Sunčevo zračenje, česte kiše, sneg i vetar su klimatski elementi koje ne možemo sprečiti. Njihovi erozivni uticaji se najbolje vide na vašoj kući ili stanu.

Spoljni prozori i vrata su najizloženiji i vremenom počinju da propadaju, a to se odražava i na vaš finansijski budžet. Dotrajala stolarija utiče na povećanu potrošnju električne energije zimi, jer sav topao vazduh odlazi napolje nepovratno, a vi se i dalje smrzavate. Zato bi trebalo da razmislite o zaštiti vaše stolarije ili zameni i postavljanju nove, a letnji meseci su idealno vreme za taj poduhvat. 

Koje god prozore da imate (drvene, aluminijumske, pvc) ili planirate postavljanje novih, obratite pažnju i na odgovarajući izbor roletni, koje predstavljaju najbolji vid izolacije i zaštite. 

Kako napraviti pravi izbor roletni? Da li odabrati aliminijumske, pvc ili drvene roletne?

Prilikom izbora, obično biramo roletne od materijala od koga je napravljena i naša stolarija. Međutim, bilo da postavljate novu stolariju sa roletnama ili ih samo dograđujete na postojeće prozore, ne morate se nužno voditi ovim koracima. Roletne se izrađuju u različitim bojama, koje možete uskladiti sa vašom stolarijom.  Danas su u upotrebi drvene, pvc i aluminijumske roletne, čija je funkcionalnost ista, ali postoje razlike u kvalitetu i dugotrajnosti. Izbor je na vama, u zavisnosti od vaših potreba, želja i finansijskih mogućnosti.

  1. Drvene roletne – ovaj tip roletni je napravljen od prirodnih materijala i u tome je njihova lepota, ali njihova upotreba postaje ograničena zbog velike zavisnosti od spoljašnjih vremenskih uslova, pa zahtevaju i  redovno održavanje. 
  2. PVC roletne – veoma popularni vid roletni, a njihova najveća prednost je povoljna cena. PVC roletne su otporne na koroziju i vremenske uslove, imaju dobru zvučnu i toplotnu izolaciju, a održavanje je mnogo jednostavnije i jeftinije od drvenih roletni.
  3. Aluminijumske roletne – veoma visokog kvaliteta i izolacionih sposobnosti, aluminijumske roletne će ispuniti sve zahteve kada su u pitanju zaštita, bezbednost i funkcionalnost vaše stolarije i vašeg doma. Izrađene od kvalitetnog materijala, ovaj tip roletni ne podleže „zubu“ vremena, pa ćete njihovim izborom ostvariti mnogostruku uštedu i sačuvati vaše prozore i vrata dugi niz godina.

Koje su prednosti stolarije sa roletnama?

Roletne su veoma važan element stambenog ili poslovnog prostora, a njihova uloga je mnogostruka. Uglavnom se ugrađuju zajedno sa novom stolarijom, ali po potrebi, mogu se montirati i na već postojeće prozore i vrata. Prednosti prozora sa roletnama su sledeće:

  • Zaštita vaše stolarije – roletne su idealna rešenja za zaštitu stolarije od vremenskih uticaja. Korišćenjem roletni, vaši prozori i vrata će biti pošteđeni od udara grada, razarajućeg pljuska i štetnih sunčevih zraka i produžiti im trajanje.
  • Toplotna izolacija tokom cele godine – najvažnija stavka svakog prostora je ušteda energije. Roletne zadržavaju topli vazduh tokom zimskih meseci i čine boravak u prostoriji ugodnijim. Njihovu ekonomičnost ćete osetiti već sa prvim naletima košave, koja vam neće praviti neprijatnosti dok uživate u toplini svog doma. Tokom leta, roletne vam omogućuju idealnu zaštitu od sunca, prave hladovinu i duže drže svežinu vašeg prostora
  • Zvučna izolacija – još jedna prednost koja je posebno važna ukoliko živite u urbanim sredinama. Roletne štitne vaš prostor od prekomerne buke, koja ume da bude poprilično iritantna.
  • Privatnost i bezbednost – svako od nas želi privatnost u svom domu, a to se jednostavno postiže korišćenjem roletni. One su i idealna zaštita od provala, pa ne morate brinuti o bezbednosti svog doma.