Briga o sebi na prvom mestu predstavlja brigu o svom zdravlju! Redovni ginekološki pregledi najbolja su prevencija u očuvanju zdravlja žena, budući da se na ovaj način u najranijim fazama otkrivaju ozbiljne bolesti, na prvom mestu kancer, koji je tako otkriven izlečiv u više od 90% slučajeva.

Redovnim ginekološkim pregledima se postiže najefikasnija prevencija kada govorimo o raku grlića materice i jajnika, ali i ddrugih bolesti i oboljenja, kao što su infekcije, polno prenosive bolesti… Pored toga, ovo je najbolji način za svaku ženu da se edukuje o svom zdravlju, reproduktivnim organima i načinima za njihovu zaštitu. Kako izgleda ginekološki pregled, kada sa njim treba početi, kako se pripremiti, sve vas čeka u nastavku teksta. 

Kada je pravo vreme za prvi pregled kod ginekologa?

Prvi put kod ginekologa ne mora da bude samo zbog pregleda, nekada se prve posete svode na razgovor i dobijanje pravih informacija. Vreme za prvi pregled bi trebalo da bude kada žena želi da postane seksualno aktivna, a svakako u toku 16. godine, posebno ako se još uvek nije javila prva menstruacija, ili su primećene neke promene na vulvi ili nešto što vas dovodi u stanje zabrinutosti bilo kakve prirode. Sam prvi odlazak ne mora da bude konkretan pregled, već možda i samo urađen ultrazvuk, što se i radi isključivo kod žena koje nisu bile seksualno aktivne, ali i samo konsultacije u vezi sa zdravljem, kontracepcijom

Kako se pripremiti za pregled?

Ginekološki pregled nije neprijatan, niti bolan. Neprijatnost i kada se javi više je psihološke prirode, zbog čega je dobro pronaći ginekologa pored kojeg se osećate opušteno i sigurno. Na taj način ćete bez problema obavljati redovne preglede koji su deo dobrog zdravlja. Sam pregled se zakazuje između dva ciklusa, a najbolje je obaviti ga u prvom delu menstrualnog ciklusa, odnosno između 8. i 12. dana.

Posebna, ozbiljna priprema nije potrebna. Dan pre pregleda ne bi trebalo da koristite bilo kakve vaginalete, a poželjno je da dva dana pre nemate seksualne odnose. Pre samog pregleda se regularno istuširajte toplom vodom i nekom sasvim blagom kupkom predviđenom za negu intimne zone. Pred pregled je dobro isprazniti bešiku skroz, jer to smanjuje osećaj nelagode. Kada je reč o depilaciji, to je stvar ličnog izbora. Ni u kakvom slučaju pregled se ne remeti, pa nemojte o tome posebno razmišljati ako nemate naviku ili potrebu za njom. 

Šta obuhvata ginekološki pregled?

Sam pregled ima otprilike tri etape. Prva etapa jeste razgovor sa ginekologom, koji je istovetan kao kod svakog drugog lekara. Bitno je saopštiti doktoru pojedinosti vezane za ciklus, da li postoje određena odstupanja, a najvažnije je reći ukoliko vas nešto konkretno brine ili ste primetili nešto što vas zbunjuje. U sklopu razgovora se uzima anamneza pacijentkinje, a ako imate određenu medicinsku dokumentaciju od ranije dobro je priložiti je već pri samom dolasku.

Druga etapa jeste ginekološki pregled, tokom kojeg se pregledaju unutrašnji i spoljašnji polni organi. Kroz treću etapu se uzimaju potrebni brisevi, najčešće bris za PAPA test koji bi trebalo raditi na šest do dvanaest meseci. Ginekološki pregled najčešće obuhvata i ultrazvučni pregled, ali to ne mora uvek da bude praksa.