Iako su spoljašnje roletne svedene pre svega na ulogu koju imaju u očuvanju stolarije, ipak se ne sme zanemariti da one i te kako doprinose celokupnom izgledu kuće, odnosno zgrade. Sastavni su deo i eksterijera, i enterijera, a njihov izgled i primena napreduju zajedno sa pojavom novih tehnologija i trendova u tom polju.

Za razliku od vremena kada su ušle u upotrebu, danas je biranje roletni otežano brojnim materijalima od kojih se prave, različitim dizajnima, načinom ugradnje i upravljanja. Ipak, postoje neki univerzalni uslovi koje roletne moraju ispuniti.

Spoljašnje roletne za prozore – kakve treba da budu

Ima nekih karakteristika koje su za spoljašnje roletne za prozore izrazito važne. Najpre, to je njihova izdržljivost, sa kojim pod ruku ide i sledeće što je važno, a to je praktičnost. Ona se ogleda u tome da je lako rukovati mehanizmom za upravljanje, te da je on dovoljno čvrst i dugortajan, ali i da nije sklon kvarenju i problemima u radu. Ono čemu roletne treba da doprinesu jeste i izolacija, koja podrazumeva da štiti od hladnoće i vrućine, i svega onog što takvo vreme nosi – visoke temperatue, vetar, kišu, grad, mraz, sneg…  one direktno utiču na to da temperatura u prostorijama bude optimalna, sa znatno umanjenim troškovima za grejanje, odnosno hlađenje.

U gradskoj sredini, zvučna izolacija je takođe prioritetna odlika

Na zgradama koje se nalaze u prometnijim ulicama gotovo da ne postoji prozor na kome nisu spoljašnje roletne. Pored svega od čega štite roletne, u urbanoj sredini buka je dodatna stvar od koje se treba distancirati. Pored toga što su roletne odličan zvučni izolator, kada postoji optimalan razmak između roletne i prozora, one štite i od toga da upada prašina i ostala prljavština koja dolazi sa ulice.

Materijali od kojih se prave roletne

Kada zagrebemo u svet roletni, saznaćemo da se one prave od različitog materijala, ali i da njihov mehanizam podrazumeva različite materijale. Drvo, plastika odnosno PVC i aluminijum spadaju u najzastupljenije. PVC je posebno popularan materijal za roletne, jer je odličan izolator, ima potrebnu izdržljivost, otporan je na sve vremenske uslove, jednostavno se ugrađuje i postoji u mnoštvu boja i dezena. 

Spoljašnje roletne se razlikuju po sistemu ugradnje i načinu podizanja i spuštanja

Sistem ugradnje zavisi od toga da li roletne ugrađujete kada se stan ili kuća grade ili ih naknadno postavljate. Naime, postoje one koje se ugrađuju u prostor sa kojim čine celinu, i one koje se naknadno ugrađuju, a da ne postoji ograničenje u pitanju vrste prozora i roletni. Roletne su smestene u kutiju, koja može biti vidljiva i nevidljiva, spolja ili iznutra, koja je u svakom slučaju izrađena od čvrstih materijala koji  se ne deformišu.

Ono što je dobra strana alu i pvc roletni jeste to što se lako održavaju, odnosno nema potrebe za nekim specijalnim radnjama s vremena na vreme, kao što je to slučaj kod drvenih. Takođe, napredni modeli roletni uključuju daljinsko upravljanje, a savremena tehnologija je na tržište stolarije i uređenja doma donela i solarne roletne, kao i roletne-klime i čak muzičke roletne.