Ultrazvuk abdomena je jedan od najčešće obavljanih pregleda uopšte, zahvaljujući činjenici da pruža izuzetan uvid u stanje organa u stomačnoj duplji. Primenjuje se, bez rizika i ogrančenja, kako kod odojčadi, tako i kod odraslih ljudi.

Vrlo je važno da se obavlja ultrazvučnim aparatom nove generacije koji poseduje savremene funkcije 3D i 4D prikaza, kolor doplera, elastografije, kontinuiranog i pulsnog doplera.

Šta je ultrazvuk abdomena?

Ultrazvučni pregled abdomena je prava riznica informacija, koje nam omogućavaju precizno postavljanje na hiljade dijagnoza koje se odnose na organe i tkiva u stomačnoj duplji. Lekarima je od velikog značaja za dijagnostiku praćenje rada organa u realnom vremenu, uz vrlo jasan prikaz na velikom ekranu. Njegova primena je uobičajena i prilikom preventivnih pregleda, kao i tokom procene nekih od najtežih zdravstvenih stanja.

Pregled omogućava detaljan uvid u oblik, veličinu, položaj, strukturu, pokretljivost, prokrvljenost, pa i funkcionisanje organa i tkiva. Pregledu su dostupni: jetra, pankreas, slezina, žučna kesa i žučni kanali, limfni čvorovi trbuha, trbušna aorta, trbušna šupljina i mišići trbuha, bubrezi i nadbubrežna žlezda, bešika i mokraćni kanali. Mogu se videti i organi male karlice, prostata kod muškaraca, kao i materica i jajnici kod žena.

Kada je potrebno uraditi ultrazvuk abdomena?

Ultrazvučni pregled abdomena može da se radi kao metod istraživanja postojećih simptoma, utvrđivanja raširenosti određenih bolesti, zbog praćenja toka lečenja, nakon operacija abdomena i kao preventivni pregled.

Ukoliko primetite sledeće simptome obavezno uradite ultrazvuk abdomena:

 • Promenu u dinamici pražnjenja stolice
 • Pojavu krvi u stolici (okultno krvarenje)
 • Nepoznati bol u stomaku
 • Probadajući bol ispod rebarnog luka koji se širi prema ramenu
 • Otečen i izražen stomak
 • Pojavu gasova u stomaku
 • Neobična febrilna stanja koja duže traju
 • Teškoće i bolove pri mokrenju
 • Neočekivani gubitak telesne težine
 • Gubitak apetita i osećaj slabosti
 • Dugotrajnu anemiju

Najčešće bolesti koje se otkrivaju ultrazvukom abdomena

Ultrazvuk jetre daje vrlo precizan uvid u njeno stanje i funkcionisanje, a obično se otkriva suspektna osptruktivna žutica, masna jetra, ciroza jetre i karcinom. Kod već poznatih onkoloških bolesti na drugim organima, ultrazvuk jetre može da otkrije pojavu metastaza, njihovu veličinu i raširenost. Tada se obično kombinuje sa pregledom magnetnom rezonancom ili skenerom.

Ultrazvuk pankreasa omogućava dijagnostiku akutne ili hronične upale pankreasa, edema, cisti, pseudocisti, kalcifikacije i tumora.

Ultrazvučni pregled žučne kese je jedan od najčešćih razloga za obavljanje pregleda abdomena. Ultrazvuk žučne kese  je prvi izbor pri postavljanju dijagnoze kamena u žučnoj kesi i upali žučne kese, inače čestih oboljenja u našim krajevima.

Ultrazvuk bubrega otkriva najpre njihov broj, funkcionalnost, veličinu, zatim upalne procese, ciste, kalcifikate i tumore. Ultrazvukom se može detaljno videti koji je deo bubrega zahvaćen oboljenjem. Kolor dopler opcija omogućava praćenje protoka krvi kroz renalne arterije, otkrivanje eventualnog postojanja suženja arterije, kao i praćenje njihove hemodinamike.

Ultrazvuk je neizostavan metod otkrvanja urođenih i stečenih anomalija urološkog sistema. Često se otkrivaju upale mokraćne bešike i mokraćnih puteva, pojava kamenaca, cista i tumora duž urološkog sistema.

Ultrazvuk prostate je potrebno obavljati peventivno svake dve godine počev od šeste decenije života. Ultrazvučni pregled prostate se može obavljati transabdominalnom sondom, ali daleko precizniji uvid daje kada se radi transrektalnom sondom.

Zahvaljujući ovom pregledu mogu se na vreme uočiti maligne promene (karcinom prostate), koje vrlo često pogađaju starije muškarce. Ne treba zaboraviti na upale prostate (akutne i hronične), kao i na benigno uvećanje prostate, što takođe pogađa više od polovine muškaraca u starijim godinama.

Kako se izvodi ultrazvučni pregled?

Ultrazvuk abdomena se izvodi uz pomoć transabdominalne sonde (sa izuzetkom ultrazvuka prostate), koja uz prethodno nanošenje specijalnog gela, klizi preko kože. Gel omogućava neutralisanje vazduha i adaptaciju na neravnine na koži, što osigurava dobijanje konzistentne slike na ekranu.

Pacijent tokom pregleda najpre leži na stomaku, zatim se na zahtev lekara okreće na levi ili desni bok. U nekim situacijma može biti potrebno i da pacijent ustane tokom pregleda.

Šta se ne vidi na ultrazvuku abdomena?

Na ultrazvuku abdomena se ne mogu videti šuplji organi: želudac, tanko i debelo crevo. Za njihov pregled se koristi gastroskopija i kolonoskopija. Ti pregledi su komplementarni i zajedno pružaju kompletnu sliku o stanju gastrointestinalnog trakta.

Ultrazvuk abdomena ne daje prikaz priraslica koje nastaju usled operacija u abdomenu ili usled različitih stanja.

Kako se pripremiti za ultrazvuk?

Priprema za ultrazvuk abdomena podrazumeva korekciju ishrane u trajanju od dva dana pre pregleda. Treba izuzeti iz ishrane namirnice koje nadimaju kao što su: grašak, boranija, kupus, pasulj, sočivo i krastavac. Treba unositi veću količinu vode i što lakše namirnice.

Na dan pregleda pacijent ne treba da jede tri – četiri sata pre pregleda ukoliko se pregled obavlja posle podne i treba da preskoči prvi obrok ukoliko je pregled pre podne. Poslednji obrok treba da bude vrlo lagan, dvopek i čaj.

Ukoliko se radi o izrazito gojaznoj osobi ili osobi koja ima izražene gasove, preporučuje se upotreba laksativa dva dana pred pregled.

Da bi bešika mogla dobro da se vidi na ultrazvuku, potrebno je da se sat vremena pre pregleda popije tri – četiri čaše vode.

Atlas opšta bolnica raspolaže sa vrhunskim ultrazvučnim aparatima nove generacije kojima upravljaju naši eminentni stručnjaci. Tu su pre svega specijalisti gastroenterologije i subspecijalisti različitih usmerenja prema potrebi pacijenata. Za dodatne informacije pozovite telefon: +381 11 785 88 88.