Ne morate da posedujete fakultetsku diplomu da bi zarađivali i preko 1000 eura! Otvoren je prostor za masovno upošljavanje pojedinih zanimanja. Za neke od njih je potrebna minimalna obuka, a zarada je odlična.

Veliko iznenađenje među traženim zanimanjima – fale nam vozači, njih preko 7000!

Ovo je jedna od najplaćenijih kategorija, pa je isplativo odlučiti se za polaganje za kamion jer sa tom vozačkom dozvolom imaćete posla sigurno. Često se obuka vozača odvija u sklopu firme koja je radnika zaposlila. Nudi se nekoliko meseci vožnje sa iskusnijim kolegama, novi vozni park, dobra plata, a pojedine firme plaćaju i polaganje za C kategoriju samo da kamioni ne budu bez vozača. Beogradski GSP ima manjak od 350 vozača i taj broj samo raste, mnogi su u problemu.

Nisu pošteđena ni mala i srednja preduzeća gde su potrebni vozači koji su uspešno prošli polaganje za B kategoriju da bi vozili mala transportna vozila. I ovde je tražnja velika jer vozača nema, plata raste, pa može biti dobar izbor za zaposlenje.

Potreba za sve većim brojem profesionalanih vozača zatekla  je ne samo auto škole u Beogradu već i u drugim gradovima gde se traži mesto više za polaganje kako za C kategoriju tako i za B kategoriju.

Za mnoge od ovih traženih zanimanja nije potrebno visoko obrazovanje. Prekvalifikacijom se može doći do posla i dobre zarade a da niste primorani da radite u inostranstvu jer su sada takvi poslovi dobro plaćeni i kod nas.

Čuli ste uzrečicu „uskoro neće imati ko da nas leči“?

Ova kategorija se ne odnosi samo na lekare, već na čitav medicinski kadar koji sve češče bira opciju rada u inostranstvu.

Zapravo, problem je imala Nemačka jer je bila primorana da donese zakon o zapošljavanju stranaca za deficitarna zanimanja. Pošto im je standard viši, naši medicinari biraju rad u inostranstvu na par godina a mnogi se i trajno sele. To je našu zemlju dovelo u situaciju da nemamo dovoljno radiologa, kardiologa, anesteziologa, medicinskih sestara. Za ta zanimanja sada je lakše dobiti specijalizaciju, plate rastu čitavom medicinskom osoblju a sve u cilju usporavanja trenda daljeg odliva radnika. 

Svakako će u budućnosti biti dosta posla i odlične zarade ako vaš izbor bude neka grana medicine.

Vešte zanatlije imaju odličnu zaradu

Pre 20ak godina na učenje nekog zanata odlučivali su se u glavnom oni koje nije zanimalo dalje četvorostepeno srednješkolsko obrazovanje. Danas su zanatlije cenjena kategorija, škole nude učenje po najsavremenijim programima a sve u cilju zapošljavanja odmah nakon zavšene škole. Autolimari, automehaničari, zidari, varioci, frizeri…mogu lako da se zaposle u firmama ili samostalno i imaće dosta mušterija i visoku zaradu.

Poslovi iz IT sektora 

Živimo u informatičkom vremenu kada je tehnologija uplivala u svaki segment života. Zato stalno postoji tražnja za stučnjacima iz ovih oblasti. Ovo je ujedno i među najatraktivinijim oblastima visokoškolskog obrazovanja pa su takvi fakulteti i smerovi uvek traženi. Plata je visoka, ali se traži i stalno usavršavanje.

Raste tražnja i za prodavcima, higijeničarima, građevinskim tehničarima…

Reč je o poslovima koji su više ili manje fizički zahtevni a nisu plaćeni dovoljno, pa ćete retko čuti da se  neko odlučuje da radni vek provede kao trgovac u prodavnici. Radnici rade ove poslove samo kao prelaznu soluciju do nekog bolje plaćenog posla. Poslodavci su sve više svesni da moraju pošteno platiti satnice pošto zainteresovanih radnika nema.