Hemoroidi predstavljaju uvećane, proširene, bolne i upalne vene u rektalnom traktu, odnosno na samom kraju debelog creva, a nastaju iz velikog broja razloga. Prvenstveno se pojavljuju usled pritiska većeg intetnziteta u rektalnim venama i nagomilavanja krvi, a uzroci se mogu pronaći u svakodnevnici ljudi, i naslednim karakteristikama.

Kako sam problem može trajati veoma dugo, praćen bolom i krvarenjem sve većeg obima i intenziteta, u velikom broju stanja pacijenata preporučuje se operacija hemoroida. Kako oni imaju 4 stadijuma razvrstana od najlakših do najtežih simptoma, u zavisnosti od faze u kojim se nalaze, savetuje se operacija hemoroida određenom metodom, u cilju uspešnih rezultata i brzog oporavka.

Zašto nastaju hemoroidi i kako prepoznati ovaj problem?

Problem hemoroida javlja se često zbog nepravilne ishrane, unosa začinjene, slane, ljute i kisele hrane, kao i suvih obroka. To je samo jedan od razloga naravno, mogu se javiti i zbog višesatnog sedenja, ležanja, manje fizičke aktivnosti, hroničnog zatvora, naprezanja prilikom stolice, tokom trudnoće i usled genetskih predispozicija.

U zavisnosti od intenziteta simtpoma, postoje 4 faze, od prve koja se manifestuje kao krvarenje, preko njihovog ispadanja – prolabiranja sa ili bez vraćanja u prvobitni položaj što su drugi i treći stadijum, pa sve do svakodnevnog položaja izvan anusa uz neprekidni protok krvi. Operacija hemoroida savetuje se najčešće sa pojavom simptoma u drugom, trećem ili četvrtom stadijumu razvoja.

Kako se vrši operativni zahvat rešavanja problema hemoroida?

Operacija hemoroida može se izvršiti na nekoliko načina, a danas su najinovativnije „THD“ tehnika – transanalna hemoroidalna dearterijalizacija, kao i upotreba lasera. „THD“ metoda obuhvata efikasno lečenje hemoroida, na neiznvazivan i bezbolan način, tako što se podvezuje mesto arterije zadužene za punjenje vena hemoroida na 6 mesta, bez mogućnosti vraćanja u prvobitno stanje.

Izvodi se uz lokalnu anesteziju, podvezivanje se vrši korišćenjem dopler sonde, koja locira problem, vrši podvezivanje i sprečava novi dotok krvi. Operacija vena „THD“ metodom ne zahteva zbrinjavanje i traje između 30 i 40 minuta, u zavisnosti od težine simptoma.

Laserska intervencija otklanjanja hemoroida

Još jedna tehnika koju obuhvata operacija hemoroida, jeste korišćenjem najsavremenih lasera, koji vrše slepljivanje problematične venske regije u rektalnom delu i otklanjaju mogućnost nagomilavanja krvi. Emitovanjem toplote kroz sondu, vrši se slepljivanje i zatvaranje hemoroida, bez ponovnog dotoka krvi u problematičan deo rektalne vene, na efikasan i potpuno delotvoran način. Metoda se koristi nešto više od 10 godina, preporučuje se za fazu razvoja u 2. i 3. stadijumu, dok se za 4. nivo simptoma preporučuje kombinacija sa drugim metodama lečenja i zahvatima.

Operacija hemoroida laserom traje najviše 15 minuta u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna, a oporavak je minimalan i zahteva oprez u prvim danima nakon intervencije, kao i kod svakog drugog zahvata. U zavisnosti od uzroka, simptoma i stanja pacijenta, svaka intervencija se realizuje na bazi individualnih parametara u cilju potpunog rešenja problema hemoroida.

Operacija hemoroida preporučuje se pacijentima u stanju povremenog ili kontinuiranog prolabiranja zadebljalih rektalnih vena, koje je praćeno krvarenjem, bolom, otokom i otežanim pražnjenjem creva. Najsavremenije metode su „THD“ i laserska operacija hemoroida, koje traju veoma kratko, bezbolne su i oporavak se vrši kod kuće, bez bolničkog zbrinjavanja.