kombinaciju crvene i zelene boje, onda će možda berberis biti idelana kombinacija za vaše dvorište. Raste i do dva metra i interesatno je da je njegovo poreklo Azija. Tačno je da se berberis najčešće koristi kao živa ograda, ali može biti i samostalni žubun u baštama.

Fizokarpus – zlatne nijanse vašeg dvorišta iz bajke

Fizokarpus u zlatnoj nijansi idealan je za sve one koji obožavaju boje, vedrinu i kontraste. Raskošan je i čini vaše dvorište zaista privlačnim. Raste do čak 3 metra u visinu. Uglavnom se sadi od februara do novembra, a cveta do velikih vrućina, tačnije cveta uglavnom u maju, junu i julu. Ukoliko izaberete ovu vrstu žive ograde vaše dvorište će zaista biti oaza neverovatnih boja.

Lovor višnja – za one koji cene jednostavnost

Uglavnom su ove vrste rezervisne za urbane sredine i vrlo su popularne. Naziv lovor višnja vezuje se za sam izgled ove ograde, jer je list najsličniji lovorovom listu, a plod, koji je u vidu crvenkaste tamne bobice, lični na višnju. Preovladava zelena boja i idealno je za one koji vole jednostavnost i koji teže klasičnoj živoj ogradi.

Vatreni grm – napravite spektakl od dvorišta

Vatreni grm u narandžastoj boji će zaista napraviti spektakl od vašeg dvorišta, jer će privući pažnju, jer će učiniti da se vi osećate zaista posebno u tom dvorištu. Prirodno raste u južnoj Evropi, maloj Aziji, Kakvazu i Krimu, a dobro je što možemo da ga prilagodimo i našim prostorima. Raste do 300cm, a plodovi su sitne bobice interesatno narandžaste boje i to mu daje poseban šmek. 

Vrtne biljke  – dodatan ukras za vaše dvorište

U zavisnosti od toga koliko prostora imate, onda birate koje tačno vrste ukrasnih drveća za dvorište možete sebi da priuštite i dozvolite. Dakle, sve i da vam se mnogo sviđaju neke vrste ukoliko nemate mesta, nema poente da sadite te vrste. Ukrasno drveće za dvorište je savršen izbor ako imate želju da nešto promenite. Postoje i ukrasna drveća za dvorišta koja i nisu baš prostrana. Na primer, ima onih drveća koja cvetaju i rastu uz zid vaše kuće, što može da bude posebno interesantno. Takva je na primer hortenzija na stablu, koja trenutno predstavlja ekskluzivu, jer je novitet u ovom segmentu. Kupasti i krupni cvetovi čine je raskošnom i čine da kada je vidite izustite samo „wow“, a takvu čaroliju možete imati i u vašem dvorištu, što je zaista fascinantno.

Preporučujemo i sledeće vrste ukrasnog drveća koje će od vašeg dvorišta napraviti bajkovitu sredinu za uživanje, mir i opuštanje. Crveni hrast će na primer učiniti da se zaista osećate kao da je vaše dvorište odvojeno od sveta, jer će mu dati posebnu vedrinu i sjaj, jer će potpuno promeniti vašu percepciju i učiniće da dvorište izgleda mnogo ekskluzivnije. Bukvatrikolor je vrsta ukrasnog drveća za dvorište, za sve one koji zaista i žive bajku, jer njene roze nijanse ne ukazuju ni na šta drugo nego na jedan pravi zen i mir. Eukaliptus će vam pomoći ako želite da svim bojama obojite vaše dvorište, jer retko da ćete ovu vrstu zelenkasto plave boje naći na drugom ukrasnom drveću ili bilo kojim drugim biljakama. Jorgovan kuglasti superba je neverovatno ukrasno drvo. Svojim gracioznim izgledom i predivnim mirisom privući će bilo čiju pažnju. Takođe, sve vrste mangolija mogu da vam dobro dođu, a mi ipak preporučujemo mangoliju izlazak sunca, a naziv je dobila upravo po bojama koje se prelamaju na njenim cvetovima. Interesatno je da što je starija ova biljka, ovo ukrasno drvo je sve lepše, jer ima sve više i više cvetova, a cveta već u rano proleće. Šarenolisni japanski dren – vrsta koja je po svemu posebna, bez cvetova, ali fascinantnog izgleda. Može da raste čak do 8  metara, može se oblikovati kako želite, a posebno je zanimljivo to što tokom leta ima čak i roze nijanse. Jedinstvenog je izgleda i ako posadite samo njega i neke ostale manje vrtne biljke imaćete sve što vam je potrebno. Za sve koji vole ljubičasto plave nijanse preporučujemo ukrasnu paulovniju, a za one koji vole eleganciju preporučujemo padajuću vrbu.