Ima li šta lepše od ukusnih, tradicionalnih specijaliteta od kojih će vam poći voda na usta, zakrčati stomak, a oči uvek tražiti još i još? Reč je o našim najpopularnijim gurmanskim đakonijama koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Uživanje u hrani je jedna posebna vrsta hedonizma, a mi bi smo rekli kako je istinsko uživanje u pažljivoj degustacji delikatesa blisko, čak, i samoj umetnosti. Zbog toga, udobno sedite i uronite u tekst koji je pun ukusnih jela i zanimljivih recepata.

Naravno, obavezno je da tokom čitanja vizualizujete ova divna jela u svojim mislima, samo tako doživljaj može biti zaista potpun.

Valjevski specijaliteti- prste da poližeš

Pokušaćemo da tekstom dočaramo najlepše ukuse valjevske kuhinje i prikažemo gastronomske osobenosti ovog kraja. Valjevski kraj je bogat odličnim gastronomskim specijalitetima. Zbog toga je ceo kraj poznat po odličnim manifestacijama koje se održavaju u čast i slavu hrani.

Gulaš Valjevski

Među njima su Prokulijada, Sremušijada, Dani maline, Gljiva, Kupine, Festival duvan čvaraka. Ipak, ovaj kraj je posebno poznat po odličnim i preukusnim duvan čvarcima, specijalitetu od mesa koji se u Valjevu pravi na jedan veoma poseban i drugačiji način. Delovi mesa se kuvaju, izdvajaju i sa njih se cedi mast, tako da je masa koja ostane veoma specifična, vazdušasta i ukusna.

Potrebna je izvesna majstorska veština kako bi se napravili izvrsni duvan čvarci, a Valjevo je puno takvih kulinarskih majstora.

Ostati u Valjevu nekoliko dana- što da ne?

Kako bi ste u potpunosti mogli da uživate u svim ukusnim i tradicionalnim specijalitetima valjevskog kraja, za to je neophodno da ostanete malo duže u ovom lepom gradu. S obzirom na to da je Valjevo mesto koje poseduje mnoštvo značajnih lokaliteta i zanimljivih, turističkih ponuda, onda vam to neće pasti nimalo teško.

Valjevo ima da mnogo oga lepog ponudi svim svojim gostima, a agronomski specijaliteti su samo deo te raskošne i veoma impresivne ponude. Zbog toga je tu stan na dan Valjevo pravi izbor za vas.

 

Đakonje iz Novog Pazara

Upravo u južnoj Srbiji možete isprobati neka od najautentičnijih specijaliteta naše zemlje. Kuhinja juga Srbije je veoma posebna i karakteristična, dok joj miks različitih ukusa daje posebnu notu i čar. Novi Pazar je jedan specifičan i jedinstven grad u kome se prepliće nekoliko vera i različitih tradicija.

Djakonije iz Novog Pazara

Upravo je taj spoj različitih kultura doneo raznovrsnost i kada je reč o jelima. Grad je nadaleko poznat po čajdžinicama i tradicionalnim aščinicama, kao i po čuvenim ćevabdžinicama i poslastičarnicama

Novopazarski ćevapi

Zaštitni znak grada jesu, svakako, tradicionalni i nadaleko čuveni ćevapi iz Novog Pazara. Ćevapi su izvrsnog ukusa i odličnog kvaliteta zbog toga što se pripremaju isključivo od najboljeg junećeg mesa. Meso se peče na plotni, a ne na elekstričnom roštilju, što mu daje posebnu notu i dodatnu sočnost.

Ćevapi se služe uz mekane, domaće lepinje u koje se ubaci mladi luk i mlevena paprika. Sve je spremno za rapsodiju raznolikih ukusa, na vama je samo da uživate u svakom zalogaju.

Smeštaj u Novom Pazaru

Novi Pazar je mesto gde se sreću prirodna bogatstva i mnogobrojne kulturne vrednosti. Turistička ponuda ovog grada neprestano raste, tako da raste i ponuda za sve boljim smeštajnim objektima. Ukoliko želite da probate sve najbolje specijalitete ovog kraja, onda je naša preporuka da ostanete nekoliko dana.

Stan na dan Novi Pazar je tu da vam upravo to i omogući. Ovde ćete pronaći samo najbolju ponudu odličnog smeštaja i to po veoma povoljnim i pristupačnim cenama. Svako će pronaći nešto za svoj ukus i svoje mogućnosti.

Čuveno čačansko pečenje

Gotovo da nema osobe koja je prolazila kroz zapadne delove naše zemlje, a da nije barem jednom svratila na čuveno i nadaleko poznato čačansko pečenje. Bilo da je reč o jagnjetini ili prasetini pečenje u Čačku je najbolje u celoj zemlji zahvaljujući jedinstvenom receptu po kojem se, već godinama, tradicionalno sprema po jedinstvenom receptu.

Gotovo iza svakog ugla možete pronaći odlične pečenjare koje služe vrhunske specijalitete od pečenog mesa. Jedan od najpoznatijih je jagnjeća sarmica. Što se tiče pečenja ono se služi sveže, toplo, isečeno na jednake komade sa hrskavom i preplanulom kožicom. Verujemo da ćete biti oduševljeni njegovim ukusom i aromom.

Smeštaj u Čačku

Nakon dana koji provedete uživajući u gurmanlucima i gastro specijalitetima potrebno je da imate udoban i komforan smeštaj u kom ćete moći da odmorite. Stan na dan Čačak je zbog toga pravi izbor za vas. Reč je o najboljim stanovima za izdavanje u Čačku, a ponuda je zaista široka i raznovrsna. Bilo da se odlučite za kraći ili duži boravak u ovom gradu, ove smeštajne jedinice ponudiće vam sve što vam treba za savršen odmor u ovom gradu.

Naša Srbija je puna divnih mesta, a kada na to dodamo i izvrsne specijalitete naše zemlje onda je sasvim jasno zbog čega su Srbi nadalekon poznati kao pravi gurmani koji znaju da uživaju u svakom zalogaju.

Hrana u Srbiji je jedna od boljih stvari u našoj zemlji, dok su čuveni i tradicionalni specijaliteti postali neizostavan deo kulturne baštine Srbije. Nadamo se da su vam se đakonije koje smo izdvojili dopale, tako da trk do ovih mesta da ih probate u najboljem izdanju.