Uređenje kupatila, kao i svake druge prostorije u vašem domu, može biti veoma interesantno i izazovno, ali i naporno. Naravno, nije ista situacija kada se radi potpuno renoviranje kupatila ili samo menjate detalje kako biste promenili izgled.

Prilikom renoviranja kupatila morate misliti na dve stvari. Prvo o čemu treba misliti je prostor – kako da na najbolji način organizujete sve elemente u kupatilu, kako da učinite da prostor makar vizuelno izgleda veće, kako da smestite sve mašine koje eventualno moraju biti tu itd. Drugi, većini mnogo zanilmljivi segment je estetika – biranje boja, detalja i ukrasa. Naš savet je da ukoliko niste sigurni, uvek konsultujete stručnjake, posebno kada je reč o prostornom planiranju.

Ukoliko samo želite da osvežite izgled svog kupatila i unesete neke sitnije promene mi ćemo vam dati nekoliko ideja koje ne iziskuju previše para i vremena, a opet mogu učiniti da vaše kupatilo izgleda potpuno drugačije (i lepše).

4 saveta za uređenje kupatila

  • Prefarbajte pločice

Ukoliko vam je dosadio stari izgled kupatila i želite da osvežite malo ovu prostoriju možete to uraditi na najjednostavniji način, a to je da prefarbate pločice. Naravno da je zamena pločica i postavljanje hidroizolacije bolje rešenje, ali ukoliko imate zdrave pločice i niste u mogućnosti ili ne želite da ih menjate, farbanje može biti dobra ideja. Da biste prefarbali pločice možete korisiti lak za pločice, a uz to vam je potrebno i sredstvo za skidanje silikona, jer lak nije postojan na silikonu, pa treba izgrebati fuge oko ivica popločane površine. Pre nego što krenete sa farbanjem potrebno je temeljno očistiti pločice. A kada završite proces obradite sredstvom za skidanje silikona.

  • Ubacite pokoji cvet

Stara kupatila su popločana od poda do plafona, a tu monotoniju možete razbiti sobnim biljkama, ukoliko za to imate prostora. Međutim, treba istražiti detaljno koje biljke uspevaju na vlažnim mestima, jer će se susretati sa parom kad god se tuširali. Pored toga, mora se obratiti pažnja i na osvetljenost, ukoliko je previše vlage, a premalo svetla retko koja biljka može tu uspeti, pa taj problem možete rešiti kupovinom veštačke biljke ili nekog cvetnog aranžmana od suvog cveća. 

  • Učinite prostor vizuelno većim

Ukoliko pak želite da učinite da vaše kupatilo deluje vizuelno veće poželjno je da birate svetlije boje i što se tiče pločica i što se tiče zidova, kao i prostirki za kupatilo, zavesa za tuš kabine. Ovo naravno nikako ne znači da neki detalji ne mogu biti jarkih boja, važno je da zidovi i pločice budu svetle boje. Što je tamnija boja zidova i pločica to prostorija deluje manje, mračnije i nimalo opuštajuće u danima kada želite da napunite kadu i uživate.

  • Učinite da kupatilo bude vaša prostorija za relaksaciju

Podstaknite svoja čula i učinite kupatilo prijatnom prostorijom sa samo par ukrasa, kao što su male lampe ili sveće, još bolje ako su mirišljive, a možda je najbolje eterično ulje na primer od lavande, za koju se zna da ima opuštajući efekat, pored svog lepog mirisa, ili upalite mirišljavi štapić, pustite muziku…

Galanterija za kupatilo u velikoj meri može uticati na celokupan izgled kupatila. Zato je jako važno da pažljivo birate ove detalje. Oni čak i ne moraju biti skupi, ali gledajte da ih uklopite lepo. Kako francuska reč galanterie (galanterija) označava uglađenost i otmenost, jasno je što svi težimo što otmenijem stilu, a nije potrebno puno para ili neke dodatne kupovine da bi se ta otmenost postigla, jer najčešće to mogu biti sitnice koje već posedujete, ali koje bi bolje izgledale u kupatilu, poput ukrasnih kutija, ili ukrasnih vrećica, sve one mogu poslužiti za čuvanje kozmetike. Elegantne su naročito police za čuvanje parfema i šminke, a ništa ne prolazi dobro bez lepih prostirki za pločice, kao i ukrasnih podmetača koje možete staviti ili na veš mašinu ili na police.

Postoji još trikova koji pomažu da kupatilo deluje prostranije, na primer vrlo interesantna stvar a to je da postavite dva ogledala, ali jedno na jednom zidu, a drugo ogledalo na zid prekoputa, baš zato što se reflektuju jedno u drugo daju utisak prostranosti.

Rešite se svake nepotrebne stvari, svih onih sitnica koje gomilate bez razloga, čim to rešite, kupatilo će početi da diše, svaka suvišna stvar ga zatvara i čini mestom gde se skladište svakojake gluposti, a što svakako nije lepo za oko, niti odiše prijatnošću.